• Посилання скопійовано

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 30 листопада - 5 грудня

Мінфін нарешті оприлюднив свій варіант ПКУ (а редакція описала основні його моменти), маємо проект Держбюджету-2016, Нацбанк продовжив валютні обмеження ще на три місяці, а податківці розчарували із прийняттям податкової звітності. Загалом, усе як завжди...

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 30 листопада - 5 грудня

Мінфін нарешті оприлюднив проект змін до Податкового кодексу України. За декілька днів до цього замміністра Олена Макеєва розказала, що проект був готовий ще на початку вересня, проте його нікому не показували тому, що він не затверджений Кабінетом міністрів. Але у минулий понеділок відскановані сторінки Кодексу з`явились у мережі і діватись, схоже, було нікуди. У нашій статті — дев'ять порівняльних таблиць змін за основними податками, а також посилання, щоб завантажити текст самого документу. Ще у цієї статті вже понад 40 тисяч переглядів і близько 100 коментарів (здебільшого негативних).

Редакція проаналізувала зміни, які пропонує Міністерство фінансів; по усіх основних податках. Зокрема, у разі прийняття законопроекту, навантаження для роботодавців щодо сплати ЄСВ буде менше, а на працівників навпаки зросте; про це читайте тут. Про податок на прибуток ми пишемо тут, зміни з ПДВ розглянуто ось тут, а як виглядатиме спрощена система оподаткування (насправді жахливо) — читайте тут. Нарешті, у два рази пропонується збільшити штрафи за неподання або несвоєчасне подання податкових декларацій та за помилки у формі №1-ДФ. (І це не єдине збільшення штрафів, фахівці редакції нарахували сім пунктів.) А посилання на усі-усі статті про податкову реформу ми зібрали разом ось тут.

Не менш важлива новина: маємо проект Держбюджету-2016. Мінімальну зарплату на 1 січня 2016 року планують встановити на рівні 1378 гривень, прожитковий мінімум — 1330 грн. Згідно з законопроектом, розмір прожиткового мінімуму та мінімальної зарплати збираються підвищувати протягом року в три етапи: з 1 січня, 1 травня та 1 грудня. Тож через рік вони становитимуть аж 1496 і 1550 грн відповідно. Звісно, у Держбюджеті-2016 встановлені планові суми доходів і витрат бюджету, обсяг дефіциту та державного боргу... але кого насправді цікавлять ці цифри.

Три нових листи від ДФС. В одному податківці нагадали, як розраховувати ЄСВ, якщо база нарахування не перевищує розміру мінімальної заробітної плати. В іншому надали детальне роз'яснення з питань, пов'язаних з правильністю визначення об'єкта для оподаткування податком на прибуток (зокрема, як обліковувати одержані штрафи, пені, неустойки). А в третьому роз'яснили порядок складання розрахунку коригування до накладної, складеної при отриманні попередньої оплати за товар, при збільшенні ціни за одиницю продукції.

Погана новина про електронну звітність. Податківці можуть визнати звіт з ЄСВ неприйнятим, навіть якщо вже отримано другу квитанцію. У Загальнодоступному інформаційно-довідковому ресурсі ДФС України розміщено консультацію, з якої випливає, що навіть після отримання платником податків квитанції №2 (яка свідчить про внесення відомостей зі звітності до Реєстру застрахованих осіб) контролюючий орган на підставі камеральної перевірки має право визнати такий звіт не прийнятим, якщо його було подано з порушенням вимог Порядку щодо формування і подання звіту з ЄСВ.

Інші новини. Мін'юст затвердив нові Порядок та форми подання відомостей про зразки підписів та відбитків печаток, Нацбанк продовжив основні валютні обмеження ще на три місяці, замість податкової міліції в черговий раз хочуть створити Службу фінансових розслідувань, а Господарський кодекс збираються взагалі скасувати.

Cпонсор сьогоднішнії новин — Міністерство фінансів України. Адже якби не Яресько і Макеєва (а також інші, не такі помітні, співробітники міністерства), ми б з вами не витрачали стільки часу на обговорення проектів змін до ПКУ, не рахували ставки оподаткування «було/стало» і не малювали нашвидкуруч ймовірні схеми виживання для бізнесу. Та й нервів протягом останніх тижнів було б витрачено значно менше.

Це, звісно, сумний жарт. Але якщо у вас є що сказати «команді Мінфіну» — саме час це зробити: сьогодні, 7 грудня, Міністерство фінансів проводить он-лайн обговорення проекту податкової реформи. Щоб поставити питання або висловити думку треба перейти на спеціально створену цими діячами сторінку у Фейсбуці з хештегом #ЗапитайМінфін. Не стримуйте себе!

Je suis #ЗапитайМінфін.
Ваш «Дебет-Кредит»

 


Сподобалась стаття?

Зареєструйтесь на сайті і раз на тиждень, зранку у понеділок, отримуйте на свою поштову скриньку листа від редакції із темою «Головне за тиждень».

Стисло і зрозуміло ми пишемо про найголовніше з того, що сталося минулого тижня і чого Вам очікувати у найближчі п`ять робочих днів. А, отже, Ви ніколи не пропустите усе дійсно найважливіше!

Зареєструватись і отримувати листи від редакції! 


 

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»