• Посилання скопійовано

19 квітня – останній день сплати ЄСВ ФОПами за І квартал 2024 року

Наближається 19 квітня – граничний день для підприємців зі сплати ЄСВ за І квартал. Сума для сплати так і становить 4 686 грн. Але через війну всі ФОПи мають право не сплачувати ЄСВ. Нагадаємо чинні правила

19 квітня – останній день сплати ЄСВ ФОПами за І квартал 2024 року

Рахунки для сплати

Ми вже вказували, що з 1 січня 2024 року рахунки з ЄСВ не змінювалися. На цьому наголошували податківці у своїх роз’ясненнях. 

Але радимо: щоби не пропустити зміни, краще перед сплатою ЄСВ перевірити реквізити рахунку, зокрема у рубриці «Стан розрахунків з бюджетом» в Е-кабінеті.

Нагадуємо, що для платників ЄСВ – ФОПів та самозайнятих осіб передбачено символ «204». Його використовують при встановленні номера рахунку для сплати ЄСВ: цифри з дев’ятнадцятої по двадцять першу літерно-цифрового номера рахунку відповідають категорії платника ЄСВ (містять ті самі 204). 

Ті, хто сплачує податки та ЄСВ з єдиного рахунку, можуть це робити і далі. Про те, як функціонує єдиний рахунок, ми розповідали тут.

 

Нові правила заповнення платіжок для сплати ЄСВ

З 1 грудня платіжки для сплати податків та ЄСВ потрібно заповнювати за новими правилами. Зокрема, у реквізиті «Призначення платежу» треба буде зазначати лише код сплати податків та ЄСВ (у більшості випадків – 101) і наводити назву податку або ЄСВ та звітний період їхньої сплати. Ми докладно писали про це тут.  

По-новому у реквізиті «Призначення платежу» зазначаємо:

  • щодо ЄСВ для сплати ФОПами за себе: 101 ЄСВ за І квартал 2024 року;
  • щодо ЄСВ, нарахованого на зарплату працівників ФОПів: 101 сплата ЄСВ за І чи ІІ половину відповідного місяця.

 

Мінімальний та максимальний розмір ЄСВ за І квартал

За Законом про Держбюджет на 2024 рік, з 1 січня розмір мінімальної зарплати (далі – МЗП) дорівнює 7 100 грн. 

Мінімальну базу нарахування ЄСВ встановлено на рівні 1 МЗП, а максимальну – 15 МЗП. 

Відповідно мінімальний місячний страховий внесок з ЄСВ у І кварталі 2024 року становить 7 100 х 22% = 1 562 грн. А за сам І квартал 2024 року мінімальна сума ЄСВ до сплати за себе у ФОПа, незалежно від системи оподаткування і групи, становить 4 686 грн (1 562 х 3).

Максимальна база для нарахування ЄСВ у І кварталі 2024 році дорівнювала 106 500 грн. Таким чином, максимальний розмір місячного страхового внеску за місяць І кварталу 2024 року становить: 106 500 х 22% = 23 430 грн. А максимальний розмір ЄСВ до сплати за себе за І квартал 2024 року становить для підприємців 70 290 грн.

 

Чи можна не платити ЄСВ під час війни?

За діючими нормами п. 9-19 розд. VIII Закону про ЄСВ ФОПи-«єдинники» (так само, як ФОПи на загальній системі оподаткування та особи, які провадять незалежну професійну діяльність, і члени фермерського господарства) звільняються від сплати ЄСВ за себе з 1 березня 2022 року до припинення війни, а також протягом наступних 12 місяців.

Згідно із Законом про ЄСВ платники, які скористаються цією пільгою, розрахунок єдиного внеску у складі декларації не заповнюють за період, в якому відповідно єдиний внесок не нараховувався, не обчислювався та не сплачувався.

Проте це не позбавляє права добровільно сплачувати ЄСВ за себе та зазначати суми такого ЄСВ у декларації з метою отримання страхового стажу.

Увага! Всі ФОПи мають право не сплачувати ЄСВ за себе за всі місяці І кварталу 2024 року. Але за бажанням це можна зробити добровільно у розмірі, не меншому за мінімальний і не більшому за максимальний. Зокрема, для того щоб не втратити страховий стаж за місяці, у яких ЄСВ не сплачено.

 

Окремі пільги щодо несплати ЄСВ

Чи можна не платити ЄСВ, але зберегти страховий стаж? Якщо ФОПи (як «загальники», так і «єдинники») одночасно перебувають у трудових відносинах, то вони можуть не платити ЄСВ за себе. І страховий стаж у них буде! Але лише за умови, що роботодавець за основним місцем роботи сплатив за них ЄСВ у розмірі, не меншому за мінімальний страховий внесок.

Якщо у певному місяці роботодавець сплатив ЄСВ, але у розмірі, меншому за мінімальний страховий внесок, то для отримання страхового стажу такі самозайняті особи ЄСВ за себе платитимуть. І в розмірі, не меншому за мінімальний внесок! Про це наголошує ДПС ось тут

Чи можуть ФОПи-працівники бути платниками ЄСВ за умови самостійного визначення за місяці звітного періоду, за які роботодавець сплатив страховий внесок за таких осіб у розмірі мінімального страхового внеску, бази нарахування, але не більше максимальної величини бази нарахування ЄСВ? 

Тобто обов’язку платити ЄСВ у таких ФОПів немає. А добровільно можна? Єдиної позиції у ДПС щодо цього немає. Ми про цю проблему писали тут і тут. Вони, звісно, не штрафуватимуть ФОПів за таку добровільну сплату. Але чи потраплять ці внески до розрахунку майбутніх пенсій, наразі впевненості немає. 

 

Якщо ФОП одночасно є і «незалежником»

Якщо фізична особа зареєстрована як підприємець та при цьому провадить незалежну професійну діяльність, вона обліковується ДПС як фізична особа – підприємець з ознакою провадження незалежної професійної діяльності. 

ФОП-«незалежник», який отримує пенсію або соцдопомогу, ЄСВ за себе не сплачуватиме. Хоча може і платити – за умови добровільної участі у системі загальнообов'язкового державного соціального страхування.

У звичайної фізособи, яка здійснює незалежну профдіяльність і не має статусу ФОПа, такої пільги немає. Про це ми докладно розповідали тут.

 

ФОПи-пенсіонери та особи з інвалідністю

Також звільняються від сплати за себе ЄСВ ФОПи, якщо вони отримують пенсію за віком або за вислугу років, або є особами з інвалідністю, або досягли віку, встановленого ст. 26 Закону «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», та отримують відповідно до закону пенсію або соціальну допомогу.

 

Якщо все ж таки ФОП вирішив ЄСВ декларувати і платити

До якого числа сплачувати ЄСВ за І квартал?

Закон про ЄСВ (абз. 3 ч. 8 ст. 9) зазначає, що ФОПи мають сплачувати ЄСВ до 20 числа місяця, що настає за кварталом, за який сплачується єдиний внесок. За інформацією територіальних податківців, останнім днем є 19 число. Також за календарем ДПС останнім днем сплати ЄСВ ФОПами за І квартал є 19 квітня 2024 року. 

Саме цих строків треба дотримуватися ФОПу, якщо він вирішив сплачувати ЄСВ добровільно і потім зазначить такі внески у своїй звітності. 

Чи буде штраф, якщо не сплатити ЄСВ у встановлені законом строки?

Незмінними залишились положення п. 9-19 розділу VIII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону №2464, згідно з якими за платниками єдиного внеску, зазначеними в п. 4, 5 та 5-1 ч. 1 ст. 4 Закону №2464, залишилось право не нараховувати, не обчислювати та не сплачувати єдиний внесок за себе з 01 березня 2022 року до припинення або скасування воєнного стану в Україні та протягом дванадцяти місяців після припинення або скасування воєнного стану та не подавати розрахунок єдиного внеску у складі податкової декларації за період, в якому відповідно до абзацу першого п. 9-19 розділу VIII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону №2464 єдиний внесок не нараховувався, не обчислювався та не сплачувався.

Проте до платників єдиного внеску, зазначених у п. 4, 5 та 5-1 ч. 1 ст. 4 Закону №2464, які обчислювали і нараховували єдиний внесок та подали до контролюючого органу звітність, що містить інформацію щодо сум нарахованого єдиного внеску, та при цьому не сплатили самостійно визначені зобов’язання, з 01.08.2023 контролюючим органом застосовуються штрафи, визначені ч. 11 ст. 25 Закону №2464.

Отже, контролюючі органи застосовують штрафні санкції, визначені ч. 11 ст. 25 Закону №2464, та пеню за порушення, вчинені у період до 01.03.2020 та починаючи з 01.08.2023.

За порушення платниками законодавства про єдиний внесок у період з 01.03.2020 по 31.07.2023 контролюючим органом штрафні санкції, визначені ч. 11 ст. 25 Закону №2464, не застосовуються, а пеня, нарахована за цей період, підлягає списанню. 

Про це податківці нагадували ось тут.

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/ЄСВ, соціальний захист

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЄСВ, соціальний захист»