• Посилання скопійовано

«Зовнішньоекономічна діяльність» №02(56) | 30.03.2023 р.

Це – вже п'ятдесят шостий (другий цього року та девʼятий під час війни) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно зовнішньоекономічній діяльності

«Зовнішньоекономічна діяльність» №02(56) | 30.03.2023 р.

Це – вже п'ятдесят шостий (другий цього року та девʼятий під час війни) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена виключно зовнішньоекономічній діяльності. У ньому ми пишемо про те, що цікавого та корисного сталося у сфері ЗЕД за два місяці. А саме:

 

  • наведемо нюанси заповнення коду УКТ ЗЕД у ПН на товари, які придбано до 2023 року;
  • зауважимо, що в Україні з 1 лютого впроваджують е-ТТН у тестовому доступі;
  • підкреслимо, що Кабмін доповнив перелік послуг критичного імпорту;
  • розповімо, що при ненаданні всіх документів до банку щодо ЗЕД-операції на СГ чекає перевірка ДПС;
  • зазначимо, що з 14 березня діє оновлений порядок роботи митниць при вирішенні питань класифікації товарів;
  • повідомимо про затвердження форми рішення про митну вартість товарів, які переміщують (пересилають) громадяни.

Гарного вам читання!

 

***

Нюанси заповнення коду УКТ ЗЕД у ПН на товари, які придбано до 2023 року
Податківці у підкатегорії 101 «ЗІР» підкреслили, що порядок зазначення коду товару згідно з УКТ ЗЕД у податковій накладній за операцією з його постачання не залежить від дати виготовлення такого товару.

Починаючи з 01.01.2023 р., при здійсненні операцій з постачання товарів на митній території України графа 3.1 (код товару згідно з УКТ ЗЕД) розділу Б податкової накладної має заповнюватися з урахуванням таких особливостей:

  • у разі здійснення операції з постачання товару, придбаного на митній території України або ввезеного на митну територію України до 31.12.2022 р. (включно), у графі 3.1 (код товару згідно з УКТ ЗЕД) розділу Б податкової накладної зазначається код відповідного товару згідно з УКТ ЗЕД (версії 2017 року), що був вказаний у митній декларації, оформленій при його ввезенні на митну територію України або у податковій накладній, отриманій від постачальника при придбанні такого товару;

  • у разі здійснення операції з постачання товару, придбаного на митній території України або ввезеного на митну територію України, починаючи з 01.01.2023 р., у графі 3.1 (код товару згідно з УКТ ЗЕД) розділу Б податкової накладної зазначається код відповідного товару згідно з УКТ ЗЕД (версії 2022 року), що визначений у митному тарифі України, встановленому Законом №2697.

Про це ми писали тут.

 

В Україні з 1 лютого впроваджують е-ТТН у тестовому доступі
За позицією Мінінфраструктури, впровадження е-ТТН обов’язково відбудеться (скоріш за все з 1 серпня). Вже є провайдери електронного документообігу, які пройшли тестування і можуть взаємодіяти зі системою. Тестування мало розпочатися з 1 лютого.

Мінінфраструктури вказало, що ринок матиме півроку на те, щоб система запрацювала і бізнес міг відмовитись від паперових товарно-транспортних накладних на користь електронних документів. Проте вже залишилося майже чотири місяці і чи буде е-ТТН обовʼязком для СГ поки так й не відомо.

 

Кабмін доповнив перелік послуг критичного імпорту
18 лютого набрала чинності Постанова КМУ від 14.02.2023 р. №137, якою внесено зміни до Переліку послуг, робіт, прав інтелектуальної власності, інших немайнових прав, призначених для продажу (оплатної передачі), за операціями з імпорту яких рекомендовано Національному банку забезпечити здійснення переказів.

Перелік доповнено 56 новими позиціями. Серед них - 46 міжнародних галузевих виставкових заходів, які відбуватимуться до червня 2023 року. Детальніше про них читайте тут.

 

З 14 березня діє оновлений порядок роботи митниць при вирішенні питань класифікації товарів
Для практичної реалізації системи прийняття рішень щодо зобов’язуючої інформації на основі практики ЄС Мінфіном затверджено Наказ від 23.12.2022 р. №455 «Про затвердження Порядку прийняття та оприлюднення рішень щодо зобов’язуючої інформації, розгляду звернення підприємства про продовження строку використання рішення щодо зобов’язуючої інформації, відшкодування коштів за проведення досліджень (аналізів, експертиз) проб (зразків) товарів для прийняття митним органом рішень щодо зобов’язуючої інформації та внесення змін до деяких наказів Міністерства фінансів України».

Наказом встановлено порядок:

  • прийняття рішень щодо зобов’язуючої інформації з питань класифікації товарів та визначення країни походження товарів, у тому числі форми заяв та рішень;

  • продовження строку використання таких рішень;

  • дослідження (аналізу, експертизи) проб (зразків) товарів для прийняття митним органом рішень.

 

Не надали всіх документів до банку щодо ЗЕД-операції – чекайте на перевірку ДПС
Під час війни ДПС надано право проведення документальних позапланових перевірок платників податків, щодо яких отримано податкову інформацію, яка свідчить про порушення валютного законодавства в частині дотримання граничних строків надходження товарів за імпортними операціями та/або валютної виручки за експортними операціями.

Під час проведення контрольно-перевірочних заходів при відпрацюванні інформації Національного банку України щодо виявлених уповноваженими банківськими установами фактів порушення резидентами граничних строків розрахунків за здійсненими операціями з експорту та імпорту товарів встановлено значну кількість фактів:

  • неподання резидентом до банківської установи повного пакета документів, потрібних для здійснення валютного нагляду за дотриманням граничних строків розрахунків;

  • надходження до банківської установи реєстру митних декларацій за операцією резидента, який не є клієнтом цього банку;

  • надходження коштів від нерезидента за експортною операцією на рахунки резидента в банківській установі, яка не зазначена в митній декларації;

  • неповідомлення банківської установи про внесення змін до митної декларації на підставі аркуша коригування.

 

Затверджено форму рішення про митну вартість товарів, які переміщують (пересилають) громадяни
Мінфін наказом від 07.02.2023 р. №62 (зареєстрований у Мін'юсті 22.03.2023 р. за №487/39543) затвердив форму рішення про визначення вартості товарів, що переміщуються (пересилаються) громадянами через митний кордон України, для цілей нарахування митних платежів.

Рішення формуватиметься та реєструватиметься автоматизованою системою митного оформлення в автоматичному режимі та заповнюватиметься посадовою особою митного органу шляхом внесення або вибору інформації. Про це ми докладніше розповідали тут.

 

***

Наразі це все.
Більше новин на тему зовнішньоекономічної діяльності ви знайдете тут, а консультацій – ось тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/ЗЕД

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЗЕД»