• Посилання скопійовано

Збитки минулих періодів – ще встигаєте задекларувати: «7 хвилин» з Ольгою Гонзайк

Чи можна зменшити фінрезультат на суму збитків? Як розрахувати суму пільги? Як відобразити збитки в декларації? Про це у чергому випуску «7 хвилин»



У гарячий період річного звітування не зайвим буде нагадати, що фінансовий результат до оподаткування, тобто оподаткований прибуток, може бути зменшений на суму від’ємного значення об’єкта оподаткування минулих звітних років. Це коригування передбачено пп. 140.4.4 ПКУ і його здійснюють усі платники податку на прибуток, незалежно від розміру їхнього доходу (до чи понад 40 млн), за наявності від’ємного значення об’єкта оподаткування минулих років.

Таке зменшення фінансового результату відображається у рядку 3.2.4 додатка РІ до рядка 03 декларації. І якщо розібратися, по суті, таке коригування є податковою пільгою. А, як ви знаєте, отримати податкову пільгу і не відзвітувати за неї нам законодавство не дозволяє. Існує навіть окремий порядок обліку податків, не сплачених підприємством до бюджету у зв’язку з отриманням податкових пільг. Такий порядок затверджений постановою КМУ №1233. Згідно з п. 2 Постанови №1233, підприємство яке не сплачує податки та збори у зв’язку з отриманням податкових пільг, зобов’язане вести облік сум таких пільг та відображати інформацію про них у податковій звітності. Такі пільги відображаються у додатку ПП до податкової декларації з податку на прибуток зі зазначенням:

  • коду пільги та найменування пільги,
  • суми податку, несплаченого до бюджету у зв’язку з отриманням такої податкової пільги,
  • строку користування цією пільгою у звітному періоді,
  • сум податкової пільги, що використана за цільовим призначенням.

Код нашої пільги, тобто збитку минулих періодів, згідно з довідником податкових пільг буде 11020301. Суму пільги необхідно розрахувати таким чином: сума від’ємного значення попереднього звітного року в межах суми прибутку звітного періоду множимо на розмір базової ставки, тобто на 18% і ділимо на 100. При цьому платник податку, який застосовує податкові різниці, суми такої пільги відображає у додатку ПП.

Якщо показник у рядку 4 сам об’єкт оподаткування, рядок 02 + рядок 03 РІ декларації за звітний податковий період має позитивне значення без врахування суми від’ємного значення об’єкта оподаткування попереднього звітного року.

Якщо ж об’єкт оподаткування з податку на прибуток має від’ємне значення або дорівнює 0 без урахування від’ємного значення об’єкта оподаткування попереднього звітного року, то втрати до бюджету не виникають та сума пільги не визначається.

Також зважте, що додаток ПП вперше подається починаючи зі звітних періодів 2020 року.

Що робити підприємству, яке мало непокриті збитки та не включило їх до декларації за наступні звітні податкові періоди? Відповідь на це питання є в ІПК від 18.11.2020 р. №4728/ІПК/99-00-05-05-02-06. У ній податковці зазначили, що у такому випадку підприємство може скористатися правом для виправлення такої помилки в уточнюючому розрахунку або звітній декларації відповідно до ст. 50 ПКУ не пізніше закінчення 1095-ого дня, що настає за останнім днем граничного строку подання декларації за такий період, за період у якому допущено помилку. Якщо строки давності, а саме 1095 днів, будуть пропущені, підприємство втратить право на врахування такого від’ємного значення об’єкта оподаткування.

До речі, у Верховній Раді зареєстровано законопроєкт №4101, яким пропонується збитки минулих періодів враховувати лише 5 років. Але на сьогодні він не прийнятий, тому не забудьте врахувати від’ємне значення об’єкта оподаткування минулих звітних періодів в поточній декларації, адже ви маєте на це законне право.

Джерело: 7eminar.com

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини партнерів

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини партнерів»

  • Хмарні сервіси: переваги для бізнесу
    Раніше для роботи з великими обсягами інформаціями потрібна була потужна комп’ютерна техніка. Її регулярно необхідно було оновлювати, тримати штат спеціалістів, які б стежили за працездатністю електроніки
    05.03.202480
  • 5 причин вибрати iPhone 15 Plus для роботи
    Смартфон для роботи має бути збалансованим: достатньо потужним для вирішення професійних задач і водночас простим у керуванні. Як, наприклад, Епл Айфон з продуманою до дрібниць операційкою
    25.02.202415
  • Планшет для бухгалтерії: у чому користь цього пристрою
    Ведення бухгалтерського обліку – це громіздка та об’ємна справа. Зазвичай бухгалтери на великих підприємствах працюють за персональними комп’ютерами, на котрі встановлено ліцензійні програми для обліку та аудиту
    05.01.20242591
  • Фінанси у фокусі: найгарячіші тренди роботи для бухгалтерів у різних містах від експертів Jooble
    Сфера фінансів та бухгалтерії в Україні розвивається навіть під час війни. Розповідаємо про бухгалтерські тренди ринку праці та рівні доходів у різних містах
    29.12.202344
  • Навіщо бухгалтеру Макбук?
    Бухгалтер — працівник, на якому тримається фінансова, облікова та статистична складова бізнесу, а його головний інструмент — персональний комп’ютер. Його робота часто передбачає професійну активність 24/7, крім потужного компа з усіма потрібен ще й лептоп
    27.11.2023551