• Посилання скопійовано

«Бланки і звітність» №9(62) | 26.05.2020 р.

Шістдесят другий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно звітності та звітуванню

«Бланки і звітність» №9(62) | 26.05.2020 р.

Це – дев’ятий з початку року (і шістдесят другий загалом) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно звітності та звітуванню. З часу написання попередньої розсилки минуло два тижні. За цей час сталося чимало, а саме:

 

  • розповімо, як заповнити декларацію з податку на прибуток у разі нарахування доходів нерезидентам;
  • визначимося, коли при уточненні даних декларації з податку на нерухомість слід заповнювати рядки 5.1 та 6.1;
  • з’ясуємо, як заповнити графу 12 розділу ІІІ форми № 20-ОПП у разі подання даних щодо землі;
  • проінформуємо, що Мінфін навів граничні дати появи форми структури власності для подання інформації про бенефіціарів;
  • наголосимо, що Мін’юст оновив порядок подання інформації про бенефіціарів;
  • нагадаємо, як фізособі-«єдиннику» зазначати в декларації кількість працівників

Гарного Вам читання!

***

 

Нараховуєте доходи нерезидентів та утримуєте податок: як показувати у декларації?
Податківці з Офісу великих платників зазначили, що сума податків, які утримуються при виплаті доходів нерезидентам, має своє відображення в декларації з податку на прибуток у рядку 23 ПН. До нього переноситься сумарне значення показників додатків ПН до декларації.

Додатки ПН заповнюються окремо щодо кожного нерезидента, якому виплачуються доходи.

Відповідно якщо платник податків виплатив дохід нерезиденту і сплатив податок на доходи нерезидентів у повному обсязі, але не подав додаток ПН до декларації з податку на прибуток та /або не показав суму податку з доходів нерезидента в рядку 23 ПН та рядку 25 декларації, передбачено застосування штрафу в розмірі 25% від суми не нарахованого податку на доходи нерезидента.

 

Уточнюєте дані декларації з податку на нерухомість: коли заповнювати рядки 5.1 та 6.1?
Тернопільські податківці наголосили, що у рядку 5.1 декларації зазначається сума податкового зобов’язання за житлову нерухомість, яке повинно відповідати значенню (сумі значень) колонки 20 рядка 3 розд. І додатка 1 до Декларації.

У рядку 6.1 вказується значення (сума значень) колонки 19 «сума податкового зобов’язання за нежитлову нерухомість до сплати, усього» рядка 3 розд. І «Розрахунок податкового зобов’язання» додатка 2 (додатків 2) до Декларації.

Тобто рядки 5.1 та/або 6.1 табличної частини Декларації з типом «Уточнююча» заповнюються лише у випадку уточнення показників, які призводять до зміни значень колонки 20 розд. І додатка 1 та/або колонки 19 розд. І додатка 2.

 

Оновлено порядок подання інформації про бенефіціарів
Мін'юст наказом від 12.05.2020 р. №1626/5 вніс зміни до деяких нормативно-правових документів у сфері держреєстрації бізнесу щодо подання інформації про кінцевого бенефіціарного власника юрособи.

Так, новою нормою доповнено Порядок державної реєстрації юросіб, ФОП.

За нею, у разі виявлення держреєстратором фактів неподання або несвоєчасного подання юридичною особою передбаченої законом інформації про кінцевого бенефіціарного власника юридичної особи або про його відсутність, або документів для підтвердження відомостей про кінцевого бенефіціарного власника юридичної особи, таким реєстратором не пізніше наступного робочого дня інформується про виявлення відповідних фактів територіальний орган Мін’юсту. Зробити це потрібно за місцезнаходженням юридичної особи шляхом направлення відповідного листа.

Крім того, внесено зміни до Інструкції з оформлення матеріалів про адміністративні правопорушення у сфері державної реєстрації.

Також  Мін'юст наказом від 28.04.2020 р. №1529/5 затвердив нові форми типових інформаційних карток адміністративних послуг. Зокрема, й з підтвердження відомостей про кінцевого бенефіціарного власника юридичної особи.

Але затверждено тільки картку, а заяви ще не має. До того ж форми щодо структури власності, яку мав би затвердити Держфінмонітиринг, також ще немає. 

А оскільки відсутні і форма заяви, і нормативно-правовий акт, який би затверджував форму та зміст структури власності, то і не розпочато відлік трьох місяців, протягом яких необхідно подати держреєстратору інформацію про кінцевого бенефіціарного власника. Про це ми писали тут.

 

Коли з'явиться структура власності для подання інформації про бенефіціарів?
Мінфін у своєму повідомленні наголосив, що Прикінцевими та перехідними положеннями Закону №361 він протягом трьох місяців з дня набрання чинності цим Законом (до 28 липня 2020 року) зобов’язаний привести свої нормативно-правові акти у відповідність до нього.

Наразі триває робота над розробленням нормативно-правових актів з питань здійснення фінансового моніторингу, в тому числі і проекту наказу «Про затвердження форми та змісту структури власності та Інструкції щодо їх заповнення».

Тобто форма структури може з’явитися й 28 липня.

 

Як фізособі-«єдиннику» зазначати в декларації кількість працівників?
Якщо кількість осіб, які перебувають з фізособами-«єдинниками» у трудових відносинах, кожного місяця кварталу була різною, то у полі «Фактична чисельність працівників у звітному періоді» декларації  зазначається найбільша чисельність працівників за будь-який місяць податкового (звітного) періоду.

Таке роз’яснення податківців у підкатегорії 107.01.07 ЗІР виходить з того, що для таких платників єдиного податку однією з основних умов перебування на спрощеній системі оподаткування є не перевищення 10-ти осіб або необмеженої кількості осіб відповідно.

 

Подаєте ф. №20-ОПП на земельну ділянку: як заповнити графу 12 розділу ІІІ?
Тернопільські податківці зауважили, що графа 12  розділу 3 повідомлення за ф. №20-ОПП заповнюється у разі реєстрації об’єкта оподаткування у відповідному державному органі з отриманням відповідного реєстраційного номера, зокрема, кадастрового номера для земельної ділянки.

Якщо у платника податків наявна земельна ділянка, про яку він повідомляє контролюючий орган як про об’єкт оподаткування відповідно до вимог п. 63.3 ПКУ, то у графі 12 розділу 3 повідомлення за ф. №20-ОПП ним має бути зазначений кадастровий номер земельної ділянки, який присвоєний цій земельній ділянці під час її державної реєстрації та занесений до Державного земельного кадастру відповідно до Закону України від 07.07.2011 р. №3613-IV «Про державний земельний кадастр».

 

***

Наразі це все.
Більше новин на тему звітності ви знайдете тут, консультацій – ось тут, а бланки та податковий календар на червень 2020 року – у спеціальному розділі нашого сайту blank.dtkt.ua

До зустрічі!

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Звітність

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Звітність»