• Посилання скопійовано

«Неприбуткові організації» 01(57) | 08.02.2023 р.

П'ятдесят сьомий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно неприбутковим організаціям і установам

«Неприбуткові організації» 01(57) | 08.02.2023 р.

Це – вже п’ятдесят сьомий  (перший у 2023 році та сьомий під час війни) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно неприбутковим організаціям і установам. З моменту написання попереднього листа минуло понад два місяці, і нам є про що розповісти. А саме:

  • зʼясуємо, чи буде порушення у неприбутківця у разі виплати винагороди за договором ЦПХ;
  • наведемо нові правила держреєстрації громадських організацій, які прийнято ВРУ у І читанні;
  • зʼясуємо, як відобразити в обліку безоплатну передачу між неприбутківцями.
  • розкажемо, чи будуть наслідки  при наданні цільової благодійної допомоги у вигляді мобільних будинків для ВПО;
  • зазначимо, як неприбутківцю правильно заповнити звіт про використання доходів;

Гарного вам читання!

***

Безоплатна передача між неприбутківцями: як відобразити в обліку?
Чинними нормативними документами з бухгалтерського обліку це питання не врегульовано. Як правило, під договірною вартістю мається на увазі вартість товару, послуги, яку згідно з договором покупець сплачує продавцеві.

Таким чином, якщо товар передається безоплатно, договірна вартість становить 0 грн. Тому і в документах на передачу треба зазначати вартість переданого товару (майна) — 0 грн.

Оскільки, як зазначено вище, чітко це питання чинними нормативними документами не визначено, воно вирішується на розсуд сторін — НО, яка передає майно, і НО, яка отримує майно.

Про це докладніше ми писали тут.

Як неприбутківцю правильно заповнити звіт про використання доходів?
Частину І Звіту заповнюють всі неприбуткові організації незалежно від того, дотримались вони вимог, визначених п. 133.4 ПКУ, чи ні.

У рядках 1.1 – 1.11 частини І Звіту відображаються доходи, одержані неприбутковими організаціями, а у рядках 2.1 – 2.6 Звіту – суми видатків (витрат).

При цьому формування доходів та видатків, що відображаються у Звіті, здійснюється за правилами бухгалтерського обліку, тобто у момент їх виникнення незалежно від дати надходження або сплати коштів.

Зокрема, у рядку 1.6 Звіту відображається загальна сума отриманої неприбутковою організацією безповоротної фінансової допомоги, добровільних пожертвувань, милосердя .

Про це читайте ось тут.

Неприбутківець виплатив винагороду за договором ЦПХ: чи є порушення?
Київські податківці підкреслили, що не вважаються  порушенням вимог пп. 133.4.2 ПКУ та розподілом доходу (прибутків) виплати неприбуткової організації засновнику (учаснику), працівнику або члену такої організації за виконані роботи (надані послуги) на підставі цивільно-правового договору, якщо такі витрати є фінансуванням видатків на своє утримання, реалізацію мети (цілей, завдань) та напрямів діяльності, визначених установчими документами такої неприбуткової організації.

Нові правила держреєстрації громадських організацій: прийнято у І читанні законопроєкт
12 січня ВРУ було прийнято у І читанні законопроєкт про внесення змін до деяких законів України щодо унормування діяльності та державної реєстрації громадських організацій (реєстр. №8084).

Законопроєктом пропонується створити сприятливі умови для діяльності громадських організацій шляхом чіткого врегулювання на законодавчому рівні питань щодо:

  • запровадження можливості здійснення діяльності громадських організацій на підставі модельного статуту;
     
  • скасування процедури набуття та підтвердження всеукраїнського статусу громадською організацією;
     
  • встановлення єдиної організаційно-правової форми для громадської організації;
     
  • спрощення процедури проведення реєстрації громадських організацій шляхом передачі відповідних функцій від територіальних органів Міністерства юстиції до виконавчих органів сільських, селищних та міських рад, Київської та Севастопольської міських, районних, районних у містах Києві та Севастополі державних адміністрацій, нотаріусів;
     
  • скорочення строку для проведення державної реєстрації тощо.

Цільова благодійна допомога у вигляді мобільних будинків для ВПО: які наслідки для неприбутківця?
Київські податківці зауважили, що селищна рада внесена до Реєстру неприбуткових установ та організацій та не є платником податку на прибуток підприємств.

Тому операції з отримання та передачі такою установою активів (мобільних будинків для тимчасового проживання осіб, які втратили житло під час бойових дій в Україні) не є об’єктом оподаткування податком на прибуток та відображаються установою згідно з правилами бухгалтерського обліку.

При цьому передача селищною радою мобільних будинків для тимчасового проживання осіб, які втратили житло під час бойових дій, не призводить до втрати нею статусу неприбутковості.

***

Наразі це все.
Більше новин щодо діяльності неприбуткових установ читайте тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Неприбуткові організації

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Неприбуткові організації»