• Посилання скопійовано

Сумісництво і замісництво - у чому різниця?

В ході трудових відносин працівникам пропонується тимчасове замісництво або суміщення посад. Щоб розібратися в різниці цих двох видів робіт, потрібно вивчити і проаналізувати два документа

Тетяна Мойсеєнко, податковий консультант,
директор навчального центру "Dominanta" 

Виконання обов’язкiв тимчасово вiдсутнього працiвника

Тимчасове замiсництво

Суміщення посад

Нормативний документ

Пункт 1 роз’яснення Держкомiтету СРСР з питань працi та зарплати i секретарiату ВЦРПС “Про порядок оплати тимчасового замiсництва” вiд 29.12.1965 р. № 30/39

  Лист Мінпраці від 19.04.2011 р. №126/06/186-11 "Щодо виконання обов'язкiв тимчасово вiдсутнього працiвника"

Пункт 2 постанови Ради Мiнiстрiв СРСР “Про порядок i умови сумiщення професiй (посад)” вiд 04.12.1981 р. № 1145

Ця постанова є чинною в частинi тих пунктiв, якi мiстять загальнi норми i принципи цiєї форми роботи працiвникiв, а саме: визначення сумiщення професiй (посад), розширення зони обслуговування i збiльшення обсягу робiт

Коли застосовується

У разі зайнятої вакансії при фактичній відсутності працівника (хвороба, відрядження, відпустка тощо)

Сумiщення професiй (посад) передбачає, що сумiщувана посада (робоче мiсце за вiдповiдною професiєю) є в штатному розписi, але не заповнена, залишається вакантною. Тобто за вiдсутностi вакансiї встановити доплату за сумiщення неможливо!

Як виконується

Виконання обов'язкiв тимчасово вiдсутнього працiвника може бути як без звiльнення працiвника вiд своїх основних обов'язкiв, так i зi звiльненням працiвника вiд своїх основних обов'язкiв

Допускається за згодою працiвника протягом установленої законодавством тривалостi робочого дня (робочої змiни), якщо це економiчно вигiдно i не призводить до погiршення якостi продукцiї, виконуваних робiт, обслуговування населення

Тимчасове виконання обов’язкiв вiдсутнього працiвника покладається на iншого працiвника вiдповiдним наказом (розпорядженням).

У разi тимчасового замiсництва, тобто виконання службових обов'язкiв за посадою тимчасово вiдсутнього працiвника, коли це викликано виробничою потребою чи пов'язане з розпорядчими функцiями, працiвником, який працює на тому самому пiдприємствi, в установi, органiзацiї, працiвник призначається "тимчасово виконуючим обов'язки".

Рiшення про призначення працiвника "тимчасово виконуючим обов'язки" ухвалюється безпосередньо на пiдприємствi.

 

Сумiщенням професiй (посад) є виконання працiвником поряд iз своєю основною роботою, обумовленою трудовим договором, додаткової роботи за iншою професiєю (посадою), в межах робочого часу за основною роботою, на тому самому пiдприємствi.

Отже, сумiщення професiй (посад) допускається в тих випадках, якщо працiвник за своєю квалiфiкацiєю може забезпечити якiсне виконання як основної, так i сумiщуваної (додаткової) роботи.

 

ОПЛАТА ПРАЦІ

Виконання обов'язку тимчасово вiдсутнього працiвника без звiльнення працiвника вiд своїх основних обов'язкiв- це замiна працiвника, вiдсутнього у зв'язку з хворобою, вiдпусткою (без звiльнення вiд основних трудових обов'язкiв), коли працiвник поряд зi своєю основною роботою виконує обов'язки тимчасово вiдсутнього працiвника. У цьому випадку, вiдповiдно до статтi 105КЗпП, працiвнику провадиться доплата за виконання обов'язкiв тимчасово вiдсутнього працiвника (розмiр доплати встановлюється на умовах, передбачених колективним договором).

Виконання обов'язкiв за посадою тимчасово вiдсутнього працiвника (тимчасове заступництво) провадиться iз звiльненням вiд своїх основних обов'язкiв. В цьому разі працiвниковi, що замiщує, виплачується рiзниця мiж фактичним окладом i посадовим окладом працiвника, якого вiн замiшує.

 

Частина перша статтi 105 КЗпПпередбачає, зокрема, можливiсть виконання працiвником на тому самому пiдприємствi, в установi, органiзацiї поряд з його основною роботою, обумовленоютрудовим договором, обов’язкiв тимчасово вiдсутнього працiвника без звiльнення вiд основної роботи.

Розмiри цих доплат установлюються на умовах, передбачених колективним договором.

У постановi № 1145 зазначено, що доплати за сумiщення професiй (посад) не встановлюються, якщо сумiщувана робота передбачена в нормах трудових затрат, обумовлена трудовим договором (належить до обов'язкiв працiвника) або доручається працiвниковi в установленому законодавством порядку через недостатню фактичну його зайнятiсть порiвняно з чинними нормами трудових затрат за основною роботою.

Автор: Мойсеєнко Тетяна

Джерело: Dominanta

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини»