• Посилання скопійовано

«Неприбуткові організації» №1(19) | 29.01.2019 р.

Дев’ятнадцятий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно неприбутковим організаціям і установам

«Неприбуткові організації» №1(19) | 29.01.2019 р.

Це – вже дев’ятнадцятий (і перший у 2019 році) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно неприбутковим організаціям і установам.

З моменту написання попереднього листа минуло більше місяця, і нам є про що розповісти.

 

Цього разу:

  • визначимося, чи можуть профспілкові організації надавати матеріальну допомогу своїм членам;
  • з’ясуємо, чи втратить статус неприбутковості організація у разі реалізації ОЗ;
  • розповімо, які неприбуткові організації можуть бути внесені до Реєстру;
  • поговоримо про правила отримання громадською організацією благодійної допомоги;
  • дізнаємося, чи втрачає статус неприбутковості ОСББ або ЖБК у разі надання платних послуг.

Гарного вам читання!

***

 

Профспілки можуть надавати матеріальну допомогу своїм членам
В індивідуальній консультації від 12.12.2018 р. №5204/ІПК/26-15-12-03-11 податківці зауважили, що статутом профспілкової організації повинно бути передбачено можливість члена профспілки отримувати матеріальну допомогу за рахунок коштів профспілки.

В такому випадку виплата матеріальної допомоги здійснюється виключно для реалізації мети (цілей, завдань) та напрямів діяльності, визначених статутом.

А отже, виплата не вважається розподілом отриманих доходів (прибутків) та не є підставою для виключення первинної профспілкової організації з Реєстру неприбуткових установ та організацій.

 

Неприбуткова організація продала ОЗ: чи є наслідки?
Тернопільські податківці навели норми п. 133.4 ПКУ. На їх підставі вони зробили наступний висновок: якщо кошти, отримані неприбутковою організацією від продажу власних основних засобів, буде використано для здійснення своєї статутної діяльності без розподілу таких доходів (прибутків) або їх частини серед засновників (учасників), членів такої організації, працівників (крім оплати їхньої праці, нарахування єдиного соціального внеску), членів органів управління та інших, пов’язаних з ними осіб, то таке використання не є порушенням вимог пп. 133.4.2 ПКУ.

 

Які неприбуткові організації можуть бути внесені до Реєстру?
Івано-франківські податківці нагадали основні вимоги до статусу неприбутковості.

Так, неприбутковою організацією для цілей оподаткування податком на прибуток є організація, що одночасно відповідає трьом вимогам:

  • утворена та зареєстрована в порядку, визначеному законом, що регулює діяльність відповідної неприбуткової організації;

  • установчі документи якої містять заборону розподілу доходів (прибутків) або їх частини серед засновників (учасників у розумінні ЦКУ), членів такої організації, працівників (крім оплати їхньої праці, нарахування ЄСВ), членів органів управління та інших пов’язаних з ними осіб;

  • установчі документи якої передбачають передачу активів одній або кільком неприбутковим організаціям відповідного виду, іншим юридичним особам або зарахування до доходу бюджету у разі припинення юридичної особи Це не поширюється на ОСББ.

 

І наостанок – аналітика та ще одне роз’яснення від ДФС
ОСББ та ЖБК уклали договір права доступу на платній основі до інфраструктури будинку. Чи втратять вони статус неприбутковості?  Про це читайте в аналітиці.

Щодо отримання громадською організацією благодійної допомоги, гуманітарної допомоги, безповоротної допомоги, пожертвувань, в тому числі від нерезидентів, читайте тут («Внесена до Реєстру неприбуткових установ і організацій громадська організація, яка отримує доходи у вигляді добровільної безповоротної допомоги, не втрачає статус неприбутковості за умови, що такі доходи використовуються такою громадською організацією виключно для фінансування видатків на своє утримання, реалізації мети (цілей, завдань) та напрямів діяльності, визначених її установчими документами, та не здійснюється розподіл доходу серед засновників (учасників), членів такої організації, працівників (крім оплати їх праці, нарахування єдиного соціального внеску), членів органів управління та інших пов'язаних з ними осіб»).

Неприбуткова звітність-2018 та інші важливі питання

Неприбуткова звітність-2018 та інші важливі питання
Вже 1 лютого на семінарі кращі лектори Тетяна Мойсеєнко та Тимур Алієв розкажуть про:

  • фінансову звітність неприбутківців;
  • облікову політику та резерв відпусток-2019;
  • неприбутковий звіт.

Всі учасники отримають роздатковий матеріал, сертифікат та відеозапис семінару.

Квитки зі знижкою до залу та на online-трансляцію за посиланням >>>

***

Наразі це все.
Більше новин щодо діяльності неприбуткових установ читайте тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Неприбуткові організації

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Неприбуткові організації»