• Посилання скопійовано

«Неприбуткові організації» 02(58) | 15.03.2023 р.

П'ятдесят восьмий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно неприбутковим організаціям і установам

«Неприбуткові організації» 02(58) | 15.03.2023 р.

Це – вже п’ятдесят восьмий  (другий у 2023 році та восьмий під час війни) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно неприбутковим організаціям і установам. З моменту написання попереднього листа минуло більше ніж місяць, і нам є про що розповісти. А саме:

 

  • нагадаємо, в який термін мали відзвітувати до ДПС профспілки за 2022 рік;
  • дізнаємося, коли під час війни надання послуг та робіт не буде порушенням для неприбутківця;
  • наведемо правила заповнення звіту неприбуткових організацій за 2022 рік;
  • розповімо, як здійснюється виправлення помилок у звіті неприбутківців.

Гарного вам читання!

***

Коли під час війни надання послуг та робіт не буде порушенням для неприбутківця?
Харківські податківці зауважили, що за правилами ПКУ доходи (прибутки) неприбуткової організації використовуються виключно для фінансування видатків на утримання такої неприбуткової організації, реалізації мети (цілей, завдань) та напрямів діяльності, визначених її установчими документами.

Але на період дії правового режиму воєнного, надзвичайного стану не вважається порушенням здійснення неприбутковою організацією передачі майна, надання послуг, благодійної допомоги, використання доходів (прибутків) для фінансування видатків, не пов’язаних з реалізацією мети та напрямів діяльності, передбачених установчими документами, на цілі, визначені п. 63 підрозділу 4 розділу ХХ ПКУ.

 

Як здійснюється виправлення помилок у звіті неприбутківців?
При самостійному виправленні помилок, допущених у частині І Звіту, в уточнюючому Звіті та у додатку ВП до Звіту (далі – додаток ВП), який подається у складі Звіту (звітного або звітного нового) зазначаються правильні показники з урахуванням уточнень без заповнення частини «Виправлення помилок» Звіту та таблиці 2 «Результати виправлення помилок» додатка ВП. Це повʼязано з тим, що у частині І Звіту відображаються доходи та видатки (витрати) неприбуткової організації, які не призводять до визначення податкового зобов’язання.

Якщо здійснюється виправлення помилок, допущених при заповненні частини ІІ Звіту, то у частині ІІ уточнюючого Звіту зазначаються правильні показники з урахуванням уточнень, а у рядках 07-10 частини «Виправлення помилок» Звіту – суми уточнень податкових зобов’язань та суми нарахованого штрафу та пені, які розраховуються шляхом порівняння показників уточнюючого Звіту та Звіту, який уточнюється. Зокрема, у рядку 07 зазначається збільшення (зменшення) податкового зобов’язання звітного (податкового) періоду. У разі виправлення помилок шляхом подання уточнюючого Звіту додаток ВП не заповнюється. Про це докладніше ми зазначали тут.

 

Звіт неприбуткових організацій за 2022 рік: поради бухгалтеру
Інструкції зі складання цього Звіту не затверджено, отже неприбутковим організаціям доводиться покладатися на роз’яснення податківців та на зміст рядків форми Звіту. Але великих ускладнень під час заповнення ця форма не спричиняє, якщо пам’ятати про особливості ведення неприбутковими організаціями обліку доходів та витрат.

Класично Звіт має три форми: звітну, звітну нову та уточнюючу. На початку Звіту зазначають рік, за який його подають. Але є і місячна форма — про випадок, коли її застосовують, розповіли в аналітиці.

Складається Звіт із трьох частин; перші дві понумеровано (частина І і частина ІІ), а третя має назву «Виправлення помилок».

Передбачає цей Звіт і подання додатків, про що свідчить рядок наприкінці форми: це додатки ГД, ВП та ФЗ.

При цьому додаток ФЗ, тобто фінзвітність, додають до Звіту всі неприбутківці. А от додаток ГД, тобто гуманітарна допомога, подають лише ті, хто здійснює операції з гуманітарною допомогою. Відповідно і додаток ВП, тобто виправлення помилок, потрібен лише тим, хто у поточному Звіті виправляє помилки минулих звітних періодів.

Докладно про всі нюанси заповнення звіту неприбутківців ми розповіли у своїй аналітиці за посиланням.

 

В який термін мають відзвітувати до ДПС профспілки за 2022 рік?
Підкреслимо, що ще з 23.05.2020 р. діють зміни до п. 46.2 ПКУ щодо вилучення преференції щодо подання професійними спілками, їхніми об’єднаннями та організаціями профспілок звіту про  використання доходів лише у разі порушень вимог п. 133.4 ПКУ.

Отже, професійні спілки, їхні об’єднання та організації профспілок подають Звіт та річну фінансову звітність протягом 60 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) року – кінцевий термін 1 березня 2023 року. Про це ми зазначали тут.

***

 

Наразі це все.
Більше новин щодо діяльності неприбуткових установ читайте тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Неприбуткові організації

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Неприбуткові організації»