• Посилання скопійовано

«Податок на додану вартість» №13(90) | 01.09.2021 р.

Дев'яностий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на додану вартість

«Податок на додану вартість» №13(90) | 01.09.2021 р.

Це – тринадцятий з початку року (і дев’яностий загалом) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на додану вартість. З моменту написання попередньої розсилки минуло три тижні, і нам є про що розповісти. А саме:

 

  • дізнаємося, чи може одна філія за іншу скласти РК до ПН;
  • розповімо, як зараховується сума рядка 20.1 декларації з ПДВ у зменшення податкового боргу з ПДВ;
  • зупинимося на окремих нюансах нарахування ПДВ у разі переробки давальницької сировини;
  • з’ясуємо, чи впливає назва товарів на застосування карантинної пільги з ПДВ;
  • визначимося, чи буде мати право на податковий кредит покупець у разі зазначення постачальником у графі 7 ПН більше двох знаків після коми.

Гарного вам читання!

***

Чи може одна філія за іншу скласти РК до ПН?
Дніпропетровські податківці вказали, що за  пп. «г» п. 201.1 ПКУ  у разі постачання/придбання філією (структурним підрозділом) товарів/послуг, яка фактично є від імені головного підприємства – платника ПДВ стороною договору, у ПН, крім податкового номера платника ПДВ, додатково зазначається числовий номер такої філії (структурного підрозділу).

Отже, філія або структурний підрозділ платника ПДВ, яким делеговано право складання ПН, не має права скласти розрахунок коригування (РК) до податкової накладної, що була складена іншою філією або структурним підрозділом такого платника.

 

Як зараховується сума рядка 20.1 декларації з ПДВ у зменшення податкового боргу з ПДВ?
Згідно з п. 5 розд. ІІ Порядку №5 під час погашення суми податкового боргу (його частини) кошти, які сплачує такий платник, насамперед зараховуються у рахунок податкового зобов’язання. У разі повного погашення суми податкового боргу кошти, які сплачує такий платник, у наступну чергу зараховуються у рахунок погашення штрафів, а в останню чергу – у рахунок пені згідно з черговістю їх виникнення.

Саме тому зарахування суми, яка була вказана у рядку 20.1 декларації з ПДВ у рахунок зменшення податкового боргу з ПДВ в ІКП, проводиться у граничний день подання декларації з ПДВ та використовується виключно для погашення податкового боргу з ПДВ у такому порядку:

  • у першу чергу – у рахунок податкового зобов’язання,
     
  • у наступну чергу – у рахунок погашення штрафів,
     
  • в останню чергу – у рахунок пені згідно з черговістю їх виникнення.

Про це ми писали тут.

 

Окремі нюанси нарахування ПДВ у разі переробки давальницької сировини
Дніпропетровські податківці підкреслили: оскільки давальницька сировина є власністю замовника і при передачі її для переробки виконавцю право власності на цю сировину до виконавця не переходить, то за операцією з передачі давальницької сировини виконавцю, а також при отриманні замовником готової продукції податкові зобов’язання з ПДВ не нараховуються.

Виконавець нараховує ПДВ на послуги з переробки давальницької сировини на загальних підставах за основною ставкою. При цьому замовник за такою операцією має право включити суми сплаченого ПДВ до складу податкового кредиту за умови, що надалі такі товари будуть використовуватися в оподатковуваних ПДВ операціях у межах його господарської діяльності.

 

Пільга з ПДВ при постачанні медвиробів під час карантину: відповідність назви
Якщо за первинними документами назви медвиробів, масок та обладнань відповідають Переліку №224, то платник ПДВ може застосувати пільгу з ПДВ. При цьому йому не потрібно буде нараховувати ПЗ з ПДВ за п. 198.5 ПКУ, оскільки п. 71 підрозділу 2 розділу ХХ ПКУ передбачено, що положення п. 198.5 ПКУ та ст. 199 ПКУ у разі постачання таких звільнених товарів не застосовуються, а податкові зобов’язання відповідно до вказаних пунктів не нараховуються.

А от коли у первинних документах назви товарів не відповідають назвам з Переліку №224, то звільнення від ПДВ  для цієї операції не буде.

Хоча в такому випадку варто мати експертний висновок від МОЗ. Якщо фахівці МОЗ підтвердять відповідність назв товарів назвам за Переліком, то пільга точно буде і податківці її не оскаржать. Про це все ми докладно розповідали тут.

 

У графі 7 ПН міститься більше двох знаків після коми: чи є податковий кредит?
Пунктами 4 та 16 Порядку №1307 передбачено, що усі графи податкової накладної, що мають вартісні показники, заповнюються в гривнях з копійками (крім показника графи 7, якщо для нього інше передбачено чинним законодавством, та показника графи 11, який заповнюється у гривнях з копійками, але з урахуванням особливостей здійснення окремих операцій з постачання товарів/послуг, за якими допускається зазначення в графі 11 показника з урахуванням арифметичного округлення до 6 знаків включно після коми).

При цьому у кількісному показнику податкової накладної необхідною кількістю знаків після коми вважається така кількість, якої достатньо для правильного розрахунку вартісного показника у графі 10 податкової накладної.

Отже, зареєстрована в ЄРПН податкова накладна, в якій вказано ціну постачання одиниці товару/послуги, яка містить після коми більше ніж два знаки, є підставою для формування податкового кредиту за умови відповідності іншим вимогам, що визначені в ПКУ. Про це читайте ось тут.

 

***

Наразі це все.
Більше новин, присвячених виключно ПДВ, ви знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»