• Посилання скопійовано

«Податок на прибуток» №03(117) | 22.02.2023 р.

Сто сімнадцятий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на прибуток

«Податок на прибуток» №03(117) | 22.02.2023 р.

Це – третій з початку року (сто сімнадцятий загалом та вісімнадцятий під час війни) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на прибуток. З моменту написання попередньої розсилки минуло два тижні, тож нам є про що розповісти. А саме:

 

  • дізнаємося, за яким е-форматом слід відзвітувати з податку на прибуток за 2022 рік;
  • розповімо, як розраховується МПЗ платником податку на прибуток;
  • нагадаємо, які строки встановлено для звітування з податку на прибуток;
  • зауважимо, як звітувати «єдиннику» у разі виплати на користь нерезидента;
  • наведемо нюанси заповнення декларації з прибутку резидентом Дія.Сіті.

Гарного вам читання!

 

***

За яким е-форматом слід відзвітувати з податку на прибуток за 2022 рік?
Житомирські податківці підкреслили, що платники податку на прибуток (у т. ч. резиденти Дія.Сіті – платники податку на особливих умовах) за 2022 рік подають до контролюючого органу декларацію з податку на прибуток за ідентифікатором форми J0100123 (форма вводиться в дію з 01.02.2023 р.).

Наказом Мінфіну від 13.09.2022 р. №274, який набрав чинності 18.11.2022 р., внесено зміни до форми декларації з податку на прибуток підприємств з метою її приведення у відповідність до положень ПКУ щодо спеціального режиму оподаткування резидентами Дія.Сіті за особливими умовами.

 

Як розраховується МПЗ платником податку на прибуток?
Відповідно до пп. 141.9.5 ПКУ при позитивному значенні різниці між сумою загального мінімального податкового зобов’язання та загальною сумою сплачених податків, зборів, платежів та витрат на оренду земельних ділянок платник податку зобов’язаний збільшити визначену в декларації суму податку на прибуток, що підлягає сплаті до бюджету, на суму такого позитивного значення та сплатити таку збільшену суму податку до бюджету в порядку та строки, визначені ПКУ для сплати податку на прибуток.

У разі визначення платником податку від’ємного значення об’єкта оподаткування у звітному році позитивне значення різниці між сумою загального мінімального податкового зобов’язання та загальною сумою сплачених податків, зборів, платежів та витрат на оренду земельних ділянок підлягає сплаті до бюджету в порядку та строки, визначені ПКУ для сплати податку на прибуток підприємств.

Сума податку на прибуток підприємств у частині позитивного значення такої різниці не враховується у загальній сумі сплачених податків, зборів, платежів та витрат на оренду земельних ділянок у наступному податковому (звітному) році. Про це ми писали тут.

 

Які строки встановлено для звітування з податку на прибуток?
Пунктом 137.5 ПКУ встановлено, що річний податковий (звітний) період встановлюється для таких платників податку:

а) платників податку, які зареєстровані протягом звітного (податкового) року (новостворені), що сплачують податок на прибуток на підставі річної податкової декларації за період діяльності у звітному (податковому) році;

б) виробників сільськогосподарської продукції;

в) платників податку, у яких річний дохід від будь-якої діяльності (за вирахуванням непрямих податків), визначений за показниками Звіту про фінансові результати (Звіту про сукупний дохід), за попередній річний звітний період не перевищує 40 млн гривень. При цьому до річного доходу від будь-якої діяльності (за вирахуванням непрямих податків), визначеного за показниками Звіту про фінансові результати (Звіту про сукупний дохід), включається дохід (виручка) від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг), інші операційні доходи, фінансові доходи та інші доходи;

г) фізичних осіб – підприємців, у тому числі таких, які обрали спрощену систему оподаткування, та фізичних осіб, які провадять незалежну професійну діяльність, щодо виплачених нерезиденту доходів (прибутків) із джерелом їх походження з України, що оподатковуються в порядку, визначеному п. 141.4 ПКУ;

ґ) суб’єктів господарювання юридичних осіб, які обрали спрощену систему оподаткування, щодо виплачених нерезиденту доходів (прибутків) із джерелом їх походження з України, що оподатковуються в порядку, визначеному п. 141.4 ПКУ;

д) суб’єктів господарювання юридичних осіб, які обрали спрощену систему оподаткування, щодо отриманого скоригованого прибутку контрольованої іноземної компанії, що оподатковується в порядку, визначеному ст. 39-2 та розд. ІІІ «Податок на прибуток підприємств» ПКУ.

Про це читайте у нашій новині ось тут.

 

Як звітувати «єдиннику» у разі виплати на користь нерезидента?
Одеські податківці зазначили, що відповідно до пп. 297.5 ПКУ платник єдиного податку, який здійснює на користь нерезидента – юридичної особи або уповноваженої ним особи (крім постійного представництва на території України) будь-які виплати з доходів із джерелом їх походження з України, отриманим таким нерезидентом, здійснює нарахування та сплату податку з доходів нерезидента в порядку, розмірі та у строки, встановлені розділом III ПКУ.

Окремо податківці зауважили, що декларацію подають за базовий звітний (податковий) період, що дорівнює календарному року – протягом 60 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного  року.

 

Нюанси заповнення декларації з прибутку резидентом Дія.Сіті
Дніпропетровські податківці зауважили, що особливості обчислення та сплати податку на прибуток резидентами Дія.Сіті – платниками податку на особливих умовах встановлено п. 137.10 ПКУ.

Резиденти Дія.Сіті – платники податку на особливих умовах самостійно визначають суму податку, що підлягає сплаті до бюджету, з огляду на положення, передбачені п. 135.2, п. 137.10 та п. 141.9-1 ПКУ, та не визначають окремо об’єкта оподаткування, передбаченого пп. 134.1.1 ПКУ.

Декларацію доповнено:

  • у рядку 10 «Особливі відмітки» позицією, яку заповнює резидент Дія.Сіті – платник податку на особливих умовах;
  • показники Декларації рядком 06.3 ДІЯ, в якому зазначають податок на операції резидента Дія.Сіті – платника податку на особливих умовах;
  • показники рядка 17 Декларації, в якому враховується податок на прибуток за звітний (податковий) період, рядком 06.3 ДІЯ;
  • таблицю «Наявність додатків13» - позицією «ДІЯ»;
  • новим додатком ДІЯ, який передбачає розрахунок податку на операції резидента Дія.Сіті – платника податку на особливих умовах.

***

 

Наразі це все.
Більше новин на тему податку на прибуток ви завжди знайдете тут, а консультацій – тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Податок на прибуток

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Податок на прибуток»