• Посилання скопійовано

Особливості оподаткування та обліку операцій зі збільшення капіталу

ПКУ не передбачено коригування фінрезультату до оподаткування на різниці у разі збільшення капіталу за рахунок додаткового внеску (вкладу). Тому, на думку ДФС, ці операції відображаються за правилами бухобліку

Особливості оподаткування та обліку операцій зі збільшення капіталу

Відповідаючи на запитання про особливості обліку збільшення капіталу, в тому числі з метою визначення оподатковуваного прибутку, податківці у листі від 01.04.2016 р. №7168/6/99-99-19-02-02-15 роз'яснили, що такі операції відображаються за встановленими правилами бухгалтерського обліку. Оскільки розділом ІІІ ПКУ не передбачено коригування фінансового результату за операціями, пов'язаними зі збільшенням капіталу, зокрема і за рахунок додаткових внесків, то платник податку не повинен збільшувати або зменшувати визначений у фінансовій звітності результат до оподаткування у разі такого збільшення капіталу.

Капітал підприємства може бути власним і позиковим. Власний капітал, своєю чергою, може бути виражений статутним капіталом, додатковим, резервним тощо. Залежно від того, який із видів капіталу збільшується, є особливості обліку такого збільшення, встановлені П(С)БО або МСФЗ. Наприклад, якщо йдеться про статутний капітал ТОВ, то його збільшення відбувається відповідно до вимог ч. 6 ст. 144 ЦКУ, а також ст. 16 і ст. 52 Закону України від 19.09.91 р. №1576-XII «Про господарські товариства». За рішенням загальних зборів учасників (засновників) вносяться зміни до статуту ТОВ, зокрема щодо його розміру. Таке збільшення відображається за кредитом субрахунку 401 «Статутний капітал» у кореспонденції з рахунком 46 «Неоплачений капітал».

Пункт 5 П(С)БО 15 встановлює виняток для збільшення капіталу за рахунок внесків учасників підприємства: таке збільшення активів не спричиняє визнання доходу.

Отже, унесені до статутного капіталу ТОВ вклади не враховуються у складі доходів підприємства при визначенні фінансового результату і, відповідно, не збільшують об'єкт оподаткування податком на прибуток. Такий окремий випадок збільшення капіталу податківці вже роз'яснювали в листі ДФСУ від 01.10.2015 р. №20828/6/99-99-19-02-02-15.

Також доволі частим випадком у господарській діяльності підприємства є збільшення додаткового капіталу. Це може відбуватися з абсолютно різних причин, відповідно рахунок 42 «Додатковий капітал» має п'ять різних субрахунків. Наприклад, якщо вклади учасників були зроблені в іноземній валюті, то до моменту повного погашення заборгованості таких учасників (внесення коштів в іноземній валюті для формування статутного фонду) за наявною заборгованістю учасників (за дебетом рахунку 46 «Неоплачений капітал») нараховуватимуться курсові різниці, оскільки така заборгованість є монетарною. Відповідно до вимог п. 8 П(С)БО 21, вони відображаються у складі додаткового капіталу на субрахунку 425 «Інший додатковий капітал». З огляду на зазначене курсові різниці, що виникають унаслідок перерахунку зобов'язань засновників під час формування статутного капіталу, не впливають на обсяги доходів і витрат. Такий окремий випадок збільшення капіталу податківці вже роз'яснювали в листі ГУ ДФС у м. Києві від 25.09.2015 р. №14781/10/26-15-15-03-11.

Автор: Олефіренко Олександра

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Оподаткування/Податок на прибуток

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Податок на прибуток»