• Посилання скопійовано

Лікарняні та відпустка без збереження зарплати: нюанси розрахунку

Фонду соцстраху з тимчасової втрати працездатності розглянув питання розрахунку лікарняних, якщо у розрахунковому періоді була відпустка без збереження зарплати

Лікарняні та відпустка без збереження зарплати: нюанси розрахунку

Виконавча дирекція Фонду з ТВП у листі від 20.08.2015 р. № 5.2-32-1359 зазначила, що згідно з Порядком №1266  середньоденна зарплата обчислюється шляхом ділення нарахованої за розрахунковий період (12 календарних місяців) зарплати, на яку нарахований ЄСВ та/або страхові внески, на кількість календарних днів перебування у трудових відносинах у розрахунковому періоді без урахування не відпрацьованих з поважних причин днів: 

  • тимчасова непрацездатність, 
  • відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами, 
  • відпустка по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку та шестирічного віку за медичним висновком, 
  • відпустка без збереження заробітної плати.

Законом про відпустки передбачено надання двох видів відпусток без збереження зарплати:  

- що надаються через суб’єктивне право, яке належить їм за законом, тобто в обов’язковому порядку, 

 - які надаються за погодженням сторін (роботодавця і працівника).

Окрім того, Законом про Держбюджет-2014 передбачено право керівників центральних органів виконавчої влади у межах бюджетних призначень без згоди працівників надавати відпустки без збереження заробітної плати на визначений цими керівниками термін. Така норма передбачена і на 2015. При цьому, положення статті 26 Закону про відпустки у частині обмеження терміну відпустки без збереження заробітної плати не застосовуються.

З огляду на це, Фонд соцстраху вважає, що  з розрахункового періоду в разі обчислення допомоги по тимчасовій непрацездатності слід виключати лише відпустки без збереження заробітної плати, надані згідно з: 

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Оплата праці

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Оплата праці»