• Посилання скопійовано

«Єдиний податок» №03(114) | 22.02.2023 р.

Сто чотирнадцятий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», присвячений виключно спрощеній системі оподаткування

«Єдиний податок» №03(114) | 22.02.2023 р.

Це – вже сто чотирнадцятий загалом (третій у 2023 році та девʼятнадцятий під час війни) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно спрощеній системі оподаткування. З моменту написання попереднього листа минуло два тижні, тож нам є про що розповісти. А саме:

 

  • розкажемо,чи можна обрати спрощену систему за наявності податкового боргу;
  • розповімо про нюанси подання додатка 2 з ЄСВ ФОПами зі спецгрупи ЄП;
  • зауважимо, коли треба РРО фізособам-«єдинникам» у разі торгівлі генераторами через інтернет;
  • наведемо нюанси заповнення уточнюючого додатка 1 з ЄСВ до декларації з ЄП;
  • дізнаємося, чи включаються до доходу юрособи-«єдинника» гарантійні внески за договором оренди.

Гарного вам читання!

 

***

Нюанси подання додатка 2 з ЄСВ ФОПами зі спецгрупи ЄП
ДПС підкреслила, що за відсутності у фізосіб-«єдинників» зі спецгрупи ЄП протягом звітних місяців доходів та об’єктів оподаткування, що підлягають декларуванню, декларація з нульовими показниками за такі періоди не подається.

Водночас у разі визначення ЄСВ фізособа-«єдинник» має подавати звітність за звітний період – грудень як податкову декларацію платника єдиного податку за IV квартал податкового (звітного) року. У ньому вона розраховує зобов'язання платників єдиного податку наростаючим підсумком та зазначає відомості про суми ЄСВ, нарахованого, обчисленого і сплаченого в порядку, визначеному Законом №2464.

 

Чи можна обрати спрощену систему за наявності податкового боргу?
Полтавські податківці вказали, що за умови погашення податкового боргу платник податків може прийняти рішення про перехід на спрощену систему оподаткування з першого числа місяця наступного календарного кварталу. Для цього слід подати заяву до органу ДПС не пізніше ніж за 15 календарних днів до початку наступного календарного кварталу.

Отже, громадянину, який після державної реєстрації планує зареєструватися платником єдиного податку, необхідно переконатися у відсутності заборгованості з податків та зборів, несплачених штрафів та пені.

 

Торгівля генераторами через інтернет: чи застосовувати РРО?
Податківці у ІПК від 08.02.2023 р. №258/ІПК/99-00-07-04-01-06 пишуть, що законодавство України ототожнює готівкові розрахункові операції з розрахунковими операціями, здійсненими за допомогою POS-терміналів та платіжних сервісів, що використовують реквізити платіжних карток банківських установ у мережі Інтернет.

Але насправді це не зовсім так. Ці операції у Законі про РРО не ототожнюються, але всі вони мають спільні ознаки, за якими вони належать до розрахункових операцій і про які ми говорили у цій аналітиці.

Разом з цим податківці доходять правильного висновку про те, що потрібно обов’язково застосовувати РРО/ПРРО у встановленому Законом про РРО порядку у разі здійснення розрахункових операцій у розумінні цього Закону. Тобто, як ми вже зазначили, якщо операція відповідає визначенню розрахункової операції, то вона реєструється в РРО.  Про це ми докладно розповіли ось тут.

 

Нюанси заповнення уточнюючого додатка 1 з ЄСВ до декларації з ЄП
ДПС наголосила, що для визначення уточнених зобов’язань зі сплати єдиного внеску заповнюють розд. 10 «Визначення зобов’язань зі сплати єдиного внеску у зв’язку з виправленням самостійно виявлених помилок» Додатку 1. Зокрема, у ньому:

  • у рядку 1 вказується сума єдиного внеску, яка підлягала перерахуванню на небюджетні рахунки, за даними звітного (податкового) періоду, в якому виявлена помилка, яка переноситься з рядка «Усього» графи 4 розд. 9 раніше поданого Додатка 1, що уточнюється;
     
  • у рядку 2 – уточнена сума нарахованого єдиного внеску за  звітний (податковий) період, у якому виявлено помилку – вказується значення рядка «Усього» графи 4 розд. 9;
     
  • у  рядку 3 – сума збільшення суми єдиного внеску, яка підлягала перерахуванню на небюджетні рахунки, яка розраховується за формулою: рядок 2 розд. 10 – рядок 1 розд. 10 (заповнюється у разі якщо рядок 2 > рядка 1);
     
  • у рядку 4 – сума зменшення суми єдиного внеску, яка підлягала перерахуванню  на небюджетні рахунки, яка розраховується за формулою: рядок 2 розд. 10 – рядок 1 розд. 10 (заповнюється у разі якщо рядок 2 < рядка 1);
     
  • у рядку 5 – сума пені, самостійно нарахована платником відповідно до ст. 25 Закону №2464-VІ. При цьому сума пені нараховується з розрахунку 0,1 відс. своєчасно не сплачених сум, розрахована за кожен день прострочення їх перерахування (зарахування).

 

Чи включаються до доходу юрособи-«єдинника» гарантійні внески за договором оренди?
Київські податківці зауважили, що юрособа-«єдинник» ІІІ групи у разі отримання коштів, які забезпечують виконання зобов’язань за договорами оренди (гарантійних внесків) від орендарів, включає такі суми до складу доходу податкового (звітного) періоду, в якому вони були отримані.

Після закінчення дії договору оренди у разі повернення гарантійного внеску у платника єдиного податку немає підстав зменшити свій дохід, бо такі суми коштів не є авансом або передоплатою за товари (роботи, послуги).

 

***

І наразі це все.
Більше новин на тему єдиного податку ви завжди знайдете тут, а консультацій – тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Єдиний податок

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Єдиний податок»