• Посилання скопійовано

ПЗ на невитрачений зекономлений податок на прибуток нараховують не всі платники на нульовій ставкці

Лист ДПСУ від 02.02.2012 р. №2112/6/15-1215 «Щодо невикористаних коштів, не перерахованих до бюджету при застосуванні ставки з податку на прибуток 0%»

ДПСУ відповіла на запит щодо напрямку використання коштів, що не перераховані до бюджету при застосуванні ставки 0% з податку на прибуток.

Відповідно до п. 154.6 ст. 154 ПКУ на період з 01.04.2011 р. до 01.01.2016 р. ставка 0% застосовується для платників податку на прибуток, у яких розмір доходів кожного звітного податкового періоду наростаючим підсумком з початку року не перевищує 3 млн грн та нарахованої за такий місяць звітного періоду зарплати (доходу) працівників, які перебувають з платником податку у трудових відносинах, є не меншим, ніж 2 мінімальні зарплати, розмір якої встановлено законом, та які відповідають одному із критеріїв п. 154.6 ст. 154 ПКУ.

При цьому абз. 3 п. 152.11 ст. 152 ПКУ встановлено, що для платників, визначених у п. 154.6 ст. 154 ПКУ, норми п. 152.11 ст. 152 ПКУ застосовуються з урахуванням такого:

— суми коштів, що не перераховані до бюджету при застосуванні ставки податку 0%, спрямовуються на переоснащення матеріально-технічної бази, на повернення кредитів, використаних із зазначеною метою, і сплату процентів за ними та/або поповнення власних обігових коштів;

— суми коштів, що не перераховані до бюджету при застосуванні ставки податку 0%, визнаються доходами одночасно з визнанням витрат, здійснених за рахунок цих коштів, у розмірі таких витрат.

Якщо суми коштів, що не перераховані до бюджету при застосуванні ставки податку 0%, використані не за цільовим призначенням, такі кошти зараховуються до бюджету в І кв. наступного звітного року.

Матеріально-технічна база госпсуб’єкта включає виробничі площі, матеріальні ресурси, засоби виробництва і документи, що використовуються госпсуб’єктом у процесі вчинення певних дій щодо провадження госпдіяльності (видів госпдіяльності).

Отже, відповідно до ПКУ госпсуб’єкт, прибуток якого оподатковується за нульовою ставкою податку на прибуток, має спрямувати суми коштів, не перерахованих до бюджету при застосуванні цієї ставки, на переоснащення матеріально-технічної бази, повернення кредитів, використаних із зазначеною метою, і сплату процентів за ними та/або поповнення власних обігових коштів.

Відповідно до п. 4 П(С)БО 2 «Баланс» (наказ Мінфіну від 31.03.99 р. №87), оборотні активи — грошові кошти та їх еквіваленти, що не обмежені у використанні, а також інші активи, призначені для реалізації чи споживання протягом операційного циклу чи протягом 12 місяців з дати балансу.

Водночас враховуючи, що вимога зі збільшення податкових зобов’язань з податку на прибуток на суму невикористаного залишку вивільнених від оподаткування коштів, передбачена п. 5 Порядку використання коштів, вивільнених від оподаткування (постанова КМУ від 28.02.2011 р. №299), застосовується підприємствами, визначеними п. 15, 17 — 19 підр. 4 р. XX ПКУ, тому така вимога для підприємств, які користуються нульовою ставкою з податку на прибуток згідно з п. 154.6 ст. 154 ПКУ, не застосовується.

З метою ведення обліку та узагальнення інформації про наявність і рух коштів фінансування заходів цільового призначення використовується окремий субрахунок рахунка 48 «Цільове фінансування і цільові надходження» Плану рахунків бухгалтерського обліку та Інструкції про його застосування (наказ Мінфіну від 30.11.99 р. №291).

 

Рубрика: Оподаткування/Податок на прибуток

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Податок на прибуток»