• Посилання скопійовано

Помилка у коді бюджетної класифікації - недоплата податку до бюджету?

Чи слід помилку у реквізитах платіжного документа щодо коду бюджетної класифікації кваліфікувати як несплату чи несвоєчасну сплату податку?

Помилка у коді бюджетної класифікації - недоплата податку до бюджету?

Відповідно до пункту 2.3 Інструкції №22 (1), за правильність заповнення реквізитів розрахункового документа відповідає особа, яка оформила цей документ і подала до обслуговуючого банку.

Як зазначено у рядку 15 «Отримувач» додатка 8 до цієї Інструкції, під час сплати платежів до бюджету зазначаються найменування (повне або скорочене) відповідної установи, на ім'я якої відкрито рахунки для зарахування надходжень до державного та/або місцевих бюджетів, найменування території та код бюджетної класифікації.

У зв’язку з цим постає запитання: чи слід помилку у реквізитах платіжного документа щодо коду бюджетної класифікації кваліфікувати як несплату чи несвоєчасну сплату податку?

Податківці вважають, що кошти, спрямовані на неправильний код бюджетної класифікації, не надійдуть на відповідний рахунок бюджетної класифікації, а отже, не буде погашена сума грошового зобов’язання платника податків. У такому разі платник несе відповідальність згідно зі ст. 126 ПКУ та ст. 163 прим.2 КУпАП (підкатегорія 138.01 ЄБПЗ).

Згідно з Податковим та Бюджетним кодексами України, податком є обов'язковий, безумовний платіж до відповідного бюджету, що справляється з платників податку відповідно до цього Кодексу (п. 6.1 ПКУ). При цьому його зарахування до державного і місцевих бюджетів здійснюється відповідно до Бюджетного кодексу України (п. 9.3 ст. 9 ПКУ).

Податки і збори (обов'язкові платежі) та інші доходи держбюджету зараховуються безпосередньо на єдиний казначейський рахунок та вважаються зарахованими до доходу держбюджету з дня їх зарахування (пункти 4, 5 ст. 45 Бюджетного кодексу).

Що ж таке «єдиний казначейський рахунок»? Як зазначено у Положенні про єдиний казначейський рахунок, це консолідований рахунок, відкритий Держказначейству в НБУ для обліку коштів та здійснення розрахунків у системі електронних платежів НБУ.

Також зі змісту пунктів 2.2 і 2.3 цього Положення випливає, що всі сплачені податки і збори (незалежно від того, до якого бюджету) зараховуються та акумулюються на один консолідований рахунок ― єдиний казначейський рахунок, а зарахування податку на відповідний рахунок має значення лише для обліку коштів. Тому помилку у коді бюджетної класифікації при заповненні платіжного документа на перерахування коштів не можна вважати податковим порушенням у розумінні п. 109.1 ПКУ (постанова Львівського окружного адміністративного суду від 29.08.2014 р., справа №813/5742/14).

Аналогічну позицію неодноразово висловлював і ВАСУ, наприклад в ухвалах від 08.08.2013 р. №К/9991/38036/12, від 20.08.2013 р. №К-35852/10, від 14.05.2014 р. №К/800/34547/13, постанові від 10.06.2014 р. №К/9991/38801/12.

--1--

Інструкція про безготівкові розрахунки в Україні в національній валюті, затверджена постановою Правління НБУ від 21.01.2004 р. №22  

Наталія Канарьова

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Право і відповідальність/Відповідальність, санкції і штрафи

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Відповідальність, санкції і штрафи»