• Посилання скопійовано

Як профспілкам звітувати з податку на прибуток і пільг

ДПС у м. Севастополі нагадує, що звітність з податку на прибуток підприємств, як для неприбуткових організацій, так і для звичайних «прибуткових» платників податку на прибуток, надається до податкових органів протягом 40 календарних днів після закінчення звітного кварталу.

Як пояснила головний держподатковий інспектор відділу взаємодії зі ЗМІ та громадськістю ДПС у м. Севастополі Олена Бєлая, профспілки, зареєстровані як неприбуткові, навіть якщо протягом звітного періоду взагалі не отримували жодних доходів, все одно повинні щокварталу подавати до податкових органів Податковий звіт про використання коштів неприбуткових установ і організацій (затверджений наказом ДПАУ №56 від 31.01.2011 р.). «Причому для первинних профспілкових організацій у Податковому кодексі України немає винятків! А за кожен факт неподання декларації у встановлені терміни передбачено штраф -- 170 грн за кожне таке неподання або невчасне подання. За ті самі дії, вчинені платником, до якого протягом року було застосовано штраф за таке порушення, тягнуть за собою накладення штрафу у розмірі 1020 грн за кожне таке неподання або невчасне подання», -- пояснили у ДПС із посиланням на Олену Бєлую.

У податковій уточнили, що податковий звіт про використання коштів неприбуткових установ та організацій (Звіт) складається з двох частин, в яких окремо відображаються пільгові та оподатковувані доходи. У I частині звіту зазначаються всі звільнені від оподаткування доходи, і для кожної ознаки неприбуткової організації заповнюються лише ті рядки, які відповідають саме їй. Причому тільки профспілками, на відміну від інших неприбуткових організацій, у разі отримання пільгованих доходів, I частина Звіту не заповнюється -- у ній немає відповідних рядків для профспілок. Що ж до II частини Звіту, то вона заповнюється, у разі якщо отримано непільговані (оподатковувані) доходи. У такому разі здійснюється розрахунок податку на прибуток підприємств.

«У зв’язку з особливостями заповнення неприбуткового Звіту, для профспілок є також особливості подання та заповнення Звіту про суми податкових пільг (затверджений постановою КМУ №1233 від 27.12.10 р.). ДПС України в листі №8432/6/15-1216 від 17.05.2012 року роз’яснила, що профспілки, їхні об’єднання та організації, а також організації працедавців та їхні об’єднання, які у відповідному порядку зареєстровані неприбутковими організаціями, мають право не подавати Звіт про суми податкових пільг, використаних згідно з п. 157.9 НКУ. Відповідно до цього пункту, від оподаткування звільняються доходи неприбуткових організацій, отримані у вигляді вступних, членських та цільових внесків, відрахувань коштів підприємств, установ та організацій на культмасову, фізкультурну й оздоровчу роботу, безповоротної фінансової допомоги або добровільних пожертвувань та пасивних доходів, а також вартість майна і послуг, отриманих первинною профспілковою організацією від працедавця згідно з положеннями колективного договору (угоди), з метою забезпечення умов своєї діяльності», -- йдеться у повідомленні ДПС у м. Севастополі.

Таким чином, розповіла Олена Бєлая, якщо профспілка, зареєстрована як неприбуткова організація, отримує лише звільнені від оподаткування відповідно до пункту 157.9 ПКУ доходи, Податковий звіт про використання коштів неприбуткових установ та організацій слід подавати до податкових органів в обов’язковому порядку, просто він буде з прокресленнями. Що ж до Звіту про суми податкових пільг, то згідно з роз’ясненнями ДПС України його профспілкам можна не подавати.

«Якщо ж буде отримано дохід з інших джерел (тобто інших, ніж зазначені у пункті 157.9 ПКУ), слід нарахувати податок на прибуток на загальних підставах у II частині Податкового звіту про використання коштів неприбуткових установ та організацій», -- резюмували у ДПС.

Рубрика: Оподаткування/Податок на прибуток

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Податок на прибуток»