• Посилання скопійовано

«Податок на прибуток» №18(114) | 21.12.2022 р.

Сто чотирнадцятий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на прибуток

«Податок на прибуток» №18(114) | 21.12.2022 р.

Це – вісімнадцятий з початку року (сто чотирнадцятий загалом та пʼятнадцятий під час війни) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на прибуток. З моменту написання попередньої розсилки минуло три тижні, тож нам є про що розповісти. А саме:

 

  • розкажемо, як розрахувати базу оподаткування для сплати авансового внеску при виплаті дивідендів;
  • наведемо нюанси оподаткування доходів нерезидентів у вигляді процентів за позиками;
  • розповімо про  сплату авансового внеску з податку на прибуток обмінниками;
  • зʼясуємо, які активи не підлягають амортизації;
  • визначимося, які наслідки чекають на платника податку на прибутку у разі безоплатної передачі медзакладу медвиробів.

Гарного вам читання!

***

 

Передали медзакладу безоплатно медвироби: що з податком на прибуток?
Львівські податківці зазначили: якщо добровільне передання медичних виробів у період воєнного стану платником податку на прибуток здійснюється на користь закладів охорони здоров’я державної або комунальної форми власності, що внесені до Реєстру неприбуткових установ та організацій, то податкова різниця щодо вартості таких товарів для коригування фінансового результату до оподаткування податком на прибуток не виникає.

 

Як розрахувати базу оподаткування для сплати авансового внеску при виплаті дивідендів?
Відповідно до пп. 57.1-1.2 Податкового кодексу України:

  • авансовий внесок розраховують зі суми перевищення дивідендів, що підлягають виплаті, над значенням об’єкта оподаткування за відповідний податковий (звітний) рік, за результатами якого виплачують дивіденди, грошове зобов’язання щодо якого погашене;
     
  • у разі наявності непогашеного грошового зобов’язання авансовий внесок розраховують зі всієї суми дивідендів, що підлягають виплаті;
     
  • авансовий внесок обчислюють за ставкою, встановленою п. 136.1 ПКУ (18%);
     
  • сума дивідендів, що підлягає виплаті, не зменшується на суму авансового внеску.

Тобто для розрахунку авансового внеску враховується значення об’єкта оподаткування (рядок 04 декларації з податку на прибуток) за рік, за який виплачують дивіденди. Про це ми писали тут.

 

Нюанси оподаткування доходів нерезидентів у вигляді процентів за позиками
Дніпропетровські податківці зазначили, що доходи нерезидентів у вигляді процентів за позиками або фінансовими кредитами, наданими резидентам, оподатковуються за ставкою у розмірі 5% у джерела виплати таких доходів та за рахунок таких доходів з одночасно дотриманням таких умов:

  • кошти, надані нерезидентом за позикою або фінансовим кредитом, залучені ним шляхом розміщення іноземних боргових цінних паперів на іноземній фондовій біржі, що входить до переліку, затвердженого Постановою КМУ від 06.09.2017 р. №675 ;
     
  • кошти, надані нерезидентом за позикою або фінансовим кредитом, залучені з метою надання (прямо або опосередковано) резиденту позики або фінансового кредиту;
     
  • нерезидент, якому виплачуються проценти, та/або уповноважена ним особа (якщо проценти виплачуються через таку особу) не є резидентами юрисдикцій, які на дату розміщення нерезидентом іноземних боргових цінних паперів включені до переліку держав (територій), затвердженого Кабінетом Міністрів України.

 

Нюанси сплати авансового внеску з податку на прибуток обмінниками: розʼяснює НБУ
Фахівці НБУ підкреслили, що наразі Національний банк веде Реєстр приміщень, у яких небанківськими фінансовими установами здійснюються операції з використанням готівки національної або іноземних валют.

Наповнення Реєстру пунктів обміну іноземної валюти здійснюватиметься з урахуванням інформації, що міститься в Реєстрі приміщень.

Тому подання документів для включення у новий реєстр діючих структурних підрозділів небанківськими установами не передбачається.

Водночас банки та оператори поштового зв’язку повинні надати Національному банку інформацію щодо діючих підрозділів, у яких здійснюється торгівля валютними цінностями в готівковій формі, та які відповідно до вимог Закону підлягають включенню до Реєстру пунктів обміну іноземної валюти.

 

Які активи не підлягають амортизації?
Дніпропетровські податківці зауважили, що  не підлягають амортизації та проводяться за рахунок відповідних джерел:

  • вартість гудвілу;
  • витрати на придбання/самостійне виготовлення невиробничих основних засобів, невиробничих нематеріальних активів;
  • на ремонт, реконструкцію, модернізацію або інші поліпшення невиробничих основних засобів, невиробничих нематеріальних активів.

Термін «невиробничі основні засоби», «невиробничі нематеріальні активи» означають відповідно основні засоби, нематеріальні активи, не призначені для використання в господарській діяльності платника податку на прибуток підприємств. Тож за такими активами не нараховується податкова амортизація.

 

***

Наразі це все.
Більше новин на тему податку на прибуток ви завжди знайдете тут, а консультацій – тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Податок на прибуток

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Податок на прибуток»