• Посилання скопійовано

З 1 квітня – новий розмір мінзарплати: які наслідки для бізнесу?

За Законом про Держбюджет на 2024 рік передбачено збільшення МЗП з 1 квітня. Її розмір становитиме 8000 грн. На що це впливає для бізнесу? Розповімо далі

З 1 квітня – новий розмір мінзарплати: які наслідки для бізнесу?

За Законом про Держбюджет мінімальна заробітна плата:

  • з 1 квітня – 8000 грн (з 1 січня 2024 року було 7100 грн);
  • у погодинному розмірі: з 1 квітня – 48 грн (з 1 січня було 42,6 грн).

Ці показники впливають на нарахування зарплати найманим працівникам, сплату ЄСВ як роботодавцями, так і ФОПами за себе.

Проте на граничні розміри ставок ЄП для 1 та 2 груп та граничні ліміти доходів для тих, хто перебуває на спрощеній системі, новий розмір МЗП з квітня 2024 року не впливає. Ці показники формуються на підставі МЗП на 1 січня звітного року.

З розмірами мінзарплати можна ознайомитися у нашому довіднику ось тут.

 

Для роботодавців

Розмір заробітної плати працівника за повністю виконану місячну (годинну) норму праці не може бути нижчим за розмір мінімальної заробітної плати. Тож у квітні 2024 року у такому випадку потрібно буде нараховувати зарплату не нижче 8000 грн.

Посадові оклади змінювати буде не потрібно, оскільки вони встановлюються один раз на рік – з 1 січня на підставі відповідного розміру прожиткового мінімуму (у 2024 році – 3028 грн.)

Мінімальний страховий внесок з ЄСВ за основного працівника, який не є особою з інвалідністю, за квітень становитиме 1760 грн.

Максимальна база для нарахування ЄСВ у квітні – 120 000 грн.

Які ще наслідки матиме для оплати праці, лікарняних, декретних, відпусткових збільшення МЗП? Що зміниться в оподаткуванні доходів працівників? Ми розповідали тут та тут

 

Для ФОПів

Для всіх фізосіб-підприємців незалежно від обраної системи оподаткування мінімальний страховий внесок з ЄСВ за квітень 2024 р. становитиме 1760 грн.

Максимальна база для нарахування ЄСВ у квітні – 120 000 грн.

А максимальні ставки єдиного податку залишаться на рівні січня й будуть такими:

  • для платників І групи – 302,80 грн/міс.;
  • для платників ІІ групи – 1420 грн/міс.

Звертаємо увагу! Це розміри максимальної ставки, а реальну для кожної адміністративно-територіальної одиниці мають встановити органи місцевого самоврядування. Про це ми докладно писали тут.

Про це та про річне навантаження ФОПів через збільшення МЗП ми розповідали тут.

 

Інші наслідки

Розмір місцевих податків та деякі правила оподаткування податком на прибуток прив’язані до мінімальної зарплати на 1 січня. Тому вони з квітня 2024 року не зміняться.

А от фінансові штрафи за порушення трудового законодавства з 1 квітня збільшаться. Зокрема, за неоформлених працівників та зарплату у «конвертах» фінансовий штраф становитиме 80 000 грн за кожного працівника. 

Але у період дії воєнного стану у разі виконання в повному обсязі та у встановлений строк приписів про усунення порушень, виявлених під час здійснення позапланових заходів державного нагляду (контролю), штрафи, передбачені ст. 265 КЗпП, не застосовуються (ч. 3 ст. 16 Закону №2136).

Про всі наслідки для бізнесу через збільшення МЗП з 1 квітня 2024 року читайте тут.

***

Читайте такожЗ 1 квітня мінімальний розмір нарахованої зарплати за місяць – 8000 грн

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Оплата праці

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Оплата праці»