• Посилання скопійовано

«Єдиний податок» №18 (110) | 29.11.2022 р.

Сто десятий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», присвячений виключно спрощеній системі оподаткування

«Єдиний податок» №18 (110) | 29.11.2022 р.

Це – вже сто десятий загалом (вісімнадцятий у 2022 році та пʼятнадцятий під час війни) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно спрощеній системі оподаткування. З моменту написання попереднього листа минуло майже три тижні, тож нам є про що розповісти. А саме:

 

  • зупинимося на змінах у правилах самостійної відмови від спецгрупи ЄП;
  • підкреслимо, що усі «єдинники» 1 та 2 груп під час війни мають право не сплачувати ЄП;
  • проінформуємо, що Рада попередньо підтримала заборону на перехід грального бізнесу на єдиний податок;
  • зʼясуємо, скільки податків платитимуть фізособи-«єдинники» у 2023 році;
  • розповімо про SMART-спрощенку, яку готують для ФОП.

Гарного вам читання!

***

 

Скільки податків платитимуть ФОПи у 2023 році: аналіз Держбюджету-2023
ФОПи–«єдинники», як і ФОП на загальній системі оподаткування та особи, які провадять незалежну професійну діяльність та члени фермерського господарства, звільняються від сплати ЄСВ за себе з 1 березня 2022 року до припинення війни, а також протягом наступних 12 місяців (п. 9-19 розд. VIII Закону про ЄСВ). Наразі воєнний стан діятиме до 19 лютого 2023 року. Тож ця пільга залишається актуальною й у 2023 році.

Але у разі прийняття рішення сплачувати ЄСВ протягом 2023 року, треба памʼятати, що  його мінімальний розмір становитиме 1474 грн. А максимальні ставки єдиного податку з 01.01.2023 року будуть такими:

  • для платників І групи – 268,40 грн/міс.;
  • для платників ІІ групи – 1340 грн/міс.

Але через війну фізособи-«єдинники» І та ІІ груп мають право не сплачувати з 1 квітня до закінчення війни податок до бюджету. Про це ми докладно писали тут.

 

Зміни у правилах самостійної відмови від спецгрупи ЄП: аналіз Закону №2719
Завдяки Закону №2719 «єдинники» зі спецгрупи ЄП у разі самостійної відмови від неї вважатимуться такими, що застосовують систему оподаткування, на якій вони перебували до обрання спецгрупи ЄП.

Проте це не стосується ситуації, коли у заяві про відмову від використання спецгрупи ЄП він зазначив про перехід на сплату інших податків і зборів.

Також не забули й про «єдинників» 4 групи. Норма щодо можливості сільгосптоваровиробника обрати 4 групу тільки через два роки після відмови від спрощеної системи не буде стосуватися ситуації самостійного рішення щодо відмови від спецгрупи ЄП. Про це ми зазначали тут.

 

Рада попередньо підтримала заборону на перехід грального бізнесу на єдиний податок
16 листопада ВРУ підтримала у першому читанні законопроєкт №8079 «Про внесення змін до підрозділу 8 розділу ХХ Податкового кодексу України щодо заборони перебування грального бізнесу на спрощеній системі оподаткування». Ним пропонується повернути обмеження щодо заборони перебування на спрощеній системі оподаткування суб’єктам господарювання, які здійснюють діяльність з організації, проведення азартних ігор, лотерей (крім розповсюдження лотерей), парі (букмекерське парі, парі тоталізатора).

 

Усі «єдинники» 1 та 2 груп під час війни мають право не сплачувати ЄП: офіційна позиція ДПСУ
ДПСУ у листі від 07.11.2022 р. №695/2/99-00-24-01-03-02  зазначила, що тимчасово, з 1 квітня 2022 року до припинення або скасування воєнного стану на території України,ФОП – платники єдиного податку першої та другої груп мають право не сплачувати єдиний податок.

Тобто ДПСУ не говорить вже про залежність сплати податку від продовження здійснення підприємницької діяльності. Також не йдеться про те, що доведеться сплатити ЄП за ці періоди пізніше.

При цьому податківці звернули увагу, що ФОП 1 та 2 групи, які не сплачували єдиний податок за воєнні періоди, у декларації платника єдиного податку (у разі виникнення обов'язку щодо подання декларації) відображають відсутність щомісячних авансових внесків єдиного податку за відповідний податковий звітний період.

 

SMART-спрощенка для ФОП: нова законодавча ініціатива
25 листопада нардепи зареєстрували у ВРУ законопроєкт №8226 щодо особливого режиму оподаткування окремих платників третьої групи єдиного податку. Про це ми також розповідали тут з роз'яснення Мінцифри.

Законопроєктом пропонується передбачити, що банк може бути податковим агентом для ФОП - платників єдиного податку 3 групи без ПДВ, які не мають найманих працівників, та здійснюють розрахунки виключно в грошовій безготівковій формі. Такі платники податків не вестимуть обліку та не складатимуть податкову звітність.

Звертаємо увагу, що такі платники ЄП матимуть право обрати банк, у якому в нього відкрито спеціальний підприємницький рахунок своїм податковим агентом. Для цього слід подати відповідну заяву до контролюючого органу за місцем своєї податкової адреси.

 

***

Наразі це все.
Більше новин на тему єдиного податку ви завжди знайдете тут, а консультацій – тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Єдиний податок

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Єдиний податок»