• Посилання скопійовано

«Податок на додану вартість» №17(71) | 25.09.2020 р.

Сімдесят перший лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на додану вартість

«Податок на додану вартість» №17(71) | 25.09.2020 р.

Це – сімнадцятий з початку року (і сімдесят перший загалом) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на додану вартість. З моменту написання попередньої розсилки минуло два тижні, і нам є про що розповісти. А саме:

 

  • дізнаємося, що до 31 жовтня за несвоєчасну реєстрацію ПН та РК не штрафують;
  • розповімо, які зміни заплановано ввести з 2021 року щодо ПДВ;
  • поговоримо про оновлення ДПС переліку товарів на відповідність критеріям ризиковості для моніторингу ПН та РК;
  • наголосимо, що через нові коди УКТ ЗЕД слід подати нову таблицю даних;
  • визначимося, чи змінюється рахунок СЕА ПДВ у разі перереєстрації платника ПДВ.

Гарного вам читання!

 

***

Чи змінюється рахунок СЕА ПДВ у разі перереєстрації платника ПДВ?
Дніпропетровські податківці зауважили, що електронні рахунки в СЕА ПДВ відкриваються виключно на підставі реєстру платників ПДВ, який ДПС надсилає Державному казначейству України не раніше ніж за один робочий день до дати реєстрації особи платником ПДВ.

У разі перереєстрації дата реєстрації платником ПДВ не змінюється, а тому при перереєстрації платника ПДВ, пов’язаної зі зміною адміністративного району, статус платника ПДВ зберігається з дати його реєстрації (п. 4.2 розділу IV Положення №1130).

Отже, у випадку перереєстрації платника ПДВ, пов’язаної зі зміною адміністративного району, номер рахунку у системі електронного адміністрування ПДВ не змінюється.

 

До 31 жовтня за несвоєчасну реєстрацію ПН та РК не штрафують
Протягом періоду з 1 березня 2020 року по останній календарний день місяця (включно), в якому завершується дія карантину, не будуть застосовуватися санкції за нереєстрацію (несвоєчасну) реєстрацію податкових накладних/розрахунків коригування до податкових накладних в ЄРПН.

Тобто з 1 березня по 31 жовтня не застосовуються санкції за нереєстрацію (несвоєчасну реєстрацію) ПН та РК в ЄРПН. Про це ми писали тут.

 

Скасування мораторію на перевірки та податкові зміни - 2021: оприлюднено законопроєкт 
15 вересня у Верховній Раді зареєстровано законопроєкт №4101. Ним вносяться численні зміни до ПКУ. Зокрема, в частині ПДВ пропонується:

  • не нараховувати податкові зобов’язання з ПДВ у разі ліквідації сільськогосподарських рослин, насаджень, тварин платника внаслідок їх руйнування, загибелі, падежу, забою, що підтверджуватиметься відповідними документами;

  • вважати датою оформлення електронного документа, що засвідчує факт постачання послуг платником податку, дату складання такого електронного документа, складеного в електронній формі відповідно до вимог Закону про бухоблік;

  • замінити поняття «відмова в реєстрації податкових накладних» на «зупинення реєстрації податкових накладних»,

  • надати можливість платнику податку оскаржувати рішення про відповідність/невідповідність платника ПДВ критеріям ризиковості платника податку.

Про це все можна дізнатися з нашої новини тут.

 

ДПС оновила перелік товарів на відповідність критеріям ризиковості для моніторингу ПН та РК
ДПСУ наказом від 08.09.2020 р. №479 виклала у новій редакції Перелік кодів товарів згідно з УКТЗЕД, які застосовуються для визначення відповідності податкових накладних / розрахунків коригування, які подано для реєстрації в Єдиному реєстрі податкових накладних, критеріям ризиковості здійснення операції при здійсненні автоматизованого моніторингу.

Це зроблено з метою удосконалення автоматизованого моніторингу щодо перевірки відповідності операцій, відображених у податкових накладних / розрахунках коригування, поданих для реєстрації у ЄРПН, критеріям ризиковості здійснення операцій відповідно до вимог Порядку №1165.

Зауважимо, що накази ДПС не підлягають офіційному опублікуванню. Тому Наказ №479 почав діяти з дати затвердження самого наказу, тобто з 8 вересня.

Про це ми писали  тут.

 

Через нові коди УКТ ЗЕД слід подати нову таблицю даних
Податківці у підкатегорії 101.18 «ЗІР» зазначили, що для цілей класифікації товарів використовується Українська класифікація товарів зовнішньоекономічної діяльності, що є товарною номенклатурою Митного тарифу України, до якого Законом № 674 були внесені зміни з 03.07.2020 р.

А відповідно до п. 4 Порядку №1165, якщо за результатами перевірки податкової накладної/розрахунку коригування визначено, що ПН/РК відповідають одній з ознак безумовної реєстрації за п. 3 Порядку, зокрема, якщо у ПН/РК відображена операція з товаром за кодом згідно з УКТЗЕД та/або послугою за кодом згідно з ДКПП, які зазначені у Таблиці, врахованій контролюючим органом, реєстрація таких ПН/РК не зупиняється в Єдиному реєстрі податкових накладних.

Отже, у разі зміни кодів товарів згідно з УКТЗЕД у зв’язку з набранням чинності Закону №674, платнику податку потрібно подати Таблицю зі зміненими кодами товарів згідно з УКТЗЕД з метою уникнення зупинки реєстрації ПН/РК в ЄРПН.

Про це читайте тут.

***

 

Наразі це все.
Більше новин, присвячених виключно ПДВ, ви знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»