• Посилання скопійовано

«Фізособи-підприємці» №2(28) | 26.02.2020 р.

Двадцять восьмий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», присвячений діяльності фізосіб-підприємців на загальній та спрощеній системах

«Фізособи-підприємці» №2(28) | 26.02.2020 р.

Це – вже двадцять восьмий (і другий в 2020 році) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена діяльності фізосіб-підприємців на загальній та спрощеній системах. З часу написання попереднього листа минуло більше місяця, тож нам є про що розповісти.

 

А саме:

  • проінформуємо про нову позицію податківців щодо використання підприємницьких коштів на власні потреби;
  • зазначимо, коли ДПС має право дізнаватися про рух коштів на рахунках фізосіб;
  • нагадаємо, для кого зазначення кодів УКТ ЗЕД у фіскальних чеках буде обов'язком;
  • наведемо ключові дати 2020 року щодо обов’язкового застосування РРО фізособами-«єдинниками»;
  • розповімо, що розпочалися рейди ДПС щодо ФОП-«нелегалів»;
  • з’ясуємо, як зареєструватися ФОП в електронному вигляді.

Гарного Вам читання!

***

 

Для кого зазначення кодів УКТ ЗЕД у фіскальних чеках буде обов'язком?
Київські податківці зауважили, що починаючи з 19 квітня 2020 року обов’язковим буде зазначення для всіх підакцизних товарів у фіскальних чеках коду товарної підкатегорії згідно з УКТ ЗЕД.

За нормами ПКУ, підакцизні товари (продукція) – товари за кодами згідно з УКТ ЗЕД, на які ПКУ встановлено ставки ак­цизного податку. Ставки акцизного податку та коди товару (продукції) згідно з УКТ ЗЕД  наведені у ст. 215 ПКУ.

У разі, якщо розрахунки за ці товари проводитимуться готівкою або за допомогою платіжних карток, що вимагає застосування РРО, то в такий РРО необхідно застосувати режим попереднього програмування найменування таких товарів та їх кодів згідно з УКТ ЗЕД.

 

Як зареєструватися ФОП в електронному вигляді?
Для державної реєстрації фізичної особи підприємцем необхідно звернутися до  Центру  надання  адміністративних послуг виконавчих комітетів міських рад та районних державних адміністрацій особисто або через уповноважену особу,  також можна надіслати  необхідні документи поштою з описом вкладеного у конверт.

Але на сьогодні реалізована можливість реєстрації ФОП в електронному вигляді. Для цього слід зайти на Реєстраційний портал Міністерства юстиції України та дотримуватись зазначених там інструкцій. Скористатись такою послугою можна  за умови підписання заявником заяви з використанням засобів  електронної ідентифікації. Про це ми писали тут.

 

ФОП може використовувати підприємницькі кошти на власні потреби: нова позиція ДПС
Тепер вже і від податківців з’явилось офіційне роз’яснення (підкатегорія 104.11 «ЗІР») щодо використання підприємцями коштів з рахунку на власні потреби. За ним ФОП має право вільно користуватися коштами з підприємницького рахунку за умови сплати всіх податків, зборів та інших платежів, передбачених чинним законодавством.

Тобто ніяких податкових наслідків використання підприємницьких рахунків для власних потреб вже не буде.

 

Коли ДПС має право дізнаватися про рух коштів на рахунках фізосіб?
ДПС запевнила, що інформація про те, що вводиться новий податок і тепер будуть оподатковуватися всі кошти, які надходять на приватні картки, не відповідає дійсності. Оподаткування здійснюватиметься виключно у випадках, передбачених чинним законодавством.

Зокрема, інформація про банківські рахунки звичайних фізичних осіб (які не є ФОПами) може бути надана банком лише:

  • за запитом ДПС – щодо наявності банківських рахунків;

  • за рішенням суду – про рух коштів чи про будь-яку іншу інформацію щодо рахунку.

Отже, якщо ДПС дізнається про номер рахунку фізичної особи, то для розкриття детальнішої інформації по ньому (про рух коштів тощо) зобов’язана звернутися в суд.

 

Розпочалися рейди ДПС щодо ФОП-«нелегалів»
Херсонські податківці повідомили, що з початку лютого 2020 року розпочалися рейди з легалізації підприємницької діяльності та найманої праці. За їхніми словами, на цей раз підприємці-«нелегали» просто розбігалися та зачиняли торгівельні точки.

За перші 15 хвилин контрольно-перевірочних заходів майже всі підприємці, які здійснювали діяльність з роздрібної торгівлі різними групами товарів, позакривали свої робочі місця.

Загалом учасники рейду перевірили трьох суб’єктів господарювання, які здійснювали підприємницьку діяльність.

 

Зміни щодо РРО для «єдинників»: ключові дати 2020 року
З 19.04.2020 р. набере чинності більшість норм Закону №129-ІХ, зокрема з цієї дати запрацює норма п. 53 підрозділу 10 Розділу ХХ ПКУ. За ним на період до 01.10.2020 р. перелік видів діяльності ФОП-«єдинників», які зобов’язані використовувати РРО незалежно від обсягу доходу, поповнюється ще й наданням платних  послуг у сфері охорони здоров’я.

Тобто до 01.10.2020 р. РРО, як і раніше, зможуть не застосовувати підприємці І групи, ІІ-ІV групи (з обсягом доходу за останній календарний рік до 1 000 000 грн), крім тих, що здійснюють реалізацію технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту, лікарських засобів, виробів медичного призначення, а також надання платних послуг у сфері охорони здоров’я.

Про це та про те, для кого з фізосіб-«єдинників» РРО стане обов’язком з 1 жовтня 2020 та з 1 січня 2021 року читайте в нашій аналітиці.

***

 

Наразі це все.
Більше новин щодо діяльності підприємців ви завжди знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Фізособи-підприємці

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Фізособи-підприємці»