• Посилання скопійовано

ПДВ для аграріїв можуть переглянути за підсумками першого кварталу

Міністр фінансів Наталія Яресько прогнозує складнощі при адмініструванні ПДВ для підприємств аграрного сектора і допускає перегляд його законодавчих норм за підсумками першого кварталу 2016 року

ПДВ для аграріїв можуть переглянути за підсумками першого кварталу

Про це вона сказала журналістам у вівторок, передає "Інтерфакс-Україна".

"Ми подивимося за підсумками першого кварталу, як функціонує цей спецрежим для аграріїв, тому що дійсно буде дуже складно його адмініструвати", - заявила міністр.

Яресько уточнила, що такий можливий перегляд цього спецрежиму не є вимогою Міжнародного валютного фонду.

Коментуючи питання заборгованості щодо переплати податку на прибуток, яка, за даними Державної фіскальної служби, становить близько 24,5 млрд гривень, міністр повідомила, що поки воно залишається неврегульованим.

"На жаль, в бюджеті ми не знайшли (засобів для вирішення цього питання - Ред.) будемо і далі шукати можливості віддавати або відшкодовувати або збалансувати цю суму якнайшвидше. Але поки не маємо ресурсу", - пояснила Яресько, підкресливши, поставлена задача уникати накопичення нової подібної заборгованості.

Як повідомлялося, влада України в рамках співпраці з МВФ зобов'язалася з 2016 року перевести сільгосппідприємства, що залишали собі з 1999 року 100% ПДВ, на загальний режим оподаткування цим податком. Однак після протестів аграріїв Верховна Рада наприкінці 2015 року схвалила компромісне рішення про пільговий режим переходу в 2016 році.

Згідно з прийнятими поправками до Податкового кодексу, в 2016 році для операцій із зерновими і технічними культурами 85% ПДВ буде сплачуватися до бюджету, 15% спрямовуватися на власні спецрахунки; для операцій з продукцією тваринництва (велика рогата худоба і молоко): 20% - сплата до бюджету, 80% - на власні спецрахунки; для операцій з іншою сільгосппродукцією: 50% - сплата до бюджету, а 50% - на власні спецрахунки.

Для реалізації відповідної норми для аграріїв було ініційовано відкриття трьох додаткових рахунків в системі електронного адміністрування ПДВ, які вже діють.

Для цього доопрацьовано програмне забезпечення електронного адміністрування ПДВ-рахунків для виробників сільгосппродукції.

Джерело: Інтерфакс-Україна

Рубрика: Оподаткування/ПДВ

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ПДВ»