• Посилання скопійовано

Як зміняться розміри податків для ФОПів з квітня 2024 року?

Скільки ЄСВ доведеться сплачувати з 1 квітня 2024 року підприємцям та фізособам-«незалежникам» за себе? Чи зміняться розміри єдиного податку для І та ІІ груп? Які «воєнні» пільги залишаться діючими?

Як зміняться розміри податків для ФОПів з квітня 2024 року?

На початку року ми писали про податкове навантаження для ФОПів через Закон про Держбюджет на 2024 рік.

Але з 1 квітня розмір МЗП буде збільшено до 8000 грн (з 1 січня її розмір становив 7 100 грн). Проте розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб протягом 2024 року становитиме 3028 грн.

Що зміниться для ФОПів у зв’язку із зростанням розміру МЗП, розповімо далі.

 

ЄСВ для ФОПів-роботодавців

Нагадаємо, що за ст. 1 Закону №2464 мінімальний страховий внесок – це сума єдиного внеску, що визначається розрахунково як добуток МЗП на розмір внеску, встановлений законом на місяць, за який нараховується заробітна плата (дохід), та підлягає сплаті щомісяця.

Не нижче мінімального страхового внеску потрібно сплачувати ЄСВ за ставкою 22% за основних працівників.

А от у разі якщо працівник – сумісник, то 22% ЄСВ застосовують до його фактичної зарплати. І в разі нарахування ЄСВ на зарплату працівників – осіб з інвалідністю всім роботодавцям потрібно застосовувати ставку 8,41% до фактичної суми нарахованої зарплати.

Максимальна база нарахування ЄСВ становить 15 МЗП, встановлених на дату нарахування зарплати. 

Отже, у квітні 2024 року при нарахуванні зарплати працівникові, який не є особою з інвалідністю і працює за основним місцем роботи, потрібно буде сплачувати ЄСВ не нижче 8 000 х 22% = 1 760 грн. 

Максимальна база нарахування ЄСВ становитиме 120 000 грн. 

Наприклад, якщо у працівника нарахована зарплата (або винагорода за договором ЦПХ) становить 125 000 грн, то у квітні 2024 року максимальний ЄСВ буде 120 000 х 22% = 26 400 грн.

 

ЄСВ за самих ФОПів

Те, яким протягом 2024 року буде мінімальний розмір ЄСВ, який повинні сплатити за себе ФОПи та інші самозайняті фізособи, ми для зручності навели у таблиці:

Категорія платника Строк сплати Мінімальний страховий внесок
З 1 січня по 31 березня З 1 квітня по 31 грудня
за місяць, грн за квартал, грн за місяць, грн за квартал, грн
ФОПи, які обрали спрощену систему оподаткування незалежно від обраної групи До 20 числа місяця, що настає за кварталом, за який сплачується єдиний внесок (19 квітня, 19 липня, 19 жовтня, 19 січня) 1 562 4 686 1 760 5 280
ФОПи, які обрали загальну систему оподаткування До 20 числа місяця, що настає за кварталом, за який сплачується єдиний внесок (19 квітня, 19 липня, 19 жовтня, 19 січня). Остаточний розрахунок за календарний рік здійснити в декларації до 1 травня наступного року, а сплатити його слід до 10 травня  1 562 4 686 1 760 5 280
Особи, які провадять незалежну професійну діяльність До 20 числа місяця, що настає за кварталом, за який сплачується єдиний внесок (19 квітня, 19 липня, 19 жовтня, 19 січня). Остаточний розрахунок за календарний рік – до 1 травня року, наступного за звітним 1 562 4 686 1 760 5 280
Члени фермерського господарства До 20 числа місяця, що настає за кварталом, за який сплачується єдиний внесок (19 квітня, 19 липня, 19 жовтня, 19 січня) 1 562 4 686 1 760 5 280

Увага! ФОПи-«єдинники», так само, як ФОПи на загальній системі оподаткування й особи, які провадять незалежну професійну діяльність, та члени фермерського господарства звільняються від сплати ЄСВ за себе з 1 березня 2022 року до припинення (скасування) воєнного стану, а також протягом наступних 12 місяців (п. 9-19 розд. VIII Закону про ЄСВ). Наразі воєнний стан діє до 14 травня 2024 року. 

Відповідно до Закону про ЄСВ платники, які скористаються цією пільгою, розрахунок ЄСВ у складі податкової декларації не заповнюють за період, за який не планують сплачувати ЄСВ. При цьому діє правило: немає сплати ЄСВ – немає і страхового стажу.

Однак вони не позбавлені права добровільно сплачувати ЄСВ за себе та зазначати суми такого ЄСВ у декларації з метою отримання страхового стажу.

Окремо нагадаємо, що у самозайнятих осіб є ще старіші пільги щодо ЄСВ.

 

Хто з ФОПів звільняється від сплати ЄСВ?

ФОП-«загальник», у якого немає доходів

З 1 січня 2021 року ФОПи на загальній системі оподаткування можуть не сплачувати за себе ЄСВ у разі відсутності доходу (прибутку).

Тобто якщо ФОПом не отримано дохід (прибуток) у звітному періоді або окремому місяці звітного періоду, він має право самостійно визначити базу нарахування, але не більше максимальної величини бази нарахування ЄСВ. При цьому сума ЄСВ не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску.

Якщо в певному місяці (або навіть і році) оподаткованого ПДФО та ВЗ чистого доходу в самозайнятої особи не буде, то вона має право не визначати базу нарахування ЄСВ, а отже, і не платити ЄСВ за такий період.

 

ФОП, який одночасно є й найманим працівником

Якщо ФОПи (як «загальники», так і «єдинники») одночасно перебувають у трудових відносинах, то вони можуть не платити ЄСВ за себе. Це правило теж діє з 1 січня 2021 року. Але лише за умови, що роботодавець за основним місцем сплатив за них ЄСВ у розмірі, не меншому за мінімальний страховий внесок.

Якщо у певному місяці роботодавець сплатив ЄСВ, але менше мінімального страхового внеску, то такі самозайняті особи ЄСВ за себе платитимуть. І в розмірі, не меншому від мінімального внеску (а не різниці, як роз’яснювалося на початку 2021 року)! На цьому наголошує ДПС ось тут. Тобто такі ФОПи мають сплатити за кожен такий місяць у IІ кварталі 2024 року не менше ніж 1 760 гривень. Але через війну протягом 2024 року можуть і не сплачувати. 

Чи можуть ФОПи-працівники бути платниками ЄСВ за умови самостійного визначення за місяці звітного періоду, за які роботодавець сплатив страховий внесок за таких осіб у розмірі мінімального страхового внеску, бази нарахування, але не більше максимальної величини бази нарахування ЄСВ? Тобто обов’язку платити ЄСВ у таких ФОПів немає. А добровільно можна? Єдиної позиції у ДПС щодо цього немає. Ми про цю проблему писали тут і тут.

 

ФОП-«незалежник»

З 1 січня 2021 року якщо фізична особа зареєстрована як підприємець та при цьому провадить незалежну професійну діяльність, вона обліковується ДПС як фізична особа – підприємець з ознакою провадження незалежної професійної діяльності. ФОП-«незалежник», який отримує пенсію або соцдопомогу, ЄСВ за себе не сплачуватиме. Хоча може і платити – за умови добровільної участі у системі загальнообов'язкового державного соціального страхування.

У звичайної фізособи, яка здійснює незалежну профдіяльність і статусу ФОПа не має, такої пільги немає. Про це ми докладно розповідали тут.

 

ФОПи-пенсіонери та особи з інвалідністю

Також звільняються від сплати за себе ЄСВ ФОПи, якщо вони отримують пенсію за віком або за вислугу років, або є особами з інвалідністю, або досягли віку, встановленого ст. 26 Закону «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», та отримують відповідно до закону пенсію або соціальну допомогу.

 

Єдиний податок

Ліміти річного доходу для ФОПів на єдиному податку на 2024 рік:

  • І група (167 МЗП) – 1 185 700 грн;
  • ІІ група (834 МЗП) – 5 921 400 грн;
  • ІІІ група (1 167 МЗП) – 8 285 700 грн.

Ліміти встановлюються на підставі розміру МЗП на 1 січня поточного року, тому вони протягом усього 2024 року залишаться незмінними.

У 2024 році застосовуватимуться такі ставки ЄП:

  • для І групи – до 10% від розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня звітного року;
  • для ІІ групи – до 20% від розміру МЗП, встановленої законом на 1 січня звітного року;
  • для ІІІ групи – у відсотках до доходу.

Таким чином, максимальні ставки єдиного податку з 01.01.2024:

  • для платників І групи – 302,80 грн/міс.;
  • для платників ІІ групи – 1 420 грн/міс.

Але вони не залежать від зміни розміру МЗП протягом року, оскільки встановлюються на підставі розміру МЗП на 1 січня поточного року. Тож ставки з квітня 2024 року залишаться незмінними, на рівні січня.

Наголошуємо, що це розміри максимальної ставки, а реальну для кожної адміністративно-територіальної одиниці мають встановити органи місцевого самоврядування. Про це ми докладно писали тут.

Нагадаємо також, що з 1 серпня 2023 року було скасовано пільги для фізосіб-«єдинників» І та ІІ груп. За Законом №3219 починаючи з серпня 2023 року вони знову сплачують авансові внески з ЄП (за винятком ФОПів з ТОТ). Докладніше про це – тут

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Спрощена система/Загальні положення

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Загальні положення»