• Посилання скопійовано

«Контролюючі органи і перевірки» №18(134) | 14.11.2023 р.

Сто тридцять четвертий лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена перевіркам різних органів влади та їхній діяльності в цілому

«Контролюючі органи і перевірки» №18(134) | 14.11.2023 р.
Це – вісімнадцятий з початку року (сто тридцять четвертий загалом та двадцять четвертий під час війни) лист тематичної розсилки «Дебету-Кредиту», яка присвячена перевіркам різних органів влади та їхній діяльності в цілому. З моменту написання попередньої розсилки минуло три тижні, тож нам є про що розповісти. Зокрема:
  • зауважимо, що  тепер бізнес може повідомляти про порушення організації перевірок за допомогою чат-бота «SKARGA KPR DPS»;
  • повідомимо, що з 1 грудня скасують мораторій на перевірки ДПС;
  • наведемо чергове оновлення плану-графіка податкових перевірок на 2023 рік;
  • зазначимо, що бізнес підтримує зміни у системі державного нагляду;
  • розповімо, що  ДПС підбила підсумки перевірок торговців через Інтернет за жовтень;
  • проінформуємо, що бізнес проти формування плану-графіка ДПС за показниками 2021 року;
  • підкреслимо, що ДРС вважає за потрібне змінити правила планових перевірок контролюючих органів.
Гарного вам читання!
 

ДРС вважає за потрібне змінити правила планових перевірок контролюючих органів

За позицією голови ДРС, кількість перевірок після запровадження мораторію зменшилась у десятки разів. Він поставив запитання Мінекономіки щодо доцільності повернення до класичних перевірок. Але рішення поки що немає. Про це ми писали тут.

Відтепер бізнес може повідомляти про порушення організації перевірок за допомогою чат-бота «SKARGA KPR DPS»

На початку листопада зʼявилася нова можливість для платників податків повідомити у будь-який час доби, 24/7 та в будь-якому місці про ймовірні безпідставні контрольно-перевірочні заходи територіальних органів ДПС під час проведення податкових перевірок за допомогою чат-бота «SKARGA KPR DPS».
Але  при заповненні даних необхідно чітко та правильно заповнити такі поля:
  • назва Головного управління ДПС, яким проводиться перевірка;
  • код ЄДРПОУ платника податків, щодо якого здійснюються контрольно-перевірочні заходи;
  • адреса ГО, за якою проводяться контрольно-перевірочні заходи;
  • тип перевірки; 
  • інформаційні дані щодо наказу на проведення перевірки; 
  • прізвище, ім'я та по батькові працівників територіального органу ДПС, які беруть участь у проведенні перевірки;
  • інформаційні дані щодо матеріалів перевірки; 
  • суть порушення, на думку заявника, щодо організації контрольно-перевірочних заходів;
  • контактні дані заявника.

З 1 грудня скасують мораторій на перевірки ДПС: прийнято закон

9 листопада ВРУ прийняла у ІІ читанні законопроєкт №10016-д.  Він містить розширені критерії відбору платників податків для планових перевірок з 1 грудня 2023 року до кінця 2024 року. Фізосіб-"єдинників" І та ІІ груп перевірки поки що не торкнуться.
Детальний аналіз Закону наведемо в окремій аналітиці після появи тексту, підписаного Президентом. 
Проте 9 листопада було зареєстровано проєкт постанови про скасування голосування у ІІ читанні за законопроєкт №10016-д. Тож доки цей проєкт постанови не розгляне ВРУ та не прийме рішення, його підписання спікером ВРУ та Президентом буде заблокованим.

Бізнес проти формування плану-графіка ДПС за показниками 2021 року

На переконання бізнесу, довоєнний період не може вважатися еталонним для порівняння рівня сплати податків у 2022 - 2023 роках, а також у всіх наступних воєнних і післявоєнних періодах. 
Адже, очевидно, що деякі бізнеси могли просісти (і, часом, суттєво) в доходах, відповідно сплачувати і менші податки на прибуток. 
Враховуючи зазначене вище, спільнота пропонує для порівняння брати лише показники попереднього кварталу поточного (саме воєнного) року.  Про це ми писали тут.

Чергове оновлення плану-графіка податкових перевірок на 2023 рік

6 листопада на сайті ДПС розміщено чергове оновлення затвердженого плану-графіка перевірок ДПС на 2023 рік. Цього разу воно торкнулося розділу I «Документальні планові перевірки платників податків – юридичних осіб» та розділу II «Документальні планові перевірки фінансових установ, постійних представництв та представництв нерезидентів» (станом на 06.11.2023) (завантажити). За ними у 2023 році планують провести 1061 перевірку (у жовтневому оновленні було стільки ж,  у первинному - 2225 податкових перевірок).
Нагадаємо, що наприкінці жовтня також було оновлено Розділ ІІІ плану-графіка "Документальні планові перевірки фізичних осіб" з урахуванням коригування (станом на 02.11.2023) (завантажити). За ним у 2023 році планують провести 262 перевірки (у первинному була 1461 податкова перевірка).

Бізнес підтримує зміни в системі державного нагляду

За позицією представників бізнесу, прийняття проєкту Закону №5837 сприятиме переорієнтації системи державного нагляду (контролю) з карально-репресивної на превентивну і ризик-орієнтовану, зокрема, через: 
  • запровадження електронного кабінету та інших дистанційних форм «спілкування» з державою (інтегрована автоматизована система держнагляду/контролю; рейтинг суб’єктів господарювання);
     
  • спрощення комунікацій між суб’єктами господарювання та органами державного контролю, зростання прозорості взаємодії влади та суспільства (залучення громадськості до розгляду звернень щодо оскарження дій (бездіяльності) посадових осіб та рішень органів державного нагляду;
     
  • створення інституту громадських рад;
     
  • заміну в окремих випадках державного контролю добровільним страхуванням цивільної відповідальності – так звана концепція профілактики порушень тощо.

ДПС підбила підсумки перевірок торговців через інтернет за жовтень

У жовтні 2023 року під час проведення фактичних перевірок територіальними органами ДПС встановлено факти порушень порядку проведення розрахунків суб’єктами господарювання в мережі Інтернет, зокрема, продаж товарів без застосування РРО/ПРРО та без видачі розрахункового документа, що підтверджує факт проведення розрахункової операції. 
Видача чеків РРО/ПРРО є можливістю для покупців товарів захистити свої права як споживача.
Тому ДПС сподівається на високий рівень правової свідомості суб’єктів господарювання та належне і добросовісне виконання обов’язків платниками податків.

Наразі це все.
Більше новин на тему перевірок ви знайдете тут, а консультацій –  тут.

До зустрічі!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Тематичні розсилки/Контролюючі органи і перевірки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Контролюючі органи і перевірки»