• Посилання скопійовано

«Податок на додану вартість» №17(48) | 24.09.2019 р.

Сорок восьмий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на додану вартість

«Податок на додану вартість» №17(48) | 24.09.2019 р.

Це – сімнадцятий з початку року (і сорок восьмий загалом) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на додану вартість.

З моменту написання попередньої розсилки минуло майже два тижні, і нам є про що розповісти.

 

Сьогодні ми:

  • поговоримо про зміни, які чекатимуть платників ПДВ при прийнятті законопроекту №1210;
  • розкажемо, як зазначити свій рахунок для отримання ПДВ-відшкодування через введення IBAN;
  • з’ясуємо, коли компенсація пошкоджених с/г посівів оподатковується ПДВ;
  • дізнаємося, як звітувати з ПДВ у разі реєстрації платником ПДВ посеред місяця;
  • нагадаємо, як складати ПН при округленні розрахунків;
  • зазначимо, як реімпорт товарів має оподатковуватися ПДВ.

Гарного Вам читання!

***

 

Як зазначити свій рахунок для отримання ПДВ-відшкодування через введення IBAN
Податківці у підкатегорії 101.25 «ЗІР» зауважили, що згідно з абз. 2 п. 6 розділу ІІІ Порядку №21 у рядках податкової звітності, що не заповнюються, нулі, прочерки та інші знаки чи символи не проставляються.

Отже, у період запровадження банківського рахунку за стандартом IBAN платник податку, якому вже банком відкрито рахунок за стандартом IBAN, у додатку 4 до декларації з ПДВ , у полях «просимо перерахувати на рахунок №» та/або «№рахунку у банку» зазначається номер такого рахунку. При цьому поле «МФО» не заповнюється. Про це ми писали тут.

 

Коли компенсація пошкоджених сільськогосподарських посівів оподатковується ПДВ?
В ІПК від 11.09.2019 р. №121/6/99-00-07-03-02-15/ІПК податківці нагадали, що до складу договірної (контрактної) вартості включаються будь-які суми коштів, вартість активів, що передаються платнику податків безпосередньо покупцем або через будь-яку третю особу у зв'язку з компенсацією вартості товарів/послуг.

Тож кошти щодо відшкодування збитків розцінюються як компенсація вартості такого майна та відповідно включаються до бази оподаткування ПДВ і підлягають оподаткуванню ПДВ на загальних підставах з нарахуванням ПДВ.

Зокрема, платник податку, який отримав від компанії з видобування корисних копалин, яка здійснила пошкодження посівів сільськогосподарських культур під час установлення бурового обладнання, оплату за заподіяну шкоду, повинен нарахувати податкові зобов'язання, скласти податкову накладну (на того, хто сплатив компенсацію) та зареєструвати її в ЄРПН.

 

Зареєструвалися платником ПДВ не з першого числа: як вперше звітувати?
Запорізькі податківці зазначили, що при реєстрації платником ПДВ з іншого дня, ніж перший день місяця, можна включити до складу податкового кредиту сплачену (нараховану) суму ПДВ лише за тими операціями, перша подія щодо яких відбулася після реєстрації платником ПДВ, та за умови використання придбаних послуг в оподаткованих операціях в межах госпдіяльності.

При цьому першу декларацію з ПДВ необхідно подати за наслідками першого повного календарного місяця, яка включає дані від дня такої реєстрації та закінчується останнім днем цього першого повного календарного місяця.

 

Зміни в оподаткуванні ПДВ: аналіз законопроекту №1210
Нагадаємо, що 5 серпня на сайті ВРУ було зареєстровано законопроект №1210. Головна його мета – вдосконалення адміністрування податків, усунення технічних та логічних неузгодженостей у податковому законодавстві.

Якщо законопроект №1210 буде прийнято ВРУ, то на платників ПДВ чекатимуть такі зміни:

  • нові строки для подання заяви на реєстрацію платником ПДВ. Зокрема, у разі добровільної реєстрації заява подається не пізніше ніж за 10 календарних днів до початку податкового періоду, з якого особа бажає зареєструватись платником ПДВ (наразі 20 к. д.);

  • нові розміри штрафів за нереєстрацію ПН та РК;

  • новий строк реєстрації зведених ПН;

  • оновлення порядку розрахунку суми реєстраційного ліміту СЕА ПДВ.

Докладніше про це читайте у нашій аналітиці.

 

І наостанок – ще одна аналітика та роз’яснення від ДПС
Раніше експортований товар повертається резиденту. Як відобразити в обліку таке повернення? Як його оформити на митниці? Які особливості оподаткування реімпорту? Про це ми писали тут.

Про особливості оподатковування ПДВ та складання ПН при округленні готівкових розрахунків читайте тут («нормами Кодексу чітко визначено порядок формування бази оподаткування та податкових зобов'язань з ПДВ. При цьому нормами Кодексу не передбачено врахування будь-яких округлень, здійснених платником податку при розрахунках з покупцями, при визначенні бази оподаткування ПДВ.

У ПН, складеній платником податку за щоденними підсумками, відображається сума ПДВ, обрахована таким платником податку виходячи із бази оподаткування, визначеної відповідно до пункту 188.1 статті 188 Кодексу, без урахування заокруглення»).

 

***

Наразі це все.
Більше новин, присвячених виключно ПДВ, ви знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»