• Посилання скопійовано

«Неприбуткові організації» 07(56) | 01.12.2022 р.

П'ятдесят шостий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно неприбутковим організаціям і установам

«Неприбуткові організації» 07(56) | 01.12.2022 р.

Це – вже п’ятдесят шостий  (сьомий у 2022 році та шостий під час війни) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно неприбутковим організаціям і установам. З моменту написання попереднього листа минуло більше ніж місяць, тож нам є про що розповісти. А саме:

  • розкажемо про оподаткування податком на прибуток благодійної та гуманітарної допомоги;
  • зазначимо, як отримати в е-вигляді витяг з Реєстру неприбуткових установ та організацій;
  • наголосимо,як у звіті про використання доходів неприбутківцям зазначити благодійну допомогу;
  • зʼясуємо, чи може неприбуткова організація без наслідків надати допомогу мобілізованим працівникам;
  • зупинимося на нюансах реєстрації неприбутківців у ДПС.

Гарного вам читання!

 

***

Чи може неприбуткова організація без наслідків надати допомогу мобілізованим працівникам?
Львівські податківці підкреслили, що на період дії правового режиму воєнного, надзвичайного стану неприбуткові організації зможуть надавати за рахунок своїх доходів благодійну допомогу лише стороннім особам без загрози втрати статусу неприбутковості.

Отже, у випадку здійснення неприбутковою організацією окремим її членам виплат у вигляді нецільової благодійної матеріальної допомоги, зокрема, які мобілізовані до лав Збройних Сил України, проведення таких операцій призведе до розподілу отриманих доходів на користь членів такої організації та відповідно до порушення права перебування такої організації у Реєстрі неприбуткових установ та організацій.

 

Нюанси реєстрації неприбутківців у ДПС
Дніпропетровські податківці зауважили, що під час державної реєстрації створення юридичної особи у заяві про державну реєстрацію створення юридичної особи заявник може зазначати прохання про включення до Реєстру без подання окремої заяви. Згідно зі Законом разом з відомостями про державну реєстрацію створення юридичної особи технічний адміністратор Єдиного державного реєстру в електронній формі в установленому порядку забезпечує передачу до контролюючого органу відомостей зі заяви про державну реєстрацію створення юридичної особи про включення підприємства, установи, організації до Реєстру.

На підставі отриманих в електронній формі з Єдиного державного реєстру відомостей зі заяви про державну реєстрацію створення юридичної особи про включення підприємства, установи, організації до Реєстру в автоматичному режимі створюється електронна реєстраційна заява за формою №1-РН згідно з додатком 1 до Порядку.

 

Як отримати в е-вигляді витяг з Реєстру неприбуткових установ та організацій
Полтавські податківці наголосили, що запит про отримання витягу з Реєстру за формою згідно з додатком 3 подається особисто представником неприбуткової організації чи уповноваженою на це особою або надсилається поштою контролюючому органу за основним місцем обліку неприбуткової організації. Усі розділи Запиту підлягають заповненню.

У запиті зазначається код згідно з ЄДРПОУ неприбуткової організації, який є критерієм пошуку відомостей у Реєстрі.

Запит обов’язково повинен бути підписаний керівником або особою, що має право підпису документів неприбуткової організації, зі зазначенням дати.

Неприбуткові організації можуть подати Запит засобами електронного зв’язку в електронній формі через Е-кабінет.

 

Як у звіті про використання доходів неприбутківцям зазначити благодійну допомогу?
Надходження у вигляді безповоротної фінансової допомоги, добровільних пожертвувань тощо, у тому числі благодійної та гуманітарної допомоги відображаються відповідно у рядках 1.6, 1.6.1, 1.6.2 ГД частини І Звіту.

Інформація щодо операцій з гуманітарною допомогою відображається у Додатку ГД до рядків 1.6.2 ГД, 2.4.2 ГД та 3.1 ГД Звіту. Додаток ГД до рядків 1.6.2 ГД, 2.4.2 ГД та 3.1 ГД Звіту подають неприбуткові організації, що є, зокрема, отримувачами гуманітарної допомоги. При цьому формування доходів та видатків, що відображаються у Звіті, здійснюється за правилами бухгалтерського обліку. Про це ми писали тут.

 

Оподаткування податком на прибуток благодійної та гуманітарної допомоги: інформаційний лист ДПС №7
В інформаційному листі №7/2022 ДПС йдеться про особливості оподаткування податком на прибуток операцій з надання безоплатної допомоги, пов’язаної з потребою забезпечення оборони держави.

У листі ви дізнаєтеся:

  • що таке благодійна діяльність та гуманітарна допомога;
  • про оподаткування податком на прибуток операцій з надання благодійної, у тому числі гуманітарної, допомоги під час воєнного стану;
  • про оподаткування неприбуткових операцій з надання благодійної допомоги під час воєнного стану.

Ознайомитися з інформаційним листом можна тут.

***

 

Наразі це все.
Більше новин щодо діяльності неприбуткових установ читайте тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Неприбуткові організації

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Неприбуткові організації»