• Посилання скопійовано

«Єдиний податок» №02(113) | 07.02.2023 р.

Сто тринадцятий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», присвячений виключно спрощеній системі оподаткування

«Єдиний податок» №02(113) | 07.02.2023 р.

Це – вже сто тринадцятий загалом (другий у 2023 році та вісімнадцятий під час війни) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно спрощеній системі оподаткування. З моменту написання попереднього листа минуло три тижні, тож нам є про що розповісти. А саме:

 

  • підкреслимо, що відзвітувати з єдиного податку ФОПи 1 та 2 груп мають за новою декларацією;
  • розповімо, як заповнити декларацію з ЄП при несплаті авансових внесків з ЄП під час війни;
  • розкажемо, чи подавати основним працівникам при несплаті ЄСВ додаток 1 до декларації з ЄП;
  • роз’яснимо, як заповнювати ФОПам додаток 2 до декларації спецгрупи ЄП за грудень 2022 року;
  • наголосимо, що законопроєкт про скасування деяких податкових пільг – вже у ВРУ;
  • зʼясуємо, як фізособам-«єдинникам» знайти в Е-кабінеті нові декларації для звітування.

Гарного вам читання!

***

Відзвітувати з єдиного податку ФОПи 1 та 2 груп мають за новою декларацією, – ДПС
23 січня 2023 року у «ЗІР» зʼявилося нове розʼяснення щодо першого подання оновленої декларації ЄП. У ньому йдеться про необхідність застосування нової форми декларації всіма фізособами-«єдинниками» 1 та 2 груп за підсумками 2022 року.

Але поки ДПСУ так й не звернула увагу на цю колізію у своїх розʼясненнях та не  уточнила, як бути тим, хто вже подав декларації за попередніми рекомендаціями. Та ще раз наголосимо: якщо керуватися нормами п. 46.6 ПКУ, всі «єдинники» ще мають право звітувати за старими формами.

 

Не сплачували авансові внески з ЄП під час війни: як відзвітувати?
Полтавські податківці підкреслили, що у декларації платника єдиного податку (у разі виникнення   обов’язку   щодо   подання податкової декларації платника єдиного податку) відображають відсутність щомісячних авансових внесків єдиного податку за відповідний податковий (звітний) період.

Від себе додамо: якщо ФОП вирішив сплачувати з квітня й далі авансовий внесок,  то він буде зазначати однакову суму у відповідних графах. Якщо не сплачує, то залишає їх порожніми.

Оскільки за місяць 2022 року «єдинник» І групи мав сплатити 248,10 грн, за квартал сума авансових платежів становила 744,30 грн – саме цей показник і слід зазначити у графі щодо кожного кварталу рядка «Щомісячні авансові внески, грн, коп.» розділу ІІ.

Фізособи-«єдинники» ІІ групи, які вирішили сплачувати авансові внески з квітня й далі, заповнюють за таким самим алгоритмом розділ ІІІ.

Але в них суми квартальних авансових внесків будуть іншими: 1300 грн х 3 = 3900 грн. Про це ми писали тут.

 

Чи подавати основним працівникам при несплаті ЄСВ додаток 1 до декларації з ЄП?
Чернівецькі податківці зауважили, що фізособи-«єдинники» І-ІІІ груп, які мають основне місце роботи, та за яких роботодавцем сплачено ЄСВ у розмірі не менше мінімального страхового внеску за всі календарні місяці звітного періоду, Додаток 1 до Декларації не заповнюють та не подають.

Якщо роботодавцем у звітному періоді ЄСВ нараховувався та сплачувався у розмірі менше мінімального страхового внеску (наприклад, у випадках коли працівник працював неповний місяць у зв’язку з прийняттям/звільненням в середині місяця) або не нараховувався та не сплачувався (наприклад, у зв’язку з перебуванням працівника повний місяць у відпустці за свій рахунок), то такі фізичні особи – підприємці зобов’язані самостійно визначити базу нарахування за такі місяці у розмірі не менше МЗП та відобразити у графі 2 розд. 9 Додатка 1.

При цьому за місяці, за які роботодавцем сплачено єдиний внесок у розмірі не менше мінімального страхового внеску, у графі 2 розд. 9 Додатка 1 – проставляються нулі.

 

Як заповнювати ФОПам додаток 2 до декларації спецгрупи ЄП за грудень 2022 року?
Приміткою 3 до Додатка 2 визначено, що у разі якщо Додаток 2 подається за підсумками року у рядку 4 «Податковий (звітний період)» вказується арабська цифра «12».

При цьому податківці підкреслили, що фізособи-«єдинники» зі спецгрупи ЄП мають подавати у строки, встановлені ПКУ для місячного податкового періоду, Додаток 2 за підсумками звітного року у складі Декларації за грудень 2022 року. Про можливість окремого звітування до 9 лютого щодо цього додатку інформації не було й немає.

 

Як фізособам-«єдинникам» знайти в Е-кабінеті нові декларації для звітування?
Для формування декларації у режимі «Введення звітності» приватної частини (особистого кабінету) Електронного кабінету користувач самостійно встановлює фільтр за параметрами: рік, період, щодо якого здійснюється звітування, за допомогою кнопки «Створити» обирає тип форми «F01 Прибуток».

Зі запропонованого переліку форм обирає необхідну форму «F0103406/F0103308» декларації, зазначає відповідний територіальний орган ДПС (регіон, район) у полі «Код ДПІ» (за замовчуванням встановлено орган ДПС за місцем основної реєстрації) та натискає кнопку «Створити».

Про це ми писали тут.

 

 

Законопроєкт про скасування деяких податкових пільг – вже у ВРУ: що він змінить?
27 січня ми  повідомляли про ухвалення Урядом законопроєкту щодо скасування з 1 липня 2023 року мораторію на перевірки ДПС та на фінштрафи за порушення норм ПКУ, спецгрупи ЄП, можливості не сплачувати ЄСВ та ЄП ФОПами.

31 січня відповідний законопроєкт №8401 зареєстрований Д. Шмигалем у ВРУ.

Метою законопроєкту є виконання Україною зобов’язань у рамках Меморандуму про економічну та фінансову політику від 08.12.2022 р., відповідно до якого, поміж іншого, Україна взяла на себе зобов’язання якнайшвидшого відновлення довоєнного стану податкової політики. Про це все ми докладно зазначали у своїй новині ось тут.

 

***

Наразі це все.
Більше новин на тему єдиного податку ви завжди знайдете тут, а консультацій – тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Єдиний податок

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Єдиний податок»