• Посилання скопійовано

«Єдиний податок» №05(136) | 02.04.2024 р.

Сто тридцять шостий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», присвячений виключно спрощеній системі оподаткування

«Єдиний податок» №05(136) | 02.04.2024 р.
Це – вже сто тридцять шостий загалом (пʼятий у 2024 році та сорок перший під час війни) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно спрощеній системі оподаткування. З моменту написання попереднього листа минуло три тижні, тож нам є про що розповісти. А саме:
  • розповімо, що ПриватБанк запустив fast line для ІТ-підприємців;
  • дізнаємося, чи анулюють реєстрацію платника ЄП під час війни через наявність податкового боргу з податків та зборів;
  • зупинимося на нюансах заповнення коду за КАТОТТГ в декларації з ЄП;
  • нагадаємо, як зберігати первинку з метою обліку товарних запасів;
  • проінформуємо, що ДПС планує скасувати ЄП для бізнесу у сфері інтернет-доступу;
  • зʼясуємо, як фізособам-«єдинникам» І-ІІІ груп слід вести облік своїх доходів.
Гарного вам читання!
 

ПриватБанк запустив fast line для ІТ-підприємців

ПриватБанк запустив миттєве відкриття банківського рахунку для українських підприємців, які працюють та надають послуги у сфері ІТ. Тепер для відкриття нового рахунку на сайті банку треба пройти 6 простих кроків, що займатиме не більше 5 хвилин.
Спеціальна програма обслуговування ІТ-ФОПів ПриватБанку, крім безкоштовного відкриття та обслуговування рахунку, включає спеціальний пільговий тариф «ІТ-експерт», безкоштовний валютообмін і цілодобовий продаж валюти, просте керування фінансами через мобільний додаток та весь необхідний в роботі ІТ-фахівців функціонал.
 

Чи анулюють реєстрацію платника ЄП під час війни через наявність податкового боргу з податків та зборів?

Одеські податківці підкреслили, що за загальними правилами наявність податкового боргу з податків та зборів, який виник у період дії воєнного стану в Україні у платника ЄП І – ІІІ груп, є підставою для анулювання реєстрації.
Але для тих, хто немає можливості сплачувати податки під час війни та при поданні відповідних документів та заяви до ДПС щодо таких обставин, наслідків не буде.
 

Нюанси заповнення коду за КАТОТТГ в декларації з ЄП

У рядку 9 заголовної частини декларації платника єдиного податку IV групи зазначається код адміністративно-територіальної одиниці, визначений за Кодифікатором адміністративно-територіальних одиниць та територій територіальних громад, за місцем розташування земельної(их) ділянки(ок), до якої подається податкова декларація.
При поданні загальної, нової загальної або уточнюючої загальної податкової декларації заповнюється код адміністративно-територіальної одиниці за місцезнаходженням платника за КАТОТТГ (основним місцем обліку). Про це ми писали тут.
 

Як зберігати первинку з метою обліку товарних запасів?

Іванофранківські податківці зауважили, що підприємець, який здійснює діяльність у декількох місцях продажу (господарських об'єктах), веде облік товарних запасів також за кожним окремим місцем продажу. Цей облік ведеться на підставі первинних документів, які підтверджують отримання товарів таким ФОПом, або окремим місцем продажу, та/або первинних документів на внутрішнє переміщення товарів між ФОПом та його окремими місцями продажу. Первинні документи на внутрішнє переміщення товарів є невід'ємною частиною такого обліку.
Первинні документи, на підставі яких внесено записи до Форми обліку, є обов'язковими додатками до такої форми. Внесення даних до Форми обліку щодо надходження товарів на підставі первинних документів здійснюється до початку їх реалізації.
 

ДПС планує скасувати ЄП для бізнесу у сфері інтернет-доступу

ДПС звернулася до Міністерства фінансів з пропозицією розглянути питання про скасування спрощеної системи оподаткування для суб’єктів господарювання, які здійснюють діяльність з надання послуг доступу до мережі Інтернет.
Найближчим часом це питання планує розглянути Експертна рада з питань підготовки узагальнюючих податкових консультацій при Мінфіні. Про це ми писали тут.
 

Як фізособам-«єдинникам» І-ІІІ груп слід вести облік своїх доходів?

Фізособи-«єдинники» І та ІІ груп і ІІІ групи, які не є платниками ПДВ, ведуть облік у довільній формі шляхом помісячного відображення отриманих доходів, а фізособи-«єдинники» ІІІ групи (платники ПДВ) мають вести типову форму доходів та витрат.
Облік доходів та витрат може вестися в паперовому та/або електронному вигляді, у тому числі через Електронний кабінет. Про це ми писали тут.
 

Наразі це все.
Більше новин на тему єдиного податку ви завжди знайдете тут, а консультацій – тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Єдиний податок

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Єдиний податок»