• Посилання скопійовано

«Податок на прибуток» №09(123) | 01.06.2023 р.

Сто двадцять третій лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на прибуток

«Податок на прибуток» №09(123) | 01.06.2023 р.

Це – девʼятий з початку року (сто двадцять третій загалом та двадцять четвертий під час війни) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на прибуток. З моменту написання попередньої розсилки минуло два тижні, тож нам є про що розповісти. А саме:

 

  • наведемо нюанси нарахування авансового внеску при виплаті дивідендів за періоди перебування на ЄП;
  • розповімо про звільнення від податку на прибуток окремих категорій сільгосптоваровиробників;
  • зʼясуємо, як бути з коригуванням фінрезультату у разі перерахування неприбутківцю членських внесків;
  • підкреслимо, що за І півріччя 2023 року з прибутку слід звітувати за оновленою формою;
  • дізнаємося, як виправити помилки у рядках 26 - 34 декларації з податку на прибуток.

Гарного вам читання!

 

***

Нюанси нарахування авансового внеску при виплаті дивідендів за періоди перебування на ЄП
У разі виплати дивідендів платником податку на прибуток підприємств (тобто на дату виплати юридична особа перебуває на загальній системі оподаткування) за період його перебування на спрощеній системі оподаткування (у тому числі у разі якщо платник протягом звітного року змінював систему оподаткування) такий платник податку на прибуток сплачує авансовий внесок з податку на прибуток підприємств.

При цьому сума дивідендів, що підлягає виплаті, не зменшується на суму авансового внеску. Водночас платник податку має право зменшити ПЗ з податку на прибуток у декларації на суму сплаченого авансового внеску при виплаті дивідендів. Про це ми говорили тут.

 

Звільнення від податку на прибуток окремих категорій сільгосптоваровиробників
Львівські податківці звернули увагу сільськогосподарських товаровиробників на тимчасове звільнення від оподаткування податком на прибуток окремих їх категорій.

Зокрема, тимчасово, до 1 січня 2027 року, звільнено від оподаткування прибуток сільськогосподарських товаровиробників, що провадять виключно такі види діяльності згідно з КВЕД-2010:

  • клас 01.47 (розведення та вирощування свійської птиці, за винятком вирощування курей, одержування яєць курей та діяльності інкубаторних станцій з вирощування курей);

  • клас 01.49 (у частині розведення та вирощування перепелів і страусів);

  • клас 10.12 (виробництво м'яса свійської птиці, за винятком виробництва м'яса курей, витоплювання жиру курей, забою, оброблення та фасування м'яса курей), а також здійснюють діяльність з реалізації власновиробленої (вирощеної) такої продукції (за винятком м'яса курей).

Але якщо платник податку на прибуток є одночасно виробником, наприклад, індиків і курей, такий платник податку не має права застосовувати пільгове оподаткування податком на прибуток.

 

Перерахували неприбутківцю членські внески: що з коригуванням фінрезультату?
Запорізькі податківці зазначили: якщо платник податку на прибуток сплачує неприбутковій організації, яка відповідає вимогам п. 133.4 ПКУ та внесена до Реєстру, членські внески на безповоротній основі, то такий платник повинен збільшити фінансовий результат до оподаткування на суму таких членських внесків у розмірі, що перевищує 4 відсотки оподатковуваного прибутку попереднього звітного року.

 

За І півріччя 2023 року з прибутку слід звітувати за оновленою формою
Декларація за оновленою формою (з урахуванням змін, внесених Наказом №101) подається починаючи зі звітного періоду – півріччя 2023 року.

При цьому платники податку, які застосовують особливості оподаткування діяльності з торгівлі валютними цінностями у готівковій формі, матимуть змогу подати декларацію за оновленою формою, починаючи зі звітного (податкового) періоду – півріччя 2023 року з відображенням сплачених протягом такого звітного періоду сум авансових внесків із пунктів обміну іноземних валют у додатку ОВ до Декларації, та врахувати відповідні суми у зменшення ПЗ із податку на прибуток підприємств у додатку ЗП до Декларації відповідно до положень п. 141.13 ПКУ. Про це ми розповідали у своїй новині тут.

 

Як виправити помилки у рядках 26 - 34 декларації з податку на прибуток?
У разі виправлення помилок, що самостійно виявлені платником податку у рядках 26 та/або 31  декларації з прибутку платник податку має право виправити такі помилки відповідно до ст. 50 ПКУ.

При цьому в уточнюючій Декларації або додатку ВП до Декларації, залежно від обраного способу виправлення помилок, відображаються правильні показники, а в рядках збільшення (зменшення) ПЗ Декларації – суми помилки з відповідним знаком, допущеної у рядках 26 та/або 31 Декларації.

При збільшенні податкових зобов’язань застосовуються штрафні санкції, які відображаються у рядках 28-30 та/або 32 - 34 Декларації.

Виправлення суми штрафних санкцій та пені в Декларації не передбачено. Про це ми нагадували ось тут.

***

Наразі це все.
Більше новин на тему податку на прибуток ви завжди знайдете тут, а консультацій – тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Податок на прибуток

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Податок на прибуток»