• Посилання скопійовано

«Податок на прибуток» №08(85) | 01.06.2021 р.

Вісімдесят п'ятий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на прибуток

«Податок на прибуток» №08(85) | 01.06.2021 р.

Це – вже восьмий з початку року (і вісімдесят п’ятий загалом) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на прибуток. З моменту написання попередньої розсилки минуло два тижні, тож нам є про що розповісти. А саме:

 

  • розкажемо, як нерезиденту отримати довідку про сплачений податок в Україні;
  • зазначимо, що Мінфін видав УПК щодо взяття на облік нерезидентів у ДПС;
  • дізнаємося, як амортизувати в податковому обліку витрати на придбання кваліфікованих сертифікатів відкритих ключів;
  • підкреслимо, що Мінфін затвердив узагальнюючу податкову консультацію щодо деяких питань застосування правил трансфертного ціноутворення;
  • визначимося, які податкові наслідки виникають у разі зарахування доходу нерезидента в погашення зустрічних однорідних вимог;
  • наголосимо, що фінансова звітність підприємств стала відкритою.

Гарного Вам читання!

 

*** 

Придбали ЕЦП: чи амортизувати в податковому обліку? 
Дніпропетровські податківці зауважили, що  в податковому обліку до групи 5 відносяться авторське право та суміжні з ним права (право на літературні, художні, музичні твори, комп’ютерні програми, програми для електронно-обчислювальних машин, компіляції даних (баз даних), фонограми, відеограми, передач (програми) організацій мовлення тощо), крім тих, витрати на придбання яких визнаються роялті; до групи 6 відносяться інші нематеріальні активи (право на ведення діяльності, використання економічних та інших привілеїв тощо).

На підстві цього виходить, що  згідно зі ст. 138 ПКУ  витрати платника податку на прибуток на придбання права користування комп’ютерними програмами належать до групи 5 нематеріальних активів, а витрати на придбання кваліфікованих сертифікатів відкритих ключів – до групи 6 нематеріальних активів.

 

Як нерезиденту отримати довідку про сплачений податок в Україні?
Податківці з Офісу великих платників підкреслили, що довідка або обґрунтована відмова у її видачі видається на бланку контролюючого органу за підписом керівника ДПС протягом 5 робочих днів від дати одержання письмового звернення нерезидента або уповноваженої ним особи (п. 3 Порядку).

Письмове звернення нерезидента про надання довідки надсилається до відповідного контролюючого органу безпосередньо або через особу, яка здійснює на користь нерезидента виплату доходів з джерелом їх походження з України, або через уповноважену особу, яка повинна підтвердити свої повноваження.

При цьому звернення має бути подане українською або іноземною мовою разом з офіційним перекладом українською мовою та обов’язково повинно містити відомості про нерезидента та про джерело доходу (п. 4 Порядку).

 

Мінфін видав УПК щодо взяття на облік нерезидентів у ДПС 
21 травня наказом Мінфіну було затверджено Узагальнюючу податкову консультацію щодо взяття на облік (реєстрації) нерезидентів у контролюючих органах і виконання нерезидентами обов’язків платників податку на прибуток підприємств в Україні. 

Консультація, зокрема, роз’яснює порядок дій нерезидента, який має в Україні зареєстрований (акредитований або легалізований) відокремлений підрозділ, що знаходиться на обліку в органах податкової служби як платник податку на прибуток і здійснює господарську діяльність.
Якщо станом на 1 січня 2021 року нерезидент здійснює господарську діяльність в Україні через такий підрозділ, що знаходиться на обліку в органах податкової служби як платник податку на прибуток, такий нерезидент має подати заяву про взяття на облік як платника податку на прибуток та відповідні документи, передбачені ПКУ.

 

Фінансова звітність підприємств стала відкритою
28 травня Мінцифра спільно з ДПСУ зробила  відкритими даними з фінзвітності інших компаній.

Відтепер представники бізнесу можуть:

  • об'єктивно оцінювати свою компанію відносно інших конкурентів і розуміти свою частку ринку;

  • бачити підставні компанії-одноденки;

  • зробити переговорний процес з потенційними бізнес-партнерами прозорішим;

  • краще розуміти, на яких умовах вести переговори;

  • пришвидшити підписання договорів — в деяких випадках директор не може самостійно підписувати угоди, якщо сума контракту перевищує половину чистих активів компанії.

 

Застосування правил ТЦУ: затверджено узагальнюючу податкову консультацію 
Наприкінці травня наказом Мінфіну затверджено УПК щодо застосування окремих положень ст. 39 ПКУ, у тому числі під час коригування фінансового результату до оподаткування на підставі пп. 140.5.4140.5.5-1140.5.6 ПКУ.

Консультація надає роз’яснення на питання, які стосуються:

– сировинних товарів та товарів, що мають біржове котирування;

– критеріїв визнання операцій реструктуризації бізнесу контрольованими;

– специфіки подання Повідомлення про укладання контракту на здійснення операцій з сировинними товарами;

– застосування 30% коригувань фінансового результату у випадках:

  • надання документів, що підтверджують сплату нерезидентом податку на прибуток;

  • здійснення операцій через комісіонера – резидента;

  • підтвердження платником податку відповідності цін принципу «витягнутої руки» згідно з процедурою, встановленою статтею 39 ПКУ;

  • встановлення невідповідності цін принципу «витягнутої руки».

Про це докладніше ми писали у своїй новині.

 

Зарахували нараховані кошти нерезидента в погашення зустрічних однорідних вимог: які наслідки з податку на прибуток?
Дніпропетровські податківці зазначили, що до доходів, отриманих нерезидентом із джерелом їх походження з України, відносяться проценти, дисконтні доходи, що сплачуються на користь нерезидента, у тому числі проценти за позиками та борговими зобов’язаннями, випущеними (виданими) резидентом (пп. «а» пп. 141.4.1 ПКУ).

А відповідно до ч. 3 ст. 203 ГКУ господарське зобов’язання припиняється зарахуванням зустрічної однорідної вимоги, строк якої настав або строк якої не зазначений чи визначений моментом витребування.

Таким чином, доходи нерезидента у вигляді процентів за кредитами/позиками, що не виплачені нерезиденту, а зараховані в погашення зустрічних однорідних вимог, підлягають оподаткуванню за ставками, визначеними п. 141.4 ПКУ.

При цьому податок з доходів нерезидента у вигляді процентів за кредитами/позиками сплачується під час зарахування зустрічної однорідної вимоги.

***

 

Наразі це все.
Більше новин на тему податку на прибуток ви завжди знайдете тут, а консультацій – тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Податок на прибуток

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Податок на прибуток»