• Посилання скопійовано

Мобілізований працівник продовжує службу за контрактом: як бути з середнім заробітком?

Якщо мобілізований працівник був звільнений з військової служби і через певний проміжок часу уклав контракт на продовження військової служби, йому необхідно розраховувати новий середній заробіток

Мобілізований працівник продовжує службу за контрактом: як бути з середнім заробітком?

Мінсоцполітики у листі від 07.07.2016 р. №888/13/84-16 нагадує, що за мобілізованими працівниками, які продовжують військову службу за контрактом, але не більше ніж на строк укладеного контракту, зберігаються місце роботи, посада і середній заробіток на підприємстві, в установі, організації, фермерському господарстві, сільськогосподарському виробничому кооперативі незалежно від підпорядкування та форми власності і у фізичних осіб - підприємців, в яких вони працювали на час призову.    

Працівник, якого було призвано під час мобілізації, може укласти контракт на продовження військової служби, не звільняючись з військової служби. У цьому випадку не відбувається звільнення працівника, який був призваний під час мобілізації, на особливий період, з військової служби, а отже, за ним продовжує зберігатись попередній середній заробіток.        

Якщо працівник, якого було призвано під час мобілізації, був звільнений з військової служби, і через певний проміжок часу уклав контракт на продовження військової служби, йому необхідно розраховувати новий середній заробіток з урахуванням положень Порядку №100.        

 

Від редакції: Розрахунок середньої зарплати мобілізованому

За всі дні відсутності працівника у зв’язку з призовом на військову службу на час мобілізації, на особливий період, як і наперіод військових зборів, нараховуєте йому середній заробіток (пп. «ї» п. 1 Порядку № 100).

Для обчислення серреднього заробітку мобілізованому працівнику потрібно брати виплати за останні 2 календарні місяці роботи, що передують місяцю, у якому працівника призвали у зв’язку з мобілізацією чи викликали на збори (абз. 3 п. 2 Порядку № 100).

Також слід пам'ятати про таку особиливість. За останнім абз. п. 4 Порядку № 100 у разі коли розрахована  середня  зарплата є нижчою   від   середньої  зарплати,  яка  зберігалась  за працівником  протягом періоду  попередньої  військової  служби за призовом  під час мобілізації, на особливий період, для розрахунку компенсації   застосовується   середня   зарплата,   яка зберігалась за працівником протягом періоду попередньої військової служби  за  призовом  під  час  мобілізації.

Читайте також: Cередній заробіток мобілізованим у 2016 році - за рахунок роботодавців! 

Усі новини на тему >>

Автор: «Дебет-Кредит»

На підставі: Міністерство соціальної політики

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини»