• Посилання скопійовано

Банки продовжують перевірку сплати ЄСВ при виплаті зарплати: роз’яснення від НБУ

НБУ наголосив, що ніяких змін у порядку прийняття платіжних доручень на розрахункові документи на видачу (перерахування) зарплати не вносилося. Тому без підтвердження факту сплати ЄСВ зарплату за допомогою банку і зараз виплатити не можна

Банки продовжують перевірку сплати ЄСВ при виплаті зарплати: роз’яснення від НБУ

Нагадаємо, що Законом № 533 тимчасово штрафні санкції за несвоєчасну сплату ЄСВ не застосовуються з 1 по 31 березня та з 1 квітня по 30 квітня 2020 року.

Але ми зауважували в аналітиці, що відміна штрафів не означає, що банки дозволятимуть знімати гроші з поточного рахунку або перераховувати їх на рахунки працівників з метою виплати зарплати без сплати ЄСВ.  Тепер нашу думку підтвердив і НБУ.

Вимогу щодо контролю банками сум ЄСВ під час виплати зарплати висуває ч. 2 ст. 24 Закону №2464 та відповідний Порядок №453. Контролюють банки і сплату ПДФО та ВЗ (пп. 168.1.2 ПКУ). В ці норми зміни внесено не було! 

І ось з’явилося роз’яснення НБУ від 23.03.2020 р. №57-0009/14994. В ньому йдеться, що пільги за Законом № 533 щодо несплати ЄСВ мають ФОПи, самозайняті особи на члени фермерського господарства. Роботодавцям обов’язок сплати ЄСВ з зарплати (та інших доходів фізосіб) не скасовано.

 

Тому НБУ наголошує: «банки, як й раніше, приймають від роботодавців, платіжні доручення та інші розрахункові документи на видачу (перерахування) коштів для виплати заробітної плати, на які відповідно до цього Закону нараховується єдиний внесок, та здійснюють видачу (перерахування) зазначених коштів лише за умови одночасного подання платником розрахункових документів про перерахування коштів для сплати відповідних ЄСВ або документів, що підтверджують фактичну сплату таких сум у порядку №453».

 

Нагадаємо, що банки контролюють при виплаті зарплати сплату не лише ЄСВ, а і ПДФО та ВЗ.

Щоправда, сплату ЄСВ банки контролюють досить формально – у розмірі 1/5 від тієї суми, яка знімається (перераховується). Про це ми писали тут. Якщо є переплата з ЄСВ, на допомогу прийде довідка про це (ми писали про неї тут).

Суму ПДФО та ВЗ, зазначену у платіжних дорученнях, банки взагалі не перевіряють (абз. 4 п. 3.9 Інструкції №22). Отже, це може бути і 1 гривня (або навіть менша сума). Але наявність переплати тут вже не врятує.

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини»