• Посилання скопійовано

Облік податку на нерухомість у 2016 році

Розглянемо ситуацію: за підсумками 2015 року фінансовий результат без урахування податку на нерухомість становить 100 тис. грн, податок на прибуток — 18 тис., податок на нерухомість — 90 тис. Яким має бути бухоблік податку на нерухомість?

Облік податку на нерухомість у 2016 році

З появою нового п. 137.6 ПКУ податок на прибуток, що підлягає сплаті до бюджету, зменшується на суму нарахованого за звітний період податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки. Якщо платник податку на прибуток у звітному періоді не отримав прибутку або сума податку на прибуток менша за суму податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, залишок суми такого податку, не врахований на зменшення податку на прибуток поточного періоду, не повинен переноситися в рахунок майбутніх звітних періодів.

Наприкладза підсумками 2015 року фінансовий результат без урахування податку на нерухомість становить 100 тис. грн, податок на прибуток — 18 тис., податок на нерухоме майно — 90 тис. Яким має бути бухоблік податку на нерухомість?

Роз'яснює редакція: Справді, за приписами п. 137.6 ПКУ в редакції від 01.01.2016 р. саме податок на прибуток, що підлягає сплаті до бюджету платниками податку, має зменшуватися на суму нарахованого за звітний період податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, щодо об'єктів нежитлової нерухомості. Різниця, що перевищує нарахований податок на прибуток, просто згорає: в рахунок наступних звітних періодів вона не може бути перенесена.

Але, очевидно, в запитанні йдеться про облік податку на нерухомість у розрізі підготовки декларації з податку на прибуток за підсумками 2015 року. У такому разі слід звернутися до норм п. 137.5 ПКУ в редакції, чинній на 31.12.2015 р.

Отже, при підготовці декларації з податку на прибуток за 2015 рік треба знати, що податок, який підлягає сплаті до бюджету платниками податку на прибуток, зменшується на суму нарахованого та сплаченого податку на майно, про неможливість урахування різниці у подальшому не йдеться.

Крім того, зверніть увагу на умову: цей податок для того, щоб його відобразити у рядку 16.2 додатка ЗП до декларації, має бути не лише нарахованим у бухобліку (задекларованим), а й фактично сплаченим за 2015 рік.

Це важливо, адже 25% річної суми такого податку його платники — юридичні особи сплачують протягом 30 днів після закінчення відповідного кварталу. У листі від 09.06.2015 р. №11999/6/99-99-19-01-01-15 ДФСУ роз'яснювала, що авансовий внесок з податку на майно, сплачений за IV квартал 2015 року до 30.01.2016 р., зменшує податок на прибуток, нарахований за 2015 рік.

Щодо бухобліку, то нарахування податку на нерухоме майно супроводжується проведенням Д-т 92* К-т 641/Податок на нерухоме майно на суму 90000 грн датою, коли ми нараховуємо і декларуємо його (ключовим тут є той факт, що ми ще на початку року знаємо суму витрат на весь рік і цією датою відображаємо в обліку), а за підсумками року — проведенням Д-т 79 К-т 92.

*Податок на нерухомість відноситься до складу адмінвитрат за приписами п. 18 П(С)БО 16, в обліку такі витрати повинні бути відображені датою їх нарахування (в нашому випадку — датою декларування податку на нерухомість).

Автор: Кловская Юлия

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Облік окремих операцій»