• Посилання скопійовано

«Податок на прибуток» №06(83) | 21.04.2021 р.

Вісімдесят третій лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на прибуток

«Податок на прибуток» №06(83) | 21.04.2021 р.

Це – вже шостий з початку року (і вісімдесят третій загалом) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на прибуток. З моменту написання попередньої розсилки минуло два тижні, тож нам є про що розповісти. А саме:

 

  • розкажемо про нюанси заповнення додатку ПП до декларації;
  • з’ясуємо, за яких умов застосовуються штрафи при уточненні показників контрольованої операції;
  • розповімо, які ставки податку на прибуток діятимуть у 2021 році;
  • проінформуємо, як оподатковувати роялті на користь нерезидента;
  • визначимося, за яких умов застосовуються штрафи при проведенні контрольованих операцій.

Гарного вам читання!

 

***

Як заповнити додаток ПП до декларації з податку на прибуток?
Податківці у підкатегорії 102.19 «ЗІР» нагадали, що за п. 2 Порядку №1233 суб’єкт господарювання, що не сплачує податки та збори у зв’язку з отриманням податкових пільг, веде облік сум таких пільг та відображає інформацію про суми податкових пільг у податковій звітності, що подається контролюючому органу у строки, встановлені ПКУ.

При цьому графа 6 «Сума податкової пільги, що використана за цільовим призначенням» додатка ПП, заповнюється у випадку, якщо податковим законодавством встановлено вимогу цільового використання податкової пільги з податку на прибуток. Якщо вимога про цільове використання стосовно пільги не передбачена, то графа 6 додатка ПП не заповнюється. Згідно з приміткою 4 до додатка ПП у графі 6 зазначається обсяг пільг відповідно до довідника пільг у разі цільового використання податкових пільг.

Зазначені податкові пільги з податку на прибуток у Довідниках вказані з ознакою цільового призначення у графі 8 – «1» («0» – немає цільового призначення).

 

Контрольовані операції: за яких умов застосовуються штрафи?
Житомирські податківці наголосили, що згідно з пп. 39.5.4.2 ПКУ самостійне коригування є коригуванням платником податків ціни контрольованої операції, за результатами якого розрахована ціна відповідає принципу «витягнутої руки», навіть якщо така ціна відрізняється від фактичної ціни, встановленої під час здійснення контрольованої операції.

Платник податків застосовує самостійне коригування фінансового результату податкового (звітного) періоду при здійсненні контрольованих операцій у випадках, визначених статтею 39 ПКУ на підставі пп. 140.5.1 і 140.5.2 ПКУ шляхом збільшення:

  • на суму перевищення ціни, визначеної за принципом «витягнутої руки», над договірною (контрактною) вартістю (вартістю, за якою відповідна операція повинна відображатися при формуванні фінансового результату до оподаткування згідно з правилами  бухгалтерського обліку) реалізованих товарів (робіт, послуг) при здійсненні контрольованих операцій;

  • на суму перевищення договірної (контрактної) вартості (вартості, за якою відповідна операція повинна відображатися при формуванні фінансового результату до оподаткування згідно з правилами бухгалтерського обліку) придбаних товарів (робіт, послуг) над ціною, визначеною за принципом «витягнутої руки».

 

Які ставки податку на прибуток діють у 2021 році?
У 2021 році базова (основна) ставка податку на прибуток підприємств становить 18%. При цьому дніпропетровські податківці роз’яснили, що ПКУ встановлено й інші ставки податку, зокрема:

  • 3% за договорами страхування від об’єкта оподаткування, що визначається у пп. 141.1.2 ПКУ;

  • 0% за договорами з довгострокового страхування життя, договорами добровільного медичного страхування та договорами страхування у межах недержавного пенсійного забезпечення, зокрема, договорів страхування додаткової пенсії, та визначених пп. 14.1.52, 14.1.52-1, 14.1.52-2 і 14.1.116 ПКУ;

  • 0%, 4%, 5%, 6%, 12%, 15%, 18% і 20% застосовуються до доходів нерезидентів та прирівняних до них осіб із джерелом їх походження з України у випадках, встановлених  п. 141.4 ПКУ (п. 136.3 ПКУ);

  • 0% для платників податку на прибуток, які відповідають критеріям, визначеним у  п. 44 підрозділу 4 розділу ХХ ПКУ.

 

ТОП–5 помилок при декларуванні податку на прибуток
Фахівцями Центрального міжрегіонального управління ДПС по роботі з великими платниками під час здійснення супроводження платників податків та проведення камеральних перевірок виявлено ряд порушень, допущених платниками податків при подачі декларації з податку на прибуток за 2020 рік. Зокрема, вони вказують на такі:

  • платники податку на прибуток разом з відповідною податковою декларацією не подали фінансову звітність;

  • платники податку на прибуток разом з податковою декларацією за 2020 рік подали фінансову звітність не в повному обсязі, а саме відсутність «Приміток до річної фінансової звітності» (форма №5);

  • показники, що відображені в декларації в р. 1 «Дохід від будь якої діяльності», визначені за правилами бухгалтерського обліку та р. 2 «Фінансовий результат до оподаткування» (прибуток або збиток), не відповідають показникам, які відображені у фінансовій звітності (Звіт про фінансовий результат форма №2);

  • при подачі декларації з податку на прибуток платниками не подано додатки до декларації, а саме додаток ПН «Розрахунок (звіт) податкових зобов’язань нерезидентів, якими отримано доходи з джерелом їх походження з України, додаток ПП «Інформація про суми податкових пільг», додаток ЗП «Зменшення нарахованої суми податку»;

  • відображення показників за 2020 рік без врахування даних попередніх звітних періодів, тобто не наростаючим підсумком.

 

Роялті на користь нерезидентів: як оподатковувати?
Податківці з Офісу великих платників наголосили, що відповідно до пп. 140.5.6 ПКУ фінансовий результат податкового (звітного) періоду збільшується на суму витрат по нарахуванню роялті (крім операцій, визнаних контрольованими відповідно до ст. 39 ПКУ) на користь нерезидента (у тому числі нерезидента, зареєстрованого у державах (на територіях), зазначених у пп. 39.2.1.2 ПКУ), що перевищує суму доходів від роялті, збільшену на 4% чистого доходу від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) за даними фінансової звітності за рік, що передує звітному (крім суб’єктів господарювання, які провадять діяльність у сфері телебачення і радіомовлення відповідно до Закону «Про телебачення і радіомовлення»), а для банків – в обсязі, що перевищує 4% доходу від операційної діяльності (за вирахуванням ПДВ) за рік, що передує звітному. Про це докладніше ми розповідали тут.

***

 

Наразі це все.
Більше новин на тему податку на прибуток ви завжди знайдете тут, а консультацій – тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Податок на прибуток

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Податок на прибуток»