• Посилання скопійовано

«Єдиний податок» №09(140) | 13.06.2024 р.

Сто сороковий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», присвячений виключно спрощеній системі оподаткування

«Єдиний податок» №09(140) | 13.06.2024 р.
Це – вже сто сороковий загалом (девʼятий у 2024 році та сорок пʼятий під час війни) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно спрощеній системі оподаткування. З моменту написання попереднього листа минуло три тижні, тож нам є про що розповісти. А саме:
  • нагадаємо, які доходи ФОПа включаються до розрахунку доходів за попередній календарний рік у разі переходу на ЄП;
  • визначимося, чи включається до доходу фізособи-«єдинника» сума мікрогранту від центру зайнятості;
  • зʼясуємо, чи зареєструє ДПС юрособу «єдинником», якщо у складі декларації 4 групи ЄП не було подано додаток щодо МПЗ;
  • нагадаємо, що для переходу на ЄП з ІІІ кварталу 2024 року необхідно подати заяву не пізніше 14 червня;
  • проінформуємо, яку діяльність провайдерів заборонено здійснювати у разі застосування ЄП;
  • розповімо, як юрособі-«єдиннику» визначати дохід від продажу ОЗ.
Гарного вам читання!
 

Яку діяльність провайдерів заборонено у разі застосування ЄП?

За позицією ДПС, юрособи, які подають заяву на реєстрацію платника ЄП 3 групи із зазначенням КВЕД класу 61.10 «Діяльність у сфері проводового електрозв’язку» та класу 61.90 «Інша діяльність у сфері електрозв’язку», на сьогодні не мають права застосовувати ЄП.
Зауважимо, що це позиція ДПС, яка ґрунтується на чинних нормах ПКУ. Із таким тлумаченням можна погоджуватися або ні, але ми наразі просто інформуємо наших читачів про позицію податківців.
Звісно, що на практиці трапляються різні ситуації. І тому, в разі сумнівів та за потреби, для з'ясування думки ДПС щодо конкретного випадку, СГ краще отримати власну ІПК, з детальним описом у запиті своєї ситуації, та діяти вже за нею.  Або оскаржувати її. 
Виходячи з цього роз'яснення, ДПС під час документальної перевірки здійснює аналіз видів діяльності юросіб-«єдинників», щоб з'ясувати, чи не здійснюють вони види діяльності, які «єдинникам» заборонені. Тож, є надія, що аналіз буде здійснюватися не формально, а докладно, і СГ зможе довести, що саме заборонені види ним не здійснюються.
 

Які доходи ФОПа включаються до розрахунку доходів за попередній календарний рік у разі переходу на ЄП?

Тернопільські податківці підкреслили, що при розрахунку доходу за попередній календарний рік, що передує року переходу на спрощену систему оподаткування, включаються доходи, відображені у Типовій формі, з урахуванням пп. 292.1 – 292.11 та 292.15 ПКУ. При цьому фізичною особою – підприємцем, зареєстрованою як платник ПДВ, у Типовій формі, зокрема, до доходу не включаються суми ПДВ, що входять до ціни проданих товарів (робіт, послуг).
 

Бажаєте перейти на ЄП з ІІІ кварталу – подайте заяву до 14 червня

Платники можуть прийняти рішення про перехід на спрощену систему оподаткування шляхом подання заяви до контролюючого органу не пізніше ніж за 15 календарних днів до початку наступного календарного кварталу.
Такий перехід на спрощену систему оподаткування можна здійснити один раз протягом календарного року. 
Тож для переходу на ЄП з ІІІ кварталу 2024 року необхідно подати заяву не пізніше 14 червня. Про це ми писали тут.
 

У складі декларації 4 групи ЄП не було подано додаток щодо МПЗ: чи впливає це на реєстрацію?

Житомирські податківці підкреслили, що набуття або підтвердження статусу платника єдиного податку четвертої групи здійснюється за результатами камеральної перевірки поданої податкової звітності платника єдиного податку четвертої групи.
Враховуючи зазначене, неподання Додатка 3 у складі Декларації є підставою для відмови у прийманні податкової звітності платника єдиного податку четвертої групи та, відповідно, й у набутті або підтвердженні такого статусу на відповідний календарний рік.
 

Чи включається до доходу фізособи-«єдинника» сума мікрогранту від центру зайнятості?

Сума мікрогранту, отриманого фізичною особою - підприємцем - платником єдиного податку від центру зайнятості згідно з Постановою №738, не включається до доходу фізичної особи - підприємця - платника єдиного податку. 
Порядок надання мікрогрантів на створення або розвиток власного бізнесу затверджений постановою КМУ від 21.06.2022 №738.  Про це ми зазначали у своїй новині ось тут.
 

Як юрособі-«єдиннику» визначати дохід від продажу ОЗ: нагадування від ДПС

Чернівецькі податківці зауважили, що з метою визначення доходу від продажу основних засобів однією зі складових є сума коштів, отримана від продажу таких основних засобів, яка визначається згідно з договором про продаж основних засобів. 
Для юросіб-«єдинників» нормами ПКУ не передбачено обов’язкової умови щодо продажу основних засобів за ціною не нижче їх оціночної вартості.
 

Наразі це все.
Більше новин на тему єдиного податку ви завжди знайдете тут, а консультацій – тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит» 

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Єдиний податок

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Єдиний податок»