• Посилання скопійовано

«Єдиний податок» №12(62) | 09.07.2020 р.

Шістдесят другий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», присвячений виключно спрощеній системі оподаткування

«Єдиний податок» №12(62) | 09.07.2020 р.

Це – вже шістдесят другий загалом (і дванадцятий у 2020 році) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно спрощеній системі оподаткування. З моменту написання попереднього листа минуло два тижні, тож нам є про що розповісти. А саме:

 

  • зауважимо, що для «єдинників» ІТ-сфери планують податкові зміни;
  • розповімо про появу законопроекту, що розширює коло підприємців, які можуть отримати допомогу по безробіттю;
  • визначимося, чи передбачено для фізосіб-«єдинників» подання ліквідаційної декларації;
  • дізнаємося, в які строки «єдинник» ІІІ групи має проінформувати ДПС про зміни до реєстру;
  • нагадаємо, з якої дати запроваджується обов'язкове застосування РРО фізособами-«єдинниками»;
  • поговоримо про правила обрання та застосування третьої групи єдиного податку для фізичних осіб.

Гарного вам читання!

***

 

Для ІТ-сфери планують податкові зміни
Наприкінці червня заступниця міністра фінансів Світлана Воробей взяла участь в панельній дискусії Digital&Tax VII Міжнародного податкового форуму.

Учасникам дискусії розповіли про пропозиції Уряду щодо оподаткування IT-бізнесу.

Заступниця міністра пояснила, що сьогодні індустрія розвивається лише завдяки існуванню спрощеної системи оподаткування. Тому, з одного боку іноземні інвестори не сприймають малий бізнес як надійних партнерів, а з іншого існує нерівноцінне навантаження на фонд заробітної плати.

«Лише завдяки діалогу ми знайшли компроміс, який полягає у зниженні податкового навантаження на IT-індустрію. Тобто держава знижує ставки ПДФО та ЄСВ до 5% по кожному з цих платежів, а бізнес, своєю чергою, у разі входження в «Дія City» бере на себе обов’язок наймати ІТ-фахівців на роботу з заробітними платами на рівні 55-60 тис. грн. Таким чином, за рахунок збільшення податкової бази нам вдалося домовитись про зменшення податкового навантаження», - розповіла про головні податкові ініціативи пані Воробей.

 

З’явився законопроект, що розширює коло підприємців, які можуть отримати допомогу по безробіттю
У ВРУ з’явився проект Закону №3782, яким пропонується чергове внесення змін до ст. 47-1 Закону «Про зайнятість населення», зокрема, з метою надання права на отримання допомоги по безробіттю в тому числі і підприємцями, які є застрахованими особами, та звільнені від сплати за себе ЄСВ, відповідно до ч. 4 ст. 4 Закону про ЄСВ (звільнення від ЄСВ за себе на період карантину). Відповідна зміна вноситься і до вимоги щодо довідки про сплату ЄСВ за останні 6 місяців.

За місяці, за які ФОП через звільнення не сплачував внесок, допомога по частковому безробіттю на період карантину надаватиметься з розрахунку двох третин розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом.

Однак, якщо законопроект буде прийнято, то він набере чинності з дня, наступного за днем його опублікування. А отже, саме з цього дня підприємці, що не сплачували ЄСВ через звільнення, зможуть отримати допомогу по безробіттю. Втім, докладно про це ми говоритимемо після того, як ці зміни будуть запроваджені. Про це ми писали тут.

 

Чи передбачено для фізосіб-«єдинників» подання ліквідаційної декларації?
Податківці у підкатегорії 129.02 «ЗІР» вказали, що нормами ПКУ не передбачено подання ліквідаційної звітності для фізичних осіб, які перебували на спрощеній системі оподаткування.

Фізичні особи (які перебували на спрощеній системі оподаткування), щодо яких до ЄДР внесено запис про припинення підприємницької діяльності, подають декларації востаннє за податковий (звітний) квартал, в якому проведено державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності, з наростаючим підсумком з початку року протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного кварталу. Про це читайте ось тут.

 

В які строки «єдинник» ІІІ групи має проінформувати ДПС щодо змін до реєстру?
Пунктом 298.6 ПКУ визначено, що при зміні податкової адреси суб’єкта господарювання, місця провадження господарської діяльності заява подається платниками єдиного податку третьої групи не пізніше останнього дня кварталу, в якому відбулися такі зміни.

З огляду на зазначене та для забезпечення відображення у реєстрі платників єдиного податку достовірної інформації про види господарської діяльності, тернопільські податківці наголосили, що фізособа-«єдинник» при зміні видів господарської діяльності протягом податкового (звітного) періоду повинна подати заяву про внесення змін до реєстру платників єдиного податку не пізніше останнього дня кварталу, в якому відбулися такі зміни.

 

З якої дати запроваджується обов'язкове застосування РРО фізособами-«єдинниками»?
З 1 січня 2021 року використання РРО стає обов’язковим для фізосіб-«єдинників», які здійснюють:

  • реалізацію товарів (надання послуг) через мережу Інтернет;

  • надання платних послуг у сфері охорони здоров'я;

  • реалізацію ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння;

  • роздрібну торгівлю вживаними товарами в магазинах (група 47.79 КВЕД);

  • діяльність ресторанів, кафе, ресторанів швидкого обслуговування, якщо така діяльність є іншою, ніж визначена п. 11 ст. 9 Закону «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг»;

  • діяльність туристичних агентств, туристичних операторів;

  • діяльність готелів і подібних засобів тимчасового розміщення (група 55.10 КВЕД);

  • реалізацію текстилю (крім реалізації за готівкові кошти на ринках), деталей та приладдя для автотранспортних засобів відповідно до переліку, що затверджується КМУ.

А от з 1 квітня 2021 року використання РРО стає обов’язковим для усіх ФОП платників єдиного податку 2-4 групи, незалежно від того, який дохід отримано фізичною особою-підприємцем. Про це ми зауважували тут.

 

І наостанок – аналітика від редакції
Для якої діяльності підходить III група ЄП? Які особливості реєстрації платником єдиного податку третьої групи для ФОП та переходу на цю групу? Що включається до доходу, а що ні? Коли ФОП-«єдинник» може стати платником акцизного податку? Про все це читайте тут.

***

 

Наразі це все.
Більше новин на тему єдиного податку ви завжди знайдете тут, а консультацій – тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Єдиний податок

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Єдиний податок»