• Посилання скопійовано

«Контролюючі органи і перевірки» №15(111) | 20.09.2022 р.

Сто одинадцятий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена перевіркам різних органів влади та їхній діяльності в цілому

«Контролюючі органи і перевірки» №15(111) | 20.09.2022 р.

Це – пʼятнадцятий з початку року (сто одинадцятий загалом та дванадцятий під час війни) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена перевіркам різних органів влади та їхній діяльності в цілому. З моменту написання попередньої розсилки минуло три тижні, тож нам є про що розповісти. Зокрема:

 

  • зазначимо, що  на 2023 рік планів перевірок може й не бути;
  • підкреслимо, що з 31 серпня діють зміни до постанови КМУ щодо заборони перевірок на час війни;
  • проінформуємо, що за реєстрацію ПН 15 липня не штрафуватимуть, а від фінзвітності з аудиторським звітом звільнять (законопроєкт);
  • зауважимо, що ДПС пильнує та штрафує за несвоєчасні розрахунки;
  • розповімо, що Мінфін оновить критерії ризику легалізації (відмивання) злочинних доходів, за якими відбувається фінмоніторинг;
  • наголосимо, що з 16 вересня ДПС надаватиме БЕБ інформацію про доходи фізосіб.

Гарного вам читання!

 

***

З 16 вересня ДПС надаватиме БЕБ інформацію про доходи фізосіб
Спільним наказом від 31.08.2022 р. №206/265 БЕБ та Мінфін затвердили Порядок надання Державною податковою службою України інформації з Державного реєстру фізичних осіб - платників податків про доходи фізичних осіб на запити Бюро економічної безпеки України.

Цей Порядок регламентує обмін інформацією між ДПС та БЕБ, правила складання та подання БЕБ до ДПС запитів на отримання з Державного реєстру інформації, необхідної для запобігання, виявлення, припинення, розкриття та розслідування злочинів, віднесених до компетенції БЕБ, а також формування і надання ДПС відповідей на запити.

Інформація, що передається відповідно до цього Порядку, належить до інформації з обмеженим доступом (конфіденційна).

16 вересня наказ було опубліковано в «Офіційному віснику». Відповідно правила за порядком запрацювали з цієї дати.

 

Мінфін оновить критерії ризику легалізації (відмивання) злочинних доходів, за якими відбувається фінмоніторинг

8 вересня Мінфін оприлюднив проєкт свого Наказу про нові Критерії ризиків легалізації (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансування тероризму та фінансування розповсюдження зброї масового знищення.

Ним пропонується встановити критерії ризиків легалізації (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансування тероризму та фінансування розповсюдження зброї масового знищення, які у своїй діяльності повинні використовувати відповідні СПФМ, а саме:

  • критерії ризику за типом клієнта,
     
  • критерії ризику, що пов’язані з географічним розташуванням держави проживання (перебування, реєстрації) клієнта або установи, через яку він здійснює передачу (отримання) активів, критерії ризику за типом послуги (продукту) та за способом (каналом) надання чи отримання послуги (продукту).

Про це докладно ми зазначали у своїй новині.

 

На 2023 рік планів перевірок може й не бути: проєкт постанови ДРС
ДРС розробила проєкт постанови, яким передбачається:

1. Скасування для контролюючих органів на період дії воєнного стану затвердження Плану перевірок на наступний рік та внесення відповідної інформації до Інспекційного порталу.

2. Запровадження:

  • державного моніторингу позапланових заходів, які проводяться органами державного нагляду (контролю);
     
  • можливості реагування ДРС на порушення органами державного нагляду (контролю) умов проведення позапланових заходів.

3. Встановлення відповідальності керівників контролюючих органів за невиконання вимог постанови, що полягає у:

  • проведенні перевірок, які підпадають під дію мораторію;
  • систематичному несвоєчасному поданні звітів (2 і більше разів);
  • неподанні звітів;
  • зазначенні у звітах недостовірної інформації чи поданні інформації в неповному обсязі.

 

З 31 серпня діють зміни до постанови КМУ щодо заборони перевірок на час війни
Кабмін постановою від 27.08.2022 р. №955 вніс зміни до постанови КМУ від 13.03.2022 р. №303 «Про припинення заходів державного нагляду (контролю) і державного ринкового нагляду в умовах воєнного стану».

Тепер уточнено, що протягом періоду воєнного стану дозволено здійснення позапланових заходів державного нагляду (контролю) в окремих сферах, зокрема щодо запобігання неконтрольованому зростанню цін на товари, які мають істотну соціальну значущість, виключно на підставі рішення центрального органу виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у відповідній сфері, а для центральних органів виконавчої влади, діяльність яких спрямовується і координується безпосередньо КМУ, — на підставі рішення КМУ:

  • за наявності загрози, що має значний негативний вплив на права, законні інтереси, життя та здоров’я людини, захист навколишнього природного середовища та забезпечення безпеки держави;
     
  • з метою виконання міжнародних зобов’язань України.

Постанова №955 почала діяти з 31 серпня.

 

За реєстрацію ПН 15 липня не штрафуватимуть, а від фінзвітності з аудиторським звітом звільнять: законопроєкт
1 вересня Д. Гетманцев, О. Марусяк та Ю. Діденко зареєстрували у ВРУ законопроєкт №7720 «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів щодо забезпечення адміністрування податків, зборів та єдиного внеску під час дії воєнного стану».

Законопроєктом пропонуються, зокрема, такі зміни до ПКУ:

  • незастосування штрафних санкцій за несвоєчасну сплату податкових зобов’язань, визначених з урахуванням мінімального податкового зобов’язання за 2022 рік;
     
  • звільнення від відповідальності платників податків за несвоєчасне виконання обов’язків;
     
  • звільнення платників податку, які відповідно до Закону про бухоблік зобов’язані оприлюднювати річну фінансову звітність разом з аудиторським звітом, від передбаченої Кодексом відповідальності за неподання або несвоєчасне подання такої звітності, а також уточнюючого розрахунку до річної податкової декларації з податку на прибуток підприємств, подання якого обумовлене змінами показників у цій звітності, з обов’язковим виконанням таких обов’язків протягом трьох місяців після припинення або скасування воєнного стану в Україні.

 

До уваги субʼєктів ЗЕД! ДПС пильнує та штрафує за несвоєчасні розрахунки
ДПС відпрацьовано 1157 повідомлень банків про порушення низкою суб’єктів господарювання строків розрахунків при здійсненні зовнішньоекономічних операцій (станом на 01.08.2022).

За результатами контрольно-перевірочних заходів донараховано 206,9 млн грн пені.

Підкреслимо, що основним питанням валютного нагляду в ДПС залишається організація і проведення документальних перевірок з питань дотримання граничних строків розрахунків за здійсненими ЗЕД-операціями, у тому числі і на підставі отриманих від НБУ повідомлень про порушення суб’єктами господарювання граничних строків розрахунків у сфері ЗЕД. Про це ми писали тут.

 

***

Наразі це все.
Більше новин на тему перевірок ви знайдете тут, а консультацій –  тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Контролюючі органи і перевірки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Контролюючі органи і перевірки»