• Посилання скопійовано

«Фізособи-підприємці» №07(45) | 23.09.2021 р.

Сорок п'ятий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», присвячений діяльності фізосіб-підприємців на загальній та спрощеній системах

«Фізособи-підприємці» №07(45) | 23.09.2021 р.

Це – вже сорок п’ятий (і сьомий в 2021 році) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена діяльності фізосіб-підприємців на загальній та спрощеній системах. З часу написання попереднього листа минуло більше ніж місяць, тож нам є про що розповісти. А саме:

 

  • розкажемо, чи будуть виникати витрати у фізособи-«загальника» при отриманні бухпослуг;
  • визначимося, чи треба фізособі-«загальнику» зазначати у типовій формі обліку суму акцизу;
  • з’ясуємо, як заповнити книгу обліку у разі отримання фізособою-«загальником» збитку;
  • розповімо, чому фізособам-«єдинникам» слід вести облік своїх витрат;
  • проінформуємо, що депутати ВРУ розробили законопроєкт щодо скасування обов'язкових РРО та нового обліку доходів для фізосіб-«єдинників»;
  • нагадаємо, як фізособі-«єдиннику» отримати витяг з реєстру в електронній формі.

Гарного вам читання!

 

***

Фізособа-«загальник» отримала послугу з бухобліку: чи будуть витрати?
Одеські податківці підкреслили, що фізична особа – підприємець на загальній системі оподаткування має право віднести до складу витрат виключно витрати, визначені п. 177.4 ПКУ. У цьому переліку відсутні такі витрати як оплата бухгалтерських послуг.

Відповідно підприємець-«загальносистемник» не може віднести до витрат надані йому бухгалтерські послуги.

 

Чи треба фізособі-«загальнику» зазначати у типовій формі обліку суму акцизу?
Хмельницькі податківці зауважили, що не включаються до доходу ФОП суми акцизного податку з реалізованих суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів (абз. 2 п. 2 розділу ІІ Порядку №261).

Типова форма не передбачає відображення ФОП доходу, який не включається до загального оподатковуваного доходу такої ФОП.

Отже, суми акцизного податку з реалізованих ФОП на загальній системі оподаткування роздрібної торгівлі підакцизних товарів не включаються до його доходу та витрат та не відображаються у Типовій формі, затвердженої наказом МФУ від 13.05.2021 р. №261.

 

Фізособа-«загальник» отримала збиток: як заповнити типову форму обліку?
Згідно з пп. 7 п. 1 розд. ІІ Порядку №261 у графі 11 Типової форми зазначається сума чистого оподаткованого доходу, яка розраховується як різниця між загальною сумою отриманого доходу, яка підлягає декларуванню (графа 4) та сумою документально підтверджених витрат, пов’язаних з господарською діяльністю або провадженням незалежної професійної діяльності (графи 6, 7, 8, 9, 10).

Однак, якщо результатом розрахунку буде від’ємне значення, то графа 11 Типової форми прокреслюється. Про це ми зазначали тут.

 

Чому фізособам-«єдинникам» слід вести облік своїх витрат: роз'яснює ДПС 
ДПС повідомила, що відповідно до п. 296.1 ПКУ фізособи-«єдинники» ведуть облік у довільній формі шляхом помісячного відображення лише отриманих доходів.

При цьому, Кодексом визначено максимальні обсяги доходів, що дозволяють перебувати платникам податків на спрощеній системі оподаткування, обліку та звітності залежно від групи єдиного податку.

Саме у разі перевищення протягом календарного року встановленого обсягу доходу платником єдиного податку такий платник виключається з реєстру платників єдиного податку та переводиться на загальну систему оподаткування, з обов’язковим веденням обліку доходів та витрат.

Такий платник податків зобов’язаний мати документи, що підтверджують походження товару.

За наявності у ФОП документально підтверджених витрат, пов'язаних з господарською діяльністю, сума донарахованих податків та штрафних санкцій може бути максимально зменшена, що вбереже платника податків від додаткових витрат.

Саме тому ДПС звертає увагу на необхідність отримання у постачальників товарів документів, що підтверджують походження товарів та витрат пов’язаних з веденням господарської діяльності, навіть якщо ведення обліку таких товарів та витрат не передбачено ПКУ.

 

Скасування обов'язкових РРО та нові ліміти для фізосіб-«єдинників»: альтернативний законопроєкт 
Як ми вже вказували раніше, 26 серпня 2021 року на сайті ВРУ зареєстровано законопроєкт №5866 щодо створення умов для розвитку ФОПів та підвищення прозорості їх діяльності. 

10 вересня було зареєстровано альтернативний законопроєкт №5866-1. Його авторами є група народних депутатів з різних партій, в т.ч. з партії "Слуга народу", яка була автором основного законопроєкту. 

Законопроєкти дуже схожі один на одного. Але  встановлення збільшених граничних обсягів доходів для застосування спрощеної системи для ІІ та ІІI груп ЄП залежно від кількості осіб, які перебувають з платником ЄП у трудових відносинах, вже планують на рівні 500 розмірів мінзарплати за одного найманого працівника, а не 300 як за основним законопроєктом. При цьому загальні обсяги доходів також залишаться незмінними. Нагадаємо, що з 1 січня 2021 року для І групи ліміт доходу становить 167 МЗП, для ІІ групи – 834 МЗП, а для ІІІ групи – 1167 МЗП.

 

Як фізособі-«єдиннику» отримати витяг з реєстру в електронній формі?
Харківські податківці зауважили, що фізособа-«єдинник» 1–3 групи може в меню «Заяви, запити для отримання інформації» приватної частини Електронного кабінету створити, підписати та надіслати до відповідного органу ДПС запит за формою F1302101.

У разі надсилання запиту за цією формою з відміткою «в електронному вигляді» у полі «Спосіб отримання витягу», платник єдиного податку отримує в електронній формі витяг за формою F1402101 у вкладці «Вхідні» меню «Вхідні / вихідні документи» приватної частини Електронного кабінету. Водночас роздрукований електронний витяг в паперовому вигляді не вважається оригіналом.

 

***

Наразі це все.
Більше новин щодо діяльності підприємців ви завжди знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Фізособи-підприємці

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Фізособи-підприємці»