• Посилання скопійовано

«Податок на прибуток» №04(118) | 16.03.2023 р.

Це – четвертий з початку року (сто вісімнадцятий загалом та девʼятнадцятий під час війни) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на прибуток

«Податок на прибуток» №04(118) | 16.03.2023 р.

Це – четвертий з початку року (сто вісімнадцятий загалом та девʼятнадцятий під час війни) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на прибуток. З моменту написання попередньої розсилки минуло три тижні, тож нам є про що розповісти. А саме:

 

  • повідомимо, що з 9 березня діють зміни до порядку складання первинних документів;
  • визначимося, як у податковому обліку відображається внесення до статутного фонду іншої юрособи ОЗ;
  • дізнаємося, чи можна після обрання ЄП подати уточнюючу декларацію з прибутку;
  • наголосимо, що 13 березня був останнім днем для сплати податку на прибуток за 2022 рік;
  • зупинимося на нюансах заповнення декларації з прибутку резидентами Дія Сіті.

Гарного вам читання!

 

***

З 9 березня діють зміни до порядку складання первинних документів
Мінфін наказом від 28.12.2022 р. №467 (зареєстрований у Мін'юсті 22.02.2023 р. за №323/39379) затвердив зміни до Положення про документальне забезпечення записів у бухгалтерському обліку. Його привели у відповідність до Закону №2435-ІХ з метою уточнення переліку обов’язкових та додаткових реквізитів первинних документів, регістрів бухгалтерського обліку, а також виправлення помилок у первинних документах та регістрах бухгалтерського обліку. Ці новації почали діяти з 9 березня.

Також уточнено, що первинні документи, створені автоматично в електронній формі програмним забезпеченням інформаційно-комунікаційної системи, застосовуються у бухгалтерському обліку за умови наявності накладеного електронного підпису чи печатки з дотриманням вимог законодавства про електронні документи та електронний документообіг. Про це ми писали тут.

 

Як у податковому обліку відображається внесення до статутного фонду іншої юрособи ОЗ?
Запорізькі податківці зауважили, що операція із внесення до статутного фонду іншої юридичної особи основних засобів та нематеріальних активів або повернення внеску засновнику у вигляді основних засобів розглядається як вибуття основного засобу і нематеріального активу.

Тому у податковому обліку проводяться коригування фінансового результату до оподаткування, передбачені п. 138.1, 138.2 ПКУ для ліквідації або продажу основних засобів або нематеріальних активів.

 

Чи можна після обрання ЄП подати уточнюючу декларацію з прибутку?
Київські податківці вказали, що юридична особа, яка перейшла зі сплати податку на прибуток на єдиний податок, з метою виконання свого податкового обов’язку може подати декларацію за звітний період, в якому перебувала на загальній системі оподаткування, з позначкою:

  • «звітна» – у разі неподання декларації за відповідний звітний період та за наявності показників, які підлягають декларуванню;

  • «уточнююча» – у разі виправлення показників у раніше поданій декларації.

 

13 березня слід було сплатити податок на прибуток за 2022 рік
На 13 березня припадав:

  • останній день сплати частини чистого прибутку (доходу) державними унітарними підприємствами та їх об'єднаннями за результатами фінансово-господарської діяльності за 2022 рік;
  • останній день сплати податку на прибуток підприємства за 2022 рік;
  • останній день сплати податку на додану вартість за IV квартал 2022 року особою-нерезидентом, зареєстрованою як платник податку на додану вартість відповідно до пункту 208-1.2 статті 208-1 розділу V Податкового кодексу України.

 

Нюанси заповнення декларації з прибутку резидентами Дія Сіті
ДПС надала відповіді на запитання щодо особливостей оподаткування Резидентів Дія Сіті.

Декларація з податку на прибуток підприємств резидентами подається в електронному вигляді з ідентифікатором форми J0100123.

Платник податку зазначає показники в тих рядках додатка Дія до Декларації, де виникли об’єкти та показники для декларування за період перебування резидента Дія Сіті – платника податку на особливих умовах.

Також у розʼясненні ДПС відповіла, яка фінзвітність подається резидентами Дія Сіті у разі переходу в середині року та як заповнити рядки 01 - 05 декларації та  чи потрібно включати до рядків 14 та 14.1 Додатка Дія суму штрафу, яка була сплачена орендодавцю.

***

 

Наразі це все.
Більше новин на тему податку на прибуток ви завжди знайдете тут, а консультацій – тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Податок на прибуток

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Податок на прибуток»