• Посилання скопійовано

Яке покарання загрожує підприємству за звільнення мобілізованого працівника

Держпраці нагадує, що поки що за порушення прав мобілізованих працівників передбачено штраф до 1700 грн. Проте уже найближчим часом його розмір може бути суттєво збільшено

Яке покарання загрожує підприємству за звільнення мобілізованого працівника

Держпраці нагадало, що відповідно до статті 172 Кримінального кодексу незаконне звільнення працівника з роботи з особистих мотивів чи у зв’язку з повідомленням про порушення вимог Закону “Про засади запобігання і протидії корупції” іншою особою, а також інше грубе порушення законодавства про працю караються:

  • штрафом від 2000 до 3000 н.м.д.г. (34 000 - 51 000 грн),
  • або позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років,
  • або виправними роботами на строк до двох років.

За порушення гарантій для працівників на час виконання державних або громадських обов'язків (ст.119 КзППпередбачено штраф у розмірі:

 - від 510 до 1700 гривень ( повторне порушення - від 1700 до 5100 гривень) (стаття 41 КпАП);

 - у розмірі мінімальної заробітної плати (ст. 265 КЗпП ).

Окрім того, Держпраці нагадує, що на початку листопада Рада ухвалила Закон щодо посилення відповідальності за порушення гарантій працівникам, призваним на військову службу (законопроектом №2035а). Докладніше тут>>>

Законом передбачено посилення відповідальності за недотримання встановлених законом гарантій та пільг працівникам, які залучаються до виконання обов’язків, передбачених законами України „Про військовий обов’язок і військову службу“, „Про альтернативну (невійськову) службу“„Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію“. Зокрема,  встановлюється штраф:

  •  у 10-кратному розмірі мінімальної заробітної плати, встановленої законом на момент виявлення порушення, за кожного працівника, щодо якого скоєно порушення.
  •  від 50 до 100 н.м.д.г. на посадових осіб підприємств, установ і організацій незалежно від форми власності та громадян – суб’єктів підприємницької діяльності у розмірі.

Автор: «Дебет-Кредит»

На підставі: Державна служба з питань праці

Рубрика: Право і відповідальність/Відповідальність, санкції і штрафи

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Відповідальність, санкції і штрафи»