• Посилання скопійовано

Аналітика від Дт-Кт: оплата праці за дні відрядження

Відповідаємо на запитання, які виникають у бухгалтерів під час розрахунку оплати відряджень

Аналітика від Дт-Кт: оплата праці за дні відрядження

Основні гарантії, які надаються працівникам під час їх перебування у відрядженні, встановлено ст. 121 КЗпП. Відповідно до цієї статті працівникам, які скеровані у службове відрядження, оплата праці за виконану роботу здійснюється відповідно до умов, визначених трудовим або колективним договором, і розмір такої оплати праці не може бути нижчим від середнього заробітку.

Саме на гарантії у вигляді оплати праці ми спинимося у статті. Як видно з наведеного, за період відрядження працівникові платиться не середній заробіток, а саме зарплата, тобто табелюються робочі дні і за них нараховується заробіток відповідно до прийнятої системи оплати праці.

Для цього слід розрахувати середньоденний заробіток та порівняти його зі щоденною оплатою працівника. У ст. 121 КЗпП не деталізовано, що входить до оплати праці за трудовим договором. Фахівці Мінсоцполітики у листах від 06.08.2014 р. №1126/13/84-14 та від 06.03.2016 р. №141/18/99-15 надали роз'яснення щодо цього. Так, на їхню думку, до розрахунку денного заробітку працівника включаються всі виплати, які працівник отримає у місяці, в якому його скеровують у відрядження: оклад, доплати, надбавки, премії тощо. Жодної аргументації у роз'ясненні не надано. Тому звернімося до Закону про оплату праці.

Відповідно до ст. 1 Закону про оплату праці заробітна плата — це винагорода, обчислена, як правило, у грошовому виразі, яку за трудовим договором роботодавець виплачує працівникові за виконану ним роботу.

Структура заробітної плати

Основна заробітна плата. Це — винагорода за виконану роботу відповідно до встановлених норм праці (норми часу, виробітку, обслуговування, посадові обов'язки). Вона встановлюється у вигляді тарифних ставок (окладів) і відрядних розцінок для робітників та посадових окладів для службовців.

Додаткова заробітна плата. Це — винагорода за працю понад установлені норми, за трудові успіхи та винахідливість і за особливі умови праці. Вона включає доплати, надбавки, гарантійні і компенсаційні виплати, передбачені чинним законодавством; премії, пов'язані з виконанням виробничих завдань і функцій.

Інші заохочувальні та компенсаційні виплати. До них належать виплати у формі винагород за підсумками роботи за рік, премії за спеціальними системами і положеннями, виплати в рамках грантів, компенсаційні та інші грошові і матеріальні виплати, які не передбачені актами чинного законодавства або які провадяться понад встановлені зазначеними актами норми.

Стаття 2 Закону про оплату праці

Саме на підставі цих норм Закону про оплату праці зарплата за трудовим договором складається зі суми встановленого окладу, надбавок та доплат, а також поточних премій.

Наслідки неправильного нарахування зарплати за дні відрядження

Багатьох бухгалтерів хвилює запитання: що буде за непроведення такого порівняння?

Нагадаємо, що непроведення такого порівняння може призвести до нарахування зарплати у меншому розмірі, ніж має бути. І тоді до підприємства може бути застосовано фінансову відповідальність відповідно до ст. 265 КЗпП за недотримання мінімальних державних гарантій в оплаті праці, бо, на думку Держпраці, гарантії в оплаті праці за дні відрядження є мінімальними державними гарантіями. Докладніше >>

Штраф за таке порушення становить 10 розмірів мінімальної зарплати, встановленої законом на момент виявлення порушення, за кожного працівника, щодо якого скоєно порушення.

Хоча наразі немає визначення мінімальних гарантій, але основну мінімальну гарантію розглянуто у ст. 95 КЗпП. Відповідно до неї саме зарплата у розмірі мінімальної зарплати є державною соціальною гарантією. Тож, на нашу думку, недотримання гарантії з оплати праці за дні відрядження, тобто виплата нижче середнього заробітку, може бути розцінено як інше порушення трудового законодавства. Ще раз наголосимо: щодо цього Держпраці має свою точку зору.

При цьому сплата штрафу не звільняє роботодавця від виправлення допущеної помилки. Штрафні санкції будуть застосовуватися за результатами проведення перевірок Держпраці.

Також за результатами проведеної перевірки посадових осіб підприємств, а також фізосіб-підприємців, якщо вони є роботодавцями, може бути притягнуто до адміністративної відповідальності на підставі ст. 41 КУпАП. Але адміністративна відповідальність накладається на підставі рішення суду. Підставою для рішення суду є поданий до суду протокол, що його виписує інспектор з органу Держпраці під час перевірки роботодавців.

Порядок донарахування оплати праці за дні відрядження за минулі періоди було розглянуто у «ДК» №19/2016.

Порядок розрахунку середньої зарплати

Нагадаємо, що середню зарплату за дні відрядження для порівняння її з фактичною слід нараховувати за Порядком №100.

Відповідно до п. 2 Порядку №100, середньомісячна заробітна плата для цього випадку обчислюється виходячи з виплат за останні 2 календарні місяці роботи, що передують відрядженню.

При обчисленні середньої заробітної плати у всіх випадках її збереження враховуються: основна заробітна плата; доплати і надбавки; виробничі премії; винагорода за підсумками річної роботи та вислугу років тощо. Премії включаються до заробітку того місяця, на який вони припадають згідно з розрахунковою відомістю на заробітну плату.

Зверніть увагу!

При підвищенні посадових окладів на підприємстві у розрахунковому періоді заробітна плата, включаючи премії та інші виплати, що враховуються при обчисленні середньої заробітної плати, за проміжок часу до підвищення коригуються на коефіцієнт їх підвищення (п. 10 Порядку №100). Виходячи з відкоригованої заробітної плати у розрахунковому періоді визначається середньоденний (годинний) заробіток. При цьому госпрозрахункові підприємства й організації мають право коригувати середній заробіток у межах свої матеріальних можливостей.

Також не слід забувати, що сума одноразової винагороди за підсумками роботи за рік і за вислугу років включається до середнього заробітку шляхом додавання до заробітку кожного місяця розрахункового періоду 1/12 винагороди, нарахованої в поточному році за попередній календарний рік.

Якщо у відрядження буде скеровуватися працівник, який пропрацював на підприємстві менше двох календарних місяців, середня заробітна плата обчислюватиметься виходячи з виплат за фактично відпрацьований час.

На практиці трапляються випадки, коли протягом останніх двох календарних місяців працівник не працював, тоді середня заробітна плата за дні відрядження буде обчислюватися виходячи з виплат за попередні два місяці роботи. Якщо і протягом цих місяців працівник не відпрацював жодного робочого дня, середня заробітна плата обчислюється відповідно до останнього абзацу пункту 4 Порядку №100. Але фактично ця норма міститься у передостанньому абзаці п. 4 Порядку №100, оскільки у 2015 році п. 4 Порядку №100 було доповнено останнім абзацом, зміст якого стосується звільнених військовослужбовців, зміни до п. 2 не внесли.

Нарахування середньої зарплати за дні відрядження провадиться шляхом множення середньоденного (годинного) заробітку на число робочих днів/годин.

При цьому середньоденна (годинна) заробітна плата визначається діленням заробітної плати за фактично відпрацьовані протягом двох місяців робочі дні на число відпрацьованих робочих днів (годин) (п. 8 Порядку №100).

Звертаємо увагу, що при обчисленні середньої заробітної плати за дні відрядження також не враховуються одноразові премії, виплати за час, протягом якого зберігається середній заробіток працівника (за час виконання державних і громадських обов'язків, щорічної і додаткової відпусток, відрядження тощо), та допомога у зв'язку з тимчасовою непрацездатністю.

Новоприйнятому працівникові середню зарплату за дні відрядження відповідно до абз. 3 п. 2 Порядку №100 слід обчислювати виходячи з виплат за фактично відпрацьований час. Особливості розрахунку середньої зарплати для такого працівника було розглянуто у листі Мінсоцполітики від 06.08.2014 р. №1126/13/84-14.

Приклад 1 Нараховуємо середню зарплату за дні відрядження у разі підвищення окладів

Працівника скеровано у відрядження з 25.05.2016 р. до 27.05.2016 р. Його посадовий оклад з 01.01.2016 р. до 31.03.2016 р. становив 5000 грн. З 01.04.2016 р. підвищено оклади за штатним розписом на 15%. Його оклад — 5750 грн.

Середній заробіток відрядженого за 3 дня відрядження: (5750 грн + 5000 грн х 1,15) : (22 р. д. + 21 р. д.) х 3 р. д. = 802,32 грн.

Оплата праці за 3 дні відрядження за оплатою праці за трудовим договором відрядженого: 5750 грн : 19 р. д. х 3 р. д. = 907,89 грн.

Оскільки оплата праці за дні відрядження за трудовим договором є вищою за розрахований середній заробіток, то оплату праці за дні відрядження буде нараховано саме за ним.

Приклад 2 Нараховуємо зарплату за дні відрядження у разі наявності надбавок

Працівника скеровано у відрядження з 01.06.2016 р. до 03.06.2016 р. Його посадовий оклад становив 5000 грн. Відповідно до штатного розпису цьому працівнику встановлено надбавку за професіоналізм 15% від окладу.

Середній заробіток відрядженого за 3 дні відрядження згідно з Порядком №100: (5750 + 5750) : (21 р. д. + 19 р. д.) х 3 р. д. = 862,50 грн.

Оплата праці за 3 дні відрядження за оплатою праці за трудовим договором відрядженого: (5000 + 5000 х 15%): 19 р. д. х 3 р. д. = 907,89 грн.

Оскільки оплата праці за дні відрядження за трудовим договором працівника є вищою за розрахований середній заробіток, то оплату праці за дні відрядження буде нараховано саме за ним.

Приклад 3 Нараховуємо зарплату за дні відрядження новоприйнятого працівника

Працівника було прийнято на роботу 01.06.2016 р. Його скеровано у відрядження з 06.06.2016 р. до 08.06.2016 р. Посадовий оклад становив 6000 грн.

Розраховуємо середній заробіток відрядженого за 3 дні відрядження за Порядком №100. Для цього треба визначити оплату праці за фактично відпрацьовані дні червня 2016 року: 6000 : 19 р. д. х 3 р. д. = 947,37 грн.

Оплата праці за 3 дні відрядження за оплатою праці за трудовим договором відрядженого: 6000 : 19 р. д. х 3 р. д. = 947,37 грн.

Оплата праці за дні відрядження буде розраховуватися за даними розрахованого середнього заробітку.

Приклад 4 Нараховуємо зарплату за дні відрядження у разі наявності квартальної премії

Працівника скеровано у відрядження з 01.06.2016 р. до 03.06.2016 р. Його посадовий оклад становив 5000 грн. За І квартал 2016 року у квітні 2016 року йому було нараховано винагороду у розмірі 10000 грн. При обчисленні середньої заробітної плати у червні буде враховуватися 1/3 суми квартальної премії до заробітної плати кожного з місяців розрахункового періоду — квітня та травня (Лист Мінсоцполітики України від 21.09.2012 р. №991/13/84-12).

Середній заробіток відрядженого за 3 дні відрядження за Порядком №100: (5000 + 5000 + 10000 : 3 х 2) : (21 р. д. + 19 р. д.) х 3 р. д. = 1250,00 грн.

Оплата праці за 3 дні відрядження за оплатою праці за трудовим договором відрядженого: 5000 : 19 р. д. х 3 р. д. = 789,47 грн.

Оскільки розрахований середній заробіток вищий ніж оплата праці за дні відрядження за трудовим договором, то оплату праці за дні відрядження буде нараховано саме за ним.

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Оплата праці

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Оплата праці»