• Посилання скопійовано

Як оподатковується оплата вимушеного прогулу, виплачена за рішенням суду

Податківці зауважують, що cередній заробіток за час вимушеного прогулу, виплачений за рішенням суду, потрібно обкладати ЄСВ, ПДФО та військовим збором. Окрім того, роз'яснюють нюанси заповнення звіту з ЄСВ та форми №1-ДФ

Як оподатковується оплата вимушеного прогулу, виплачена за рішенням суду

ДФС у Чернігівській області у листі від 05.11.2015 р. №1009/С/25-01-17-01-15 роз'яснило:

1) Нарахування за період вимушеного прогулу відображаються у таблиці 6 додатка 4 Звіту з ЄСВ саме тоді, коли відбулося поновлення і таке нарахування. При цьому зазначається:

  • за який місяць нараховано зарплату працівнику,
  • кількість календарних днів, протягом яких він перебував у трудових відносинах в такому місяці (оскільки вважається, що його не було звільнено, і він продовжував перебувати у трудових відносинах із працедавцем)
  • суму утриманого з нього ЄСВ.

На одну застраховану особу допускається декілька записів у таблиці 6 додатка 4 (в окремих рядках у розрізі кожного місяця та року, за який проведено нарахування зарплати (доходу), якщо протягом одного звітного періоду застрахованій особі були здійснені нарахування виплат за відпрацьований час після звільнення з роботи або згідно з рішенням суду - середня заробітна плата за вимушений прогул).

2)  Податковим агентом при нарахуванні середнього заробітку за час вимушеного прогулу буде роботодавець. Під час оподаткування у 2015 році потрібно застосовувати ставки ПДФО 15% та 20%. Окрім того, середній заробіток за час вимушеного прогулу підлягає оподаткуванню військовим збором за ставкою 1,5 %. При цьому суми доходів, нараховані після 01.01.2015 за періоди до 01.01.2015, підлягають оподаткуванню військовим збором на загальних підставах.

Задовольняючи вимоги про оплату праці, суд має навести у своєму рішенні розрахунки, з яких він визначав суми стягнення. Оскільки справляти і сплачувати ПДФО та військовий збір – це обов’язок роботодавця, у резолютивній частині судового рішення визначають суму без їх утримання.

Якщо в рішенні суду вказано загальну суму компенсації, то обкладення ПДФО та військовим збором здійснюється виходячи із загальної суми в місяці її нарахування (виплати).

3) У разі поновлення на роботі працівника за рішенням суду, з працівником трудовий договір не укладається, а тільки скасовується факт звільнення.  Таким чином, повідомлення про прийняття працівника на роботу подавати не потрібно.

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Оплата праці

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Оплата праці»