• Посилання скопійовано

«Податок на додану вартість» №17(94) | 11.11.2021 р.

Дев'яносто четвертий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на додану вартість

«Податок на додану вартість» №17(94) | 11.11.2021 р.

Це – сімнадцятий з початку року (і дев’яносто четвертий загалом) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на додану вартість. З моменту написання попередньої розсилки минуло два тижні, і нам є про що розповісти. А саме:

  • з’ясуємо, чи нараховувати ПДВ при передачі головним підприємством філії товарів;
  • підкреслимо, що з 28 жовтня діють оновлені правила звільнення від оподаткування ПДВ дипломатичних представництв та консульств; 
  • дізнаємося, коли при складанні ПН або РК зазначається код ознаки джерела податкового номера «3»;
  • повідомимо, що для Facebook і Google затвердять правила та форми з реєстрації платника ПДВ;
  • відповімо, на що звертають увагу в ДПС при розгляді таблиці даних платника ПДВ;
  • розповімо, що зміниться з 2022 року в оподаткуванні операцій з постачання нерезидентами електронних послуг.

Гарного вам читання!

***

На що звертають увагу ДПС при розгляді таблиці даних платника ПДВ?
Податківці наголосили, що основними причинами не врахування Таблиць даних платника в даному випадку є:

  • некоректно заповнено дані Таблиці;
  • відсутнє пояснення до Таблиці або не повне пояснення (відсутня інформація щодо основних постачальників/покупців, інформація щодо трудових ресурсів, засобів виробництва, земельних ділянок, структури посівних площ тощо).

Окремо у роз’ясненні вказано, що при заповненні пояснення, додатково необхідно звернути увагу:

  • на рівень сплати податків, зокрема, ПДВ;
  • наявність найманих працівників та/або рівень середньої заробітної плати не нижче за мінімальний показник;
  • наявність виплат фермерськими господарствами дивідендів та/або сплати ПДФО.

Не забули податківці нагадати й про необхідність подання платником форми №20-ОПП, що містить інформацію про наявні об’єкти оподаткування (земельні ділянки, транспорт, сільгосптехніка, місця зберігання, виробничі споруди тощо). Неподання цього повідомлення в багатьох випадках призводить до неврахування таблиці даних.

 

Чи нараховувати ПДВ при передачі головним підприємством філії товарів?
Податківці з Офісу великих платників зазначали, що постачання товарів - будь-яка передача права на розпоряджання товарами як власник, у тому числі продаж, обмін чи дарування такого товару, а також постачання товарів за рішенням суду (пп. 14.1.191 ПКУ).

Саме на підставі цього визначення податківці зробили висновок, що в рамках юридичної особи право власності не змінюється. Тому операція з передачі для виробничого використання товарів/послуг, основних фондів в межах балансу платника податку (головного підприємства), а саме: від однієї філії до іншої, чи від головної організації до однієї з філій, чи навпаки від однієї із філій до головної організації, не підлягає оподаткуванню ПДВ за умови, що головна організація є зареєстрованим платником ПДВ вартість і здійснює облік своєї госпдіяльності і госпдіяльності філії як одного платника ПДВ.

 

З 28 жовтня діють оновлені правила звільнення від оподаткування ПДВ дипломатичних представництв та консульств 
Податківці зауважили, що Постановою КМУ №1084  внесено зміни до Порядку звільнення від оподаткування ПДВ операцій з постачання та ввезення на митну територію України товарів і послуг, передбачених для власних потреб дипломатичних представництв, консульських установ іноземних держав і представництв міжнародних організацій в Україні, а також для використання особами з числа дипломатичного персоналу дипломатичних місій та членами їх сімей, які проживають разом з ними, затвердженого постановою КМУ від 27.12.2010 р. №1240.

Зокрема, в змінах вказано, що звільнення від сплати ПДВ дипломатичних представництв, консульських установ, осіб з числа дипломатичного персоналу дипломатичних місій та членів їх сімей застосовується виходячи з принципу взаємності щодо кожної окремої держави та/або відповідно до міжнародних договорів України.

 

Для Facebook та Google затвердять правила та форми з реєстрації платника ПДВ
1 листопада на сайті ДПС було опубліковано проєкт наказу Мінфіну «Про внесення змін до Положення про реєстрацію платників податку на додану вартість». Ним передбачається:

  • доповнити Положення про реєстрацію платників ПДВ новим розділом VIII «Особливості реєстрації як платників податку на додану вартість осіб-нерезидентів», яким регламентуються процедури реєстрації/ перереєстрації/ анулювання реєстрації як платників ПДВ осіб-нерезидентів відповідно до норм статті 2081 розділу V Кодексу;
     
  • затвердити нові форми документів, а саме:
     
  • форму заяви про реєстрацію як платника ПДВ особи-нерезидента (форма №1-РОН), яка містить підстави для внесення особи-нерезидента до реєстру платників ПДВ (перелік електронних послуг фізичним особам, загальну суму від здійснення операцій з постачання фізичним особам електронних послуг за результатами попереднього календарного року тощо);
     
  • форму заяви про анулювання реєстрації як платника ПДВ особи-нерезидента (форма №2-РОН), яка містить дані щодо загальної суми від здійснення операцій з постачання фізичним особам електронних послуг за результатами попереднього календарного року, що не перевищує суму в 1 000 000 гривень.

 

Що зміниться з 2022 року в оподаткуванні операцій з постачання нерезидентами електронних послуг? 
ДПС зауважила, що до 1 січня 2022 року резиденти, які здійснюють виплати нерезидентам за виробництво та/або розповсюдження реклами, під час такої виплати сплачують податок за ставкою 20% суми таких виплат за власний рахунок.

Після 01 січня 2022 року резиденти, які здійснюють на користь нерезидента або уповноваженої ним особи виплату доходу за виробництво та/або розповсюдження реклами з джерелом його походження з України, утримують податок з такого доходу, за ставкою в розмірі 15% суми, за рахунок нерезидента.

Оподаткування виплат нерезидентам за виробництво та/або розповсюдження реклами за іншими правилами можливо лише за положеннями міжнародних договорів України з країнами резиденції осіб, на користь яких здійснюються виплати, що набрали чинності.

Про це ми писали тут, а свій аналіз надали ось тут.

 

Коли при складанні ПН або РК зазначається код ознаки джерела податкового номера «3»? 
Дніпропетровські податківці зазначили, що у рядку «код» податкової накладної зазначається ознака джерела податкового номера відповідно до реєстру, якому належить податковий номер особи, зокрема, 3 – реєстраційний (обліковий) номер платника податків, який присвоюється контролюючими органами (для платників податків, які не включені до ЄДРПОУ).

Окремо податківці зауважили, що відповідно до п. 2.2 розділу II Порядку №1588 реєстраційний (обліковий) номер присвоюється платникам податків, які не включені до ЄДРПОУ, та які визначені у п. 2.4 розділу II Порядку №1588. За структурою реєстраційний (обліковий) номер платника податків є 9-ти значним.

Тож код ознаки джерела податкового номера «3» зазначається у випадках, коли складання податкової накладної або розрахунку коригування здійснюється платниками/платникам податків, які не включені до ЄДРПОУ, та які визначені у п. 2.4 розділу II Порядку №1588.

***

Наразі це все.
Більше новин, присвячених виключно ПДВ, ви знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»