• Посилання скопійовано

Нові розміри мінімальної зарплати та прожиткового мінімуму з 1 травня: на що впливатимуть?

Зокрема, розглянемо, у якому розмірі потрібно буде нараховувати та сплачувати ЄСВ підприємцям за себе, а також роботодавцям за зарплату працівників у разі її розміру менше за мінімальний

Згідно з Держбюджетом на 2016 рік на період з 01.05.2016 року до 30.11.2016 року прожиткові мінімуми та мінімальна зарплата будуть встановлені у таких розмірах:

Розмір прожиткового мінімуму

Працездатні особи

1450 грн

Особи, які втратили працездатність

1130 грн

Діти віком до 6 років

1228 грн

Діти віком від 6 до 18 років

1531 грн

Загальний показник

1399 грн

Розмір мінімальної зарплати

1450 грн

Розмір погодинної мін. зарплати

8,69 грн

 

На що це впливає у роботі бухгалтера? 

Нарахування зарплати

Згідно зі ст. 3 Закону про оплату праці, мінімальна заробітна плата - це законодавчо встановлений розмір заробітної плати за просту, некваліфіковану працю, нижче якого не може провадитися оплата за виконану працівником місячну, а також погодинну норму праці (обсяг робіт)

Тож, якщо розмір окладів на підприємстві встановлено на рівні мінімальної зарплати, з 01.05.2016 року потрібно провести підвищення розмірів таких окладів з 1378 грн до 1450 грн.

За недодержання роботодавцями мінімально встановлених розмірів зарплати може бути притягнуто до відповідальності відповідно до ст. 265 КЗпП. Докладніше про відповідальність читайте в аналітичній статті від редакції тут. Окрім того, про мінімальні гарантій в оплаті праці та відповідальність за їх недотримання розповідала нещодавно Держпраці.

 

Індексація зарплати

Відповідно до Порядку № 1078 індексації підлягають грошові доходи населення у межах прожиткового мінімуму, встановленого для відповідних соціальних і демографічних груп населення.

Тож з 01.05.2016 року індексація зарплати буде розраховуватися шляхом множення визначеного коефіцієнта залежно від «базового» місяця проведення індексації на прожитковий мінімум для працездатних осіб у розмірі 1450 грн. Докладніше також читайте  у роз'ясненні Держпраці. Усі новини на тему>>

 

Нарахування лікарняних та декретних

При нарахуванні лікарняних та допомоги по вагітності та пологах в випадках, коли такі виплати потрібно нараховувати на рівні мінімальної зарплати, слід також застосовувати новий розмір мінзарплати. Детальніше про випадки застосування мінімальної зарплати при розрахунку лікарняних та допомоги по вагітності та пологах дивіться у аналітиці>>

Відповідно до ст. 19 Закону №1105 обмеження поширюється на працівників підприємств, які:

  • оформили трудові відносини з підприємством і перебувають у них менше як шість місяців, якщо такі працівники раніше не перебували в трудових відносинах з іншими роботодавцями (перше місце роботи);
  • нещодавно оформили трудові відносини з підприємством і перебувають у них менше шести місяців. Причому до влаштування на підприємство особа перебувала в трудових відносинах з іншими роботодавцями, але загальний період роботи протягом дванадцяти місяців перед настанням страховому випадку становить менше як шість місяців;
  • перебувають у трудових відносинах із підприємством або до влаштування на роботу перебували в трудових відносинах з іншими роботодавцями. Однак протягом 12 місяців, що передують страховому випадку, за них сплачували ЄСВ в сумі, не меншій ніж мінімальний страховий внесок.

Також нагадаємо, що з 2016 року на виплату лікарняних та допомоги по вагітності та пологах мають право фізособи-підприємці незалежно від обраної системи оподаткування у разі своєчасної сплати ЄСВ. При цьому такі платники ЄСВ, на думку Мінсоцполітики, мають розраховувати лікарняні та декретні виходячи з мінімальної зарплати. 

Докладніше про порядок отримання виплат від ФСС з ТВП підприємцями у 2016 році читайте тут >>

 

Єдиний соцвнесок

З 01.01.2016 р. ставка для нарахування ЄСВ становить 22% до визначеної бази нарахування.

Але ч. 5 ст. 8 Закону про ЄСВ установлено порядок нарахування ЄСВ, якщо база його нарахування не перевищує розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на місяць, за який отримано дохід. У такому разі сума ЄСВ розраховується як добуток розміру мінімальної зарплати, встановленої законом на місяць, за який отримано дохід (прибуток), та ставки ЄСВ (22%). Детальніше, коли потрібно нараховувати ЄСВ на рівні мінімального страхового внеску при нарахуванні зарплати та винагороди за договором ЦПХ, розглянуто у аналітиці тут та тут.

Тож з 01.05.2016 р. розмір мінімального страхового внеску становитиме 319,00 грн (1450 грн*22%).

Нагадаємо, що на рівні мінімального страхового внеску мають сплачувати ЄСВ за себе фізособи-підприємці платники єдиного податку та самозайняті особи. Тому для такої категорії платників ЄСВ також потрібно знати про новий розмір мінімального страхового внеску. Докладніше >>>

Також зміниться максимальна величина доходу, на яку потрібно нараховувати ЄСВ. Нагадаємо, що  з 01.01.2016 року вона становить 25 прожиткових мінімумів для працездатних осіб, встановлених на місяць нарахування доходу. Тобто з 01.05.2016 р.  вона дорівнюватиме 36 250 грн (1450 грн *25). 

Відповідно збільшиться максимальний розмір нарахованого ЄСВ. З 01.05.2016 р. він становитиме 7975 грн (36250 грн * 22%) або 3048,63 грн (36250 грн*8,41%) при нарахуванні ЄСВ на зарплату працівника-інваліда, якщо роботодавцем є юрособа.

 

Звертаємо увагу! Залишаються незмінними:

  • граничний розмір добових, сума податкової соцпільги, а також граничний розмір доходу, який дає право на ПСП. Новини на тему читайте тут і ось тут;
  • сума неоподатковуваного доходу у вигляді подарунків. Докладніше >> 
  • суми нецільової благодійної допомоги. Матеріал на тему >>
  • ставки єдиного податку для І та ІІ групи. Більше про це >>
  • ставки податку на нерухоме майно. Новина на тему>>

Ці показники обчислюються на основі розміру мінімальної зарплати, встановленої на 1 січня звітного року. 

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Оплата праці

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Оплата праці»