• Посилання скопійовано

Увага! З 21 лютого реєстрація в Е-суді стане обовʼязковою для всіх юросіб

З 21 лютого 2024 року наявність електронного кабінету в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі стане обов’язковою для всіх юросіб приватної форми власності, які беруть участь в цивільних та адмінсправах. Але штрафів за нереєстрацію немає

Увага! З 21 лютого реєстрація в Е-суді стане обовʼязковою для всіх юросіб

На сайті судової влади України зʼявилася інформація, що з 21 лютого 2024 року наявність електронного кабінету в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі стане обов’язковою для всіх юридичних осіб приватної форми власності, які беруть участь в цивільних та адміністративних справах.

Це передбачено Законом України № 3200-ІХ «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обов’язкової реєстрації та використання електронних кабінетів в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами».

Як повідомлялося раніше, обов’язок щодо реєстрації електронних кабінетів в ЄСІТС згідно Закону України № 3200-ІХ виникає поетапно. 

З 21 лютого 2024 року такий обов’язок буде впроваджено в цивільному та адміністративному судочинстві для юридичних осіб приватної форми власності.

Електронний кабінет надає можливість обміну (надсилання та отримання) документами (в тому числі процесуальними документами, письмовими та електронними доказами тощо) між судом та учасниками судового процесу, а також між учасниками судового процесу. Електронна ідентифікація особи здійснюється з використанням кваліфікованого електронного підпису чи інших засобів електронної ідентифікації, які дають змогу однозначно встановити особу.

Закон передбачає, що у разі звернення до суду особою, яка зобов’язана зареєструвати електронний кабінет, але не виконала свого обов’язку, документи такої особи залишатимуться судом без руху, або повертатися, залежно від виду процесуального документа.

Зареєструвати електронний кабінет в ЄСІТС можна за посиланням.

Із порядком реєстрації Електронного кабінету можна ознайомитись у розділі 4 «Реєстрація та авторизація користувачів» Інструкції користувача Електронного суду ЄСІТС за посиланням.

 

Від редакції: Що буде, якщо не зареєструвати електронний кабінет?

При поданні позовних та інших заяв, клопотань, відзивів до суду слід буде обов’язково вказувати окрім повного найменування (для юридичних осіб) або ім’я (прізвище, ім’я та по батькові) (для фізичних осіб) заявника, його місцезнаходження (для юридичних осіб) або місце проживання чи перебування (для фізичних осіб), поштовий індекс, ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України, реєстраційний номер облікової картки платника податків (для фізичних осіб) за його наявності або номер і серія паспорта (для фізичних осіб – громадян України), номери засобів зв’язку, адреса електронної пошти (за наявності), й відомості про наявність або відсутність електронного кабінету.

Те ж стосується й подання апеляційних та касаційних скарг.

Для тих, хто наразі планує подавати після 21.07.2023 р. позови на своїх контрагентів, мають врахувати, що особа, яка вже зареєструвала електронний кабінет в ЄСІТС, матиме право подавати процесуальні, інші документи, вчиняти інші процесуальні дії в електронній формі за допомогою ЄСІТС з використанням власного КЕП чи УЕП. Водночас реєстрація в електронному кабінеті не позбавляє права на подання документів до суду в паперовій формі. 

Це важливо, адже позови до господарських судів доволі часто мають дуже велику кількість документів, які подекуди доставлялись в суди у кількох коробках, та нараховували й тисячі сторінок. 

Тож подати позов до суду можна буде й у паперовому вигляді (навіть попри зареєстрований електронний кабінет в ЄСІС). Проте все йде до того, що обмін документами суд вже буде здійснювати в електронній формі.

З 21.02.2024 р. при складенні позовної заяви ви маєте вказати, чи зареєстрований у вас електронний кабінет, чи ні. Адже суд постановлятиме ухвалу про залишення позовної заяви без руху також у разі, якщо позовну заяву подано особою, яка зобов’язана зареєструвати електронний кабінет, але не зареєструвала його. Те саме стосується й письмових документів, які подаються до суду – письмової заяви (клопотання, заперечення). Суд повертатиме їх заявнику без розгляду.

Якщо позов подається до органу ПС чи іншого державного органу, то й при зверненні до адміністративного суду заявник, попри реєстрацію в ЄСІТС, має право на подання доказових документів до суду в паперовій формі. Але саму паперову позовну заяву суд відмовиться розглядати, якщо вона подана особою, яка не зареєстрована в ЄСІТС – жодних винятків для спорів з органами державної влади.

Аналогічна ситуація й у разі трудових спорів – так само треба буде зареєструватися в електронному кабінеті, з правом подання позовів у паперовій формі, яке діятиме до 21.02.2024 р. 

Але, навіть зараз, у перехідний період, варто врахувати, що  разі, якщо ви подали позов через ЄСІТС, то все подальше листування зі судом здійснюватиметься виключно через  електронний кабінет. Тож не забуваймо туди частіше заглядати!

Наведені вище вимоги стосуються й подання апеляційних та касаційних скарг до апеляційних судів та ВС.

Важливо! У системі ЄСІТС є можливість сплати судового збору після виконання всіх вимог щодо формування позовної заяви в електронному кабінеті. Сума судового збору розраховується автоматично та зазначається у графі «До сплати». При цьому, якщо ви не погоджуєтесь зі сумою судового збору та потрібно внести іншу суму, замість вказаної системою, слід проставити відмітку «Я хочу сплатити іншу суму» та власноруч зазначити потрібну цифру. Якщо заявник звільнений від судового збору, про це обов’язково вказують у позовній заяві зі зазначенням підстав для такого звільнення. В електронному кабінеті можна також завантажити квитанцію за вже сплаченим судовим збором.

***

Читайте також:

Джерело: Судова влада України

Рубрика: Облік та звітність/Автоматизація

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Автоматизація»