• Посилання скопійовано

«Неприбуткові організації» 05(61) | 12.07.2023 р.

Шістдесят перший лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно неприбутковим організаціям і установам

«Неприбуткові організації» 05(61) | 12.07.2023 р.

Це – вже шістдесят перший (п’ятий у 2023 році та одинадцятий під час війни) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно неприбутковим організаціям і установам. З моменту написання попереднього листа минуло майже два місяці, і нам є про що розповісти. А саме:

 

  • зазначимо, чи потрібно неприбутківцю подавати пустий звіт про використання доходів;
  • нагадаємо, чи сплачувати податок на доходи нерезидента неприбутковій організації;
  • зʼясуємо, як виправити помилку у звіті щодо сплати ПЗ з податку на прибуток у разі відсутності такого обовʼязку;
  • підкреслимо, що ВРУ рекомендують остаточно спростити процедуру створення та роботи ОСББ;
  • розповімо, як заповнити заяву за ф. №1-РН у разі відсутності у  неприбуткової організації посади головбуха;
  • визначимося, як неприбутківцю зазначати інформацію про фінзвітність у звіті.

Гарного вам читання!

 

***

Чи потрібно неприбутківцю подавати пустий звіт про використання доходів?
Київські податківці підкреслили, що неприбуткові організації у разі наявності будь-яких показників, які підлягають декларуванню (в тому числі показників, які мають нульове значення або підлягають декларуванню у складі фінансової звітності, що подається разом зі звітом), зобов’язані подавати звіт та форми фінансової звітності до нього.

 

Чи сплачувати податок на доходи нерезидента неприбутковій організації?
Київські податківці нагадали, що  при виплаті доходу нерезиденту неприбутковою організацією на таку неприбуткову організацію покладено зобов’язання з утримання податку з доходів нерезидента, який перераховується до бюджету.

При цьому вона має надати декларацію з податку на прибуток.

Але крім рядка 23 ПН, де зазначається сума сплаченого податку при виплаті доходів нерезидентам у звітному періоді, та таблиці 1 додатка ПН до рядка 23 ПН декларації, інші показники не заповнюються та інші додатки до декларації не подаються.

 

Неприбутківець помилково сплатив ПЗ з податку на прибуток: як виправити у звіті про доходи?
Харківські податківці підкреслили: якщо неприбутковою організацією помилково було нараховано та сплачено податкове зобов’язання з податку на прибуток, то у рядку 06 уточнюючого звіту проставляється «нуль».

Порівнюючи рядок 06 з відповідним рядком звіту, який уточнюється, у рядку 07 звіту визначається сума зменшення податкового зобов’язання з податку на прибуток.

 

ВРУ рекомендують остаточно спростити процедуру створення та роботи ОСББ
Недосконалість чинного законодавства призводить до того, що мешканцям багатоповерхових будинків складно створити ОСББ та ефективно обслуговувати житло. Тому Рада має остаточно ухвалити законопроєкт №7029, який врегулює ці питання.

«Законопроєкт №7029 значно спростить управління багатоквартирними будинками, зробить цей процес швидким та прозорим через використання електронних інструментів. Також він усуває передумови до неоднозначного трактування чинного законодавства певними держструктурами», - запевнила очільниця «Слуги Народу».

За словами Шуляк, парламент підтримав цей законопроєкт у першому читанні, профільний комітет вже підготував його до другого читання, й найближчим часом документ винесуть на розгляд у сесійну залу. Про це ми писали тут.

 

У неприбуткової організації немає посади головбуха: як заповнити ф. №1-РН?
У разі якщо головбух не призначено та/або бухгалтерський облік ведеться аудиторською фірмою на договірних засадах (аутсорсинг бухгалтерських послуг), то у рядку «Головний бухгалтер» реєстраційної заяви за формою №1-РН вказуються дані керівника, що відповідає відомостям, зазначеним у заяві за формою №1-ОПП.

У такому варіанті ведення бухобліку  лише керівник несе відповідальність за ведення бухгалтерського обліку на підприємстві.

Про це читайте у нашій новині ось тут.

 

Як неприбутківцю зазначати інформацію про фінзвітність у звіті?
Одеські податківці зауважили, що підтвердженням подання фінансової звітності разом зі звітом є позначка «+» у звіті у клітинці «ФЗ» таблиці «Наявність додатків» та у таблиці «Наявність поданих до Звіту про використання доходів (прибутків) неприбуткової організації додатків – форм фінансової звітності».

Тож неприбутковою організацією у звіті має проставлятися позначка у тих графах таблиці, що відповідають назвам форм фінансової звітності, поданої разом зі звітом.

 

***

Наразі це все.
Більше новин щодо діяльності неприбуткових установ читайте тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Неприбуткові організації

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Неприбуткові організації»