• Посилання скопійовано

«Податок на прибуток» №17(131) | 15.11.2023 р.

Сто тридцять перший лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на прибуток

«Податок на прибуток» №17(131) | 15.11.2023 р.
Це – сімнадцятий з початку року (сто тридцять перший загалом та тридцять другий під час війни) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно податку на прибуток. З моменту написання попередньої розсилки минуло три тижні, тож нам є про що розповісти. А саме:
  • підкреслимо, що Мінфін вніс зміни до додатка РІ декларації з податку на прибуток;
  • зʼясуємо, чи враховуються витрати на автотранспортні послуги у разі відсутності ТТН;
  • визначимося, до якого органу ДПС слід сплачувати податок на прибуток платнику з реєстру ВПП;
  • нагадаємо, в якому розмірі обмінники повинні сплачувати авансові внески;
  • зауважимо, що ДПС готує чергові зміни до декларації з податку на прибуток.
Гарного вам читання!
 

Мінфін вніс зміни до додатка РІ декларації з податку на прибуток

Мінфін наказом від 24.10.2023 №572 затвердив зміни до додатка РІ до рядка 03 РІ Податкової декларації з податку на прибуток підприємств. Їх розроблено з метою приведення додатка РІ у відповідність до Закону України від 30.06.2023 №3219
Так, оновлено підрозділ розділу 4 додатка РІ до рядка 03 РІ цієї декларації "Різниці, передбачені підрозділом 4 розділу XX Податкового кодексу України":
  • рядок 4.1.5.1 викладено у новій редакції "Сума доходу, отриманого як оплата за товари (роботи, послуги), відвантажені (надані) під час перебування на спрощеній системі оподаткування, вартість яких згідно з правилами національних положень (стандартів) бухгалтерського обліку або міжнародних стандартів фінансової звітності визнано у складі доходу під час перебування на такій системі (пункт 41 підрозділу 4 розділу XX Податкового кодексу України)" та 4.2.5.1 "Сума собівартості товарів (робіт, послуг), що врахована у складі витрат згідно з правилами національних положень (стандартів) бухгалтерського обліку або міжнародних стандартів фінансової звітності під час перебування платника на спрощеній системі оподаткування (пункт 41 підрозділу 4 розділу XX Податкового кодексу України)";
     
  • додано новий рядок 4.1.5.2 "Сума собівартості товарів (робіт, послуг), відвантажених (наданих) у податковому (звітному) періоді, що врахована у такому періоді у складі витрат згідно з правилами національних положень (стандартів) бухгалтерського обліку або міжнародних стандартів фінансової звітності (пункт 41 підрозділу 4 розділу XX Податкового кодексу України)" та 4.2.5.2 "Сума доходу, визнаного згідно з правилами національних положень (стандартів) бухгалтерського обліку або міжнародних стандартів фінансової звітності, у вигляді вартості товарів (робіт, послуг), відвантажених (наданих) у податковому (звітному) періоді, в частині суми їх попередньої (авансової) оплати, отриманої під час перебування платника на спрощеній системі оподаткування, та оподаткованого єдиним податком (пункт 41 підрозділу 4 розділу XX Податкового кодексу України)".
Цей наказ набере чинності з дня його офіційного опублікування. Станом на 14.11.2023 не опублікований.
Підкреслимо, що зміни до додатку до декларації з прибутку призведуть до появи оновленої форми такої декларації. 

ДПСУ готує чергові зміни до декларації з податку на прибуток

27 жовтня 2023 року ДПСУ оприлюднила проєкт наказу Мінфіну «Про затвердження Змін до форми Податкової декларації з податку на прибуток підприємств» (завантажити). Його підготовлено з метою реалізації положень Закону України від 10.08.2023 №3325-ІХ щодо змін в оподаткуванні ігорного бізнесу. 
Зокрема, до форми декларації пропонують внести такі зміни:
 
1) у рядку 10 слова «суб’єкта, що провадить азартні ігри з використанням гральних автоматів», «суб’єкта, що провадить букмекерську діяльність та азартні ігри (у тому числі казино), крім азартних ігор з використанням гральних автоматів» замінити словами «суб’єкта, що здійснює організацію та проведення азартних ігор у залах гральних автоматів», «суб’єкта, що здійснює діяльність у сфері організації та проведення азартних ігор, крім організації та проведення азартних ігор у залах гральних автоматів» відповідно;
 
2) у показниках декларації викласти у новій редакції такі рядки:
  • 11. Сума доходу, отриманого від організації та проведення азартних ігор у залах гральних автоматів
  • 12. Податок на дохід, отриманий від організації та проведення азартних ігор у залах гральних автоматів за звітний (податковий) період (рядок 11 х ____8/100)
  • 13. Сума доходу, отриманого від діяльності у сфері організації та проведення азартних ігор, крім доходу, отриманого від організації та проведення азартних ігор у залах гральних автоматів
  • 15. Податок на дохід, отриманий від діяльності у сфері організації та проведення азартних ігор, крім доходу, отриманого від організації та проведення азартних ігор у залах гральних автоматів, за звітний (податковий) період (позитивне значення (рядок 13 –  рядок 14) х ____9/100).
3) у додатку ВП до цієї декларації (рядки 29–32, 34–36, 38–40, 42) викласти у новій редакції рядки:
  • 11. Сума доходу, отриманого від організації та проведення азартних ігор у залах гральних автоматів
  • 12. Податок на дохід, отриманий від організації та проведення азартних ігор у залах гральних автоматів за звітний (податковий) період (рядок 11 х ____5/100)
  • 13. Сума доходу, отриманого від діяльності у сфері організації та проведення азартних ігор, крім доходу, отриманого від організації та проведення азартних ігор у залах гральних автоматів
  • 15. Податок на дохід, отриманий від діяльності у сфері організації та проведення азартних ігор, крім доходу, отриманого від організації та проведення азартних ігор у залах гральних автоматів, за звітний (податковий) період (позитивне значення (рядок 13 – рядок 14) х ____6/100).

Чи враховуються витрати на автотранспортні послуги у разі відсутності ТТН?

Одеські податківці підкреслили, що у разі відсутності товарно-транспортної документації, яка підтверджує отримання послуг з перевезення вантажу, платник податків при визначенні фінрезультату до оподаткування відповідно до правил бухобліку не має підстав для врахування вартості таких послуг при формуванні собівартості придбаних та реалізованих товарів, виконаних робіт, наданих послуг.

В якому розмірі обмінники повинні сплачувати авансові внески?

Дніпровські податківці зауважили, що авансовий внесок із податку на прибуток сплачується у розмірі:
  • трьох мінімальних заробітних плат, встановлених законом станом на 01 січня звітного (податкового) року, за кожен пункт обміну іноземної валюти, розташований у населеному пункті, чисельність населення якого перевищує 50 тисяч, за статистичними даними чисельності наявного населення України, розміщеними на вебсайті спеціально уповноваженого центрального органу виконавчої влади в галузі статистики станом на 01 січня року, що передує поточному року;
     
  •  однієї мінімальної заробітної плати, встановленої законом станом на 01 січня звітного (податкового) року, за кожен пункт обміну іноземної валюти, розташований в інших населених пунктах або за межами населених пунктів.

До якого органу ДПС слід сплачувати податок на прибуток платнику з реєстру ВПП?

Якщо місцезнаходження великого платника податків не співпадає з місцем податкового обліку в органі ДПС, сплата податку на прибуток повинна здійснюватися за місцезнаходженням платника  (тобто на бюджетні рахунки, відкриті на рівні головних управлінь Державної казначейської служби України в областях з відомчою ознакою «99»).
У разі коли місцезнаходження великого платника податків (юрадреса) співпадає з місцем податкового обліку в органі ДПС, сплата податку на прибуток повинна здійснюватися на бюджетні рахунки з податку на прибуток з ознакою «99», відкриті на рівні територіальних органів ДПС у містах розташування міжрегіональних управлінь ДПС по роботі з ВПП. Про це ми писали тут.

Наразі це все.
Більше новин на тему податку на прибуток ви завжди знайдете тут, а консультацій – тут.

Слава Україні! ??
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Податок на прибуток

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Податок на прибуток»