• Посилання скопійовано

«Податок на прибуток» №02(116) | 09.02.2023 р.

Сто шістнадцятий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на прибуток

«Податок на прибуток» №02(116) | 09.02.2023 р.

Це – другий з початку року (сто шістнадцятий загалом та сімнадцятий під час війни) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на прибуток. З моменту написання попередньої розсилки минуло три тижні, тож нам є про що розповісти. А саме:

 

  • з’ясуємо, чи сплачують авансовий внесок при виплаті дивідендів резиденти «Дія.Сіті»;
  • проінформуємо, що нардепи ініціюють зменшення витрат для бізнесу на генератори і пальне до них;
  • розкажемо, чи подавати додатки до декларації з податку на прибуток у разі відсутності операцій для їх заповнення;
  • розповімо, що Мінфін вніс зміни до деяких НП(С)БО;
  • дізнаємося , що буде при поданні фінзвітності не за встановленою формою разом з декларацією з прибутку.

Гарного вам читання!

 

***

Подали фінзвітність не за встановленою формою разом з декларацією з прибутку: які наслідки?

Івано-франківські податківці підкреслили, що  подання додатків до податкової декларації, і в тому числі фінансової звітності, не за встановленою формою може призвести до невизнання такої декларації податковою звітністю відповідно до п. 48.7 ПКУ.

За неподання або несвоєчасне подання податкової звітності або невиконання вимог щодо внесення змін до податкової звітності ст. 120 ПКУ встановлено відповідальність до платника податків.

 

Чи сплачують авансовий внесок при виплаті дивідендів резиденти «Дія.Сіті»?

Резиденти «Дія.Сіті» – платники податку на особливих умовах звільняються від обов’язку сплати авансових внесків з податку на прибуток у разі виплати дивідендів.

Підставою для такого звільнення є доповнення Законом України від 14.12.2021 р. №1946-IX п. 57.1-1 ПКУ новим пп. 57.1-1.8, згідно з яким починаючи з 01.01.2022 р. резиденти Дія.Сіті – платники податку на особливих умовах звільняються від обов’язку сплати авансових внесків з податку на прибуток у разі виплати дивідендів.

При цьому резидент Дія.Сіті, який є платником податку на загальних підставах, не звільнений від сплати авансових внесків з податку на прибуток підприємств при виплаті ним дивідендів. Про це ми писали тут.

 

Нардепи ініціюють зменшення витрат для бізнесу на генератори і пальне до них

27 січня 2023 року у ВРУ зареєстровано проєкт Закону №8391 «Про внесення змін до розділу ХХ "Перехідні положення" Податкового кодексу України щодо особливостей врахування витрат на придбання інверторів, акумуляторів, електрогенераторних установок платниками податків».

Законопроєктом пропонується тимчасово встановити особливості врахування витрат на придбання та ремонт інверторів, акумуляторів, електрогенераторних установок та пального до них, понесених у 2022 та 2023 роках. А саме для юридичних осіб - платників податку на прибуток витрати на їх придбання та ремонт не підлягають амортизації та відносяться до витрат звітного періоду (зменшення податку на прибуток на 18% від їх вартості). Про це ми писали тут.

 

Чи подавати додатки до декларації з податку на прибуток у разі відсутності операцій для їх заповнення?

У декларації платник податку повинен зазначити усі передбачені у ній показники. Якщо будь-який рядок декларації або додатка до декларації не заповнюється через відсутність операції (суми), такий рядок прокреслюють.

Додатки до окремих рядків декларації, не заповнені через відсутність операцій (показників), до контролюючого органу не подають.

Про наявність додатків, що їх подають разом із декларацією, платник податку зазначає в основній частині декларації (таблиця «Наявність додатків»). Ми про це вказували ось тут.

 

Мінфін вніс зміни до деяких НП(С)БО

Мінфін наказом від 12.01.2023 р. №18  вніс зміни до:

  • НП(С)БО 19 «Об'єднання підприємств»,
  • НП(С)БО 8 «Нематеріальні активи»,
  • НП(С)БО 25 «Спрощена фінансова звітність»,
  • НП(С)БО 21 «Вплив змін валютних курсів»,
  • НП(С)БО 17 «Податок на прибуток»,
  • НП(С)БО 23 «Розкриття інформації щодо пов'язаних сторін»,
  • НП(С)БО 24 «Прибуток на акцію»,
  • НП(С)БО 31 «Фінансові витрати»,
  • НП(С)БО 1 «Загальні вимоги до фінансової звітності»,
  • НП(С)БО 2 «Консолідована фінансова звітність».

Зокрема, у НП(С)БО 2 уточнено, що його норми застосовуються підприємствами, які контролюють інші підприємства (материнські підприємства), крім материнських підприємств, які відповідно до законодавства складають фінансову звітність за МСФЗ.

Про це ми писали тут.

***

 

Наразі це все.
Більше новин на тему податку на прибуток ви завжди знайдете тут, а консультацій – тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Податок на прибуток

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Податок на прибуток»