• Посилання скопійовано

«Неприбуткові організації» 06(62) | 16.08.2023 р.

Шістдесят другий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно неприбутковим організаціям і установам

«Неприбуткові організації» 06(62) | 16.08.2023 р.

Це – вже шістдесят другий (шостий у 2023 році та дванадцятий під час війни) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно неприбутковим організаціям і установам. З моменту написання попереднього листа минув місяць, і нам є про що розповісти. А саме:

 

  • зазначимо, що вже опубліковано Закон про цифровізації роботи ОСББ;
  • нагадаємо, що з 17 липня діє оновлена форма заяви для реєстрації громадських організацій;
  • розповімо, яку фінансову звітність має подавати неприбуткова організація;
  • дізнаємося, коли заповнювати Додаток ГД Звіту про використання доходів неприбутківців;
  • зʼясуємо, які пільги з ПДВ поширюються на підприємства-благодійників.

Гарного вам читання!

***

Цифровізація роботи ОСББ і не тільки: опубліковано закон
10 серпня Закон №3270 було опубліковано в «Голосі України». Але він почне діяти тільки з 10 листопада.

Закон створює умови для цифровізації процесів управління багатоквартирними будинками, зокрема у діяльності ОСББ.

Крім цього, він робить можливим електронне голосування з використання ЕЦП.

При цьому можливість передбачити у статуті конкретного ОСББ  голосування щодо окремих питань у 2/3 голосів залишається. Як запобіжник для зловживань встановлено верхню межу у розмірі 75%. Про це ми писали тут.

 

З 17 липня діє оновлена форма заяви для реєстрації громадських організацій
Наказом Міністерства юстиції України від 04.07.2023 р. № 2469/5 «Про внесення змін до наказу Міністерства юстиції України від 18 листопада 2016 року № 3268/5» форму 4 «Заява щодо державної реєстрації юридичної особи - громадського формування», затверджену наказом Міністерства юстиції України від 18.11.2016 року № 3268/5, викладено у новій редакції.

Цей наказ набрав чинності з 17 липня 2023 року. Про це ми зазначали тут.

 

Яку фінансову звітність має подавати неприбуткова організація: консультує ДПС
Неприбутковими організаціями (крім неприбуткових установ та організацій, які підпадають під критерії мікропідприємств, малих підприємств, бюджетних установ) подається разом зі Звітом Баланс, Звіт про фінансові результати, Звіт про рух грошових коштів, Звіт про власний капітал та Примітки до річних звітів (форми №1-5).

Неприбуткові організації, які підпадають під критерії мікропідприємств, малих підприємств, подають скорочену за показниками фінансову звітність (Фінансовий звіт малого підприємництва, Фінансовий звіт мікропідприємства) у складі Балансу і Звіту про фінансові результати (форми №1-м, №2-м або №1-мс, №2-мс).

Суб’єкти державного сектора разом зі Звітом подають такі форми фінансової звітності: Баланс (форма №1-дс) та Звіт про фінансові результати (форма №2-дс), Звіт про рух грошових коштів (форма №3-дс), Звіт про власний капітал (форма №4-дс), Примітки до річної фінансової звітності (форма №5-дс).  Про це ми зазначали тут.

 

Коли заповнювати Додаток ГД Звіту про використання доходів неприбутківців?
Додаток ГД до рядків 1.6.2 ГД, 2.4.2 ГД та 3.1 ГД Звіту про використання доходів подають отримувачі гуманітарної допомоги, зареєстровані в установленому порядку в Єдиному реєстрі отримувачів гуманітарної допомоги, та набувачі гуманітарної допомоги зі статусом юридичної особи, визначені у пп. «а», «б», «в», «г», «ґ» абзацу шостого ст. 1 Закону № 1192. Про це можна дізнатися ось тут.

 

Які пільги з ПДВ поширюються на підприємства, що займаються благодійництвом?
Згідно з пп. 197.1.15 ПКУ звільняються від оподаткування ПДВ операції з надання благодійної допомоги, зокрема безоплатне постачання товарів/послуг благодійним організаціям, утвореним і зареєстрованим відповідно до законодавства, а також надання такої допомоги благодійними організаціями набувачам (суб’єктам) благодійної допомоги відповідно до законодавства про благодійну діяльність та благодійні організації.

Під безоплатним постачанням слід розуміти постачання товарів/послуг благодійним організаціям та набувачам благодійної допомоги без будь-якої грошової, матеріальної або інших видів компенсації. У разі недотримання умов, визначених цим підпунктом, такі операції оподатковуються на загальних підставах.

На товари, які надходять як благодійна допомога від вітчизняних благодійників за цілями, визначеними ст. 3 Закону №5073, поширюються правила маркування. Детальніше про це у нашій новині.

 

***

Наразі це все.
Більше новин щодо діяльності неприбуткових установ читайте тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Неприбуткові організації

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Неприбуткові організації»